Kastamonu Turizm Endüstri Birliği (TUREB) ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi işbirliğiyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesine Alınan “Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii” ile “Ormancılık ve tabiat Turizmi” konulu toplantı dün Kamu-Sen Tesisi Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya Vakıflar Bölge Erdal Pınar, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muharrem Avcı, Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Hatice Demir, TUREB Başkanı Fikri Yazan, İGM üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Düzenlenen toplantıda TUREB Kurucusu eski Belediye Başkanı Süleyman Yücel açılış konuşması yaparken, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muharrem Avcı, Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Hatice Demir, Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar, Kastamonu TUREB Başkanı Fikri Yazan da konuşma yaptı.
TUREB’in kurucu başkanı Süleyman Yücel’in açılış konuşmasının ardından söz alan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen; “Yaklaşık iki sene yedi ay önce göreve başladık Allah'ın izniyle o günden bugüne çalışıyoruz. Elimizden geldiğince birçok şeyi yapmaya çalışıyoruz. Yaptıklarımızın bir kısmını duyurabiliyoruz. Bir kısmını duyuramıyoruz. Ama bir genel tabloyu çizmemde fayda var ben geldiğim zaman basın mensubu arkadaşlarım hatırlarlar. İlk basında bir buluşma yapmıştım. Kahvaltı vermiştim üniversitede. Ve vizyonumuzu ortaya koymuştuk. Yapmak istediklerimizi söylemiştik. Çünkü bir durum profiline çıkardık. Bu üniversite Ormancılık ve Tabiat Turizminde İhtisas Üniversitesi. Dolayısıyla devlet diyor ki; Kastamonu ve Kastamonu Üniversitesi siz tabiat turizminden ilerlemelisiniz, yürümelisiniz. Çünkü burası bir cennet. Ve bozulmamış bir cennet. Doğu Karadeniz'de karşılaştırdığınız zaman o bölgelerle karşılaştırıldığınız zaman el değmemiş. Hakikaten çok güzelliklerimiz var. Yani yaylalarımız var birbirinden güzel yaylalarımız var. Sizler daha iyi biliyorsunuz. Ben de mümkün olduğu kadar gezmeye çalıştım. Şelalelerimiz var. Mağaralarımız var. Biz bunu nasıl geliştirebilirizin derdine düştük. Ama bir sıkıntıyı da gördük. Bizde her şey var ama bu bilinmiyor. Kastamonu hem çok yakın hem de çok uzak diyorum. Yani Ankara'ya çok yakın. Ama insanlar bilmiyor. İstanbul'a çok yakın. Gene insanlar bilmiyor. Yani insanlar biliyor tabii yani. Kastamonu'nun nüfusundan kaç katı İstanbul'da yaşıyor. Doğrudur ama biz çekicilik anlamında insanların buraya gelmesini sağlayacak atakları, etkinlikleri yapamamışız. Herkes çaba sarf etmiş. Yani belediye çaba sarf etmesi kendince. İl Özel İdaresi, üniversite kısmen çaba sarf etmiş. Dolayısıyla biz bu açığı kapatabilir miyiz? Ne yapabiliriz anlamında tanıtımla ilgili elimizden gelen her faaliyeti gösterdik. Bu arada yerel yönetimlerde de yakından çalışma fırsatı bulduk. Bizden yardım isteyen ya da bizle çalışmak isteyen her belediyeye gittik. Her belediyeye koştuk. Her STK'nın da yardımına koşmaya çalıştık. Gücümüzün yettiğince biz orta küçük ölçekte bir fakülteyiz. Yani öyle çok büyük bir sürü elemanı olan bir fakülte değiliz ama bir şansımız var. Kendimize göre bir kaynağımız var. Kaynak yaratabiliyoruz. Paydaş yaratabiliyoruz, destek yaratabiliyoruz. Rektör Hoca da bizi destekliyor fakülte anlamında. İhtiyacımız olan şeyleri bize mümkün olan ölçüde vermeye çalışıyor. Biz de Kastamonu'ya hizmet etmeye çalışıyoruz. Bakın Pazartesi günü önemli bir etkinlik vardı üniversitede. Ben yurt dışındaydım, yoldaydım, gelemedim, katılamadım ama Gazi Üniversitesi Rektörüm Musa Hoca buradaydı. Ve önemli bir etkinlik vardı. Hoca Ahmet Yesevi'den Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli’ye adında bir etkinlik vardı orada. Önemli bir etkinlik vardı. Ama Kastamonu'nun bundan ne kadar haberi vardı? Demek ki duyurmayla ilgili bir sıkıntımız var. Haberdar etmeyle ilgili bir sıkıntımız var” dedi.
“İnsanları bir şekilde buraya çekmemiz lazım”
Turizmle ilgili destek anlamında ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Sökmen; “Ben iki tane proje yaptım. Bunlardan bir tanesi ev pansiyonculuğu ve turizm bilincinin yaygınlaştırılmasıyla ilgili bütün ilçelere gittik. Bütün belediyelerle konuştuk. Dedik ki biz eğitim vereceğiz. Konaklamanızı yemeğinizi de biz sağlayacağız. Fakültede vereceğiz bunu ve bu etkinlikleri, yaklaşık 200 civarında Kastamonulu vatandaşımız katıldı. Farklı farklı ilçelerden. Yani Tosya'dan, Taşköprü'den, Cide'den hemen hemen her yerden, Pınarbaşı'ndan insanlara bununla ilgili bir eğitim verdik. Ama onun haricinde bizim hakikaten tanıtımla ilgili bir şeyimiz var. Bizim tanıtımla ilgili eksikliklerimizi gidermemiz gerekiyor. Yani evet başkan da ifade ettiği gibi yani şeker var, un var falan da bir helvayı bir güzel ortaya çıkaramıyoruz. Bakın bu şehrin, bu bölgenin önemli bir bölümü orman, önemli bir bölümü tabiat ve hepsi birbirinden harika, doğal güzellikleri barındıran bir bölge. Bizim bunun duyurusunu yapmamız lazım. Tanıtımını yapmamız lazım. İnsanları bir şekilde buraya çekmemiz lazım. Bu ancak etkinliklerle olur. Bu ancak festivallerle olur. Burada da bana göre muhtarlarımızın üstlenmesi gereken önemli bir görev var. Vatandaşın bu konuda bilincinin arttırılması lazım. Biz bu konuda destek veririz. Hem de kendi bölgelerinde, kendi alanlarındaki öne çıkması gereken güzelliklerin tanıtılması anlamında. Bakın ben bu yıl bir proje daha yürüteceğim. Bir projenin daha onayını aldım. Yüksek bütçeli bir proje. Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik yapacağız ve Kastamonu'nun önemli mıntıkalarını, doğal güzelliklerini görüntüleyeceğiz. Hem telefon uygulamalarını indireceğiz hem de web sayfalarını oluşturacağız. Böylece kullandığınız telefona göre hem İOS'tan hem Android'den rahatlıkla Kastamonu'nun önemli lokasyonlarını yurt dışındaki insanlar gezebilecekler. Hazreti Pir'in tanıtımını yapmam gerekiyor. Onunla ilgili çekimler yaptıracağım. Yani arttırılmış gerçeklikte, sanal gerçeklikte. Şimdi bir de UNESCO mirasımız var elimizde. Mahmut Bey Camii'nin de yine çekimlerini yaptıracağım. Biz planlarımızı yaptık. Bütçemiz de hazır. 2024 yılının ilk altı ayı içinde tamamlamış olacağım ben bu projeyi ve bunların hepsini telefonlara girecek hem de genel anlamda tanıtımı sağlanacak” ifadelerini kullandı.
“TURİZM KONGRESİ’NİN EV SAHİPLİĞİNİ KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÜSTLENDİ”
Gastronomi kongresini hatırlatan Sökmen; “Biz bu yıl önemli bir kongre yaptık. Yani çok etkinlik yapıyorum ben. Her hafta neredeyse bir etkinlik yapıyorum. Başkanım bilir ya da bizim web sayfamızı takip edenler bilir. Bir gastronomi kongresi yaptık. Kastamonu mutfağını tanıtmak üzere. Türkiye'den yaklaşık 200 civarında akademisyeni ağırladık ve birçoğu ilk defa geliyordu. Kastamonu'ya hepsi hayran oldu. Önümüzdeki yılda Türkiye'nin en büyük organizasyonuna ev sahipliğini yapacağız. Turizm Kongresi’nin ev sahipliğini Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi üstlendi. Yine Türkiye'nin dört bir köşesinden ve yurt dışından 300 civarında akademisyeni ağırlayacağız. Burada hem gastronomi hem de turizm alanındaki uzman yazarları, çizenleri ağırlayacağız. Bunun da çok etkili olacağını, bunun da tanıtımının çok olacağını biliyorum. Çünkü bizim gastronomi kongresinde ben şunu gördüm. Bizim yaptığımız paylaşımlar haricinde Türkiye genelinde 100 binin üzerinde etkileşim oldu. Çünkü her gelen ziyaretçi paylaştı, resim paylaştı. Onun takipçileri gördü, onlar paylaştı. Ve bu ne diyeyim size? Bir damla açılımı gibi, yelpazesi gibi, Türkiye'nin dört bir yanındaki insanların ilgisini çekti. Biz bunları yapacağız. Ama bunları yaparken bazı eksikliklerimizi de gidermemiz gerekiyor. Bu eksiklikleri en iyi bilecek olan yerel yönetimlerdir. En temel bunu bilecek olanlar da muhtarlarımızdır. Dolayısıyla biz bu konuda sizlerden gerçekten fakültem adına söylüyorum, yardım istiyorum. Ben elimden gelen her türlü desteği veririm. Her türlü yardıma da hazırım. Bize ulaşmakta çok kolay, bize ulaşamama diye bir şey yok” dedi.
“TURİZMDE PARLAYAN YILDIZ HALİNE GELECEĞİZ”
UNESCO hakkında bilgilendirmede bulunan Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muharrem Avcı ise; “UNESCO dünyada özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuş çok mühim bir teşkilat. Birleşmiş Milletler'e ait. Mühim bir teşkilat. Yani bir Kasım'da altı Kasım arasındaki görüşmeler çerçevesinde 1945 yılında ortaya çıkartılmış bir teşkilat. Bu teşkilatın derdi ne biliyor musunuz? Birinci Dünya Savaşı'nı yaşadık. İkinci Dünya Savaşı'nı yaşadık. Üçüncü dünya savaşını yaşamayalım. Ve de elinizdeki kültürel kimliğimizi kaybetmeyelim kültürel değerlerimizi koruyalım, tespit edelim. Ve bunları gelecek kuşaklara aktaralım. Yani kültürel derken hem maddi hem manevi kültürel mirastır. Biz o kapsamda Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerini dünya kültür miras listesine dahil etmek için çok çabaladık. Bize nasip değilmiş. Çok uğraştık ama ne oldu? TÜRKSOY bizi Kastamonu'yu Türk Dünyası Kültür Başkenti yaptı. Yani oradaki çaba birdenbire buraya yansıdı. Ve bu arada 2014 bir başka grup arkadaşlarımız Kastamonu'nun bu ahşap çatılı Kasaba köyü Mahmut Bey Camii'ni de Geçici Miras Listesi’ne yerleştirdi. Yani oraya girmesini sağladı. Dolayısıyla Geçici Miras Listesi’ne girince dedi ki yani bir gün girecek ama öyle bir şey oldu ki; beş tane ahşap cami ahşap cami ki onların her birisi beylikler döneminden kalma camiler ve bu camilerin hepsini birden UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil etti. Büyük bir hayaldi bizim için. Yani büyük bir çabaydı belki, gayretti. O arada onun peşinden Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleriyle ilgili bir başka çalışmamız daha vardı. Süleyman Bey bu işin başını çekiyordu. O zaman kültür rotası peşinde olduk. Şeyh Şaban-ı Veli, Huzur, Birlik Ve Aydınlanma Yolu, Kültür Rotası adı altında bir çalışmaya girdik. İnşallah o da hayata geçecek. Yani umudumuz daha da kabardı hele bu olaydan sonra. UNESCO öneminin yanı sıra turizmde de çok mühim bir yer almaya başladı. Şu anda dünyada özellikle uluslararası turistler gittikleri yerde UNESCO'ya dahil olmuş olan eserleri ziyaret ediyor. Kitleler halinde turist geliyor onlara. Bu kapsamda da bizim bundan sonraki düşüneceğimiz şey yani yolumuzun eksiği. Hep helvayla açıklıyoruz da helvayı bir türlü yapamadık. Yani helvamız var. Yapılışını da çok iyi biliyoruz Ama bir türlü gerçekleştiremedik ama bundan sonra inşallah turizmde parlayan yıldız haline geleceğiz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Toplantının devamında Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Hatice Demir, Mahmut Bey Camii hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar ise; Mahmut Bey Camii’nin UNESCO süreci hakkında bilgilendirmede bulundu.
“KASTAMONU'NUN KÜLTÜRÜNE, TURİZMİNE KATKI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Son olarak TUREB Başkanı Fikri Yazan; “Değerli dostlar Kastamonu'da yaşayan insanımızın daha huzurlu, daha mutlu olması için, turizmin gelişmesi için çaba sarf edenleri, özellikle hocalarımı tebrik ediyorum. Zamanlarını ayırdılar, buraya geldiler. Bizleri aydınlatmaya çalıştılar. Tabii çalışmanın da devamını diliyorum. Biz türev olarak Kastamonu'nun kültürüne, turizmine katkı yapmaya çalışıyoruz. Elimizden geleni sarf etmeye çalışıyoruz. Muhtarlarımıza, il genel meclis üyelerimize ve diğer dostlarımıza da hoş geldiniz diyorum” dedi.
(Cengiz MUHZİROĞLU)