Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülen “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması için Teknik Yardım Projesi” kapsamında hizmete alınan Karadeniz Bölgesi’nde balıkçılık sektörüne tam bir entegre tesis olarak hizmet verecek SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, Kastamonulu özel sektör temsilcilerinin de katılımıyla sektöre kapılarını açtı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülen “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması için Teknik Yardım Projesi” kapsamında hizmete alınan SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, faaliyetlerine başlamak üzere balıkçılık sektör temsilcilerini ağırladı. Düzenlenen tanıtım ve iş birliği geliştirme etkinliği ile sektör temsilcilerine tanıtılan SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, Sinop başta olmak üzere, Karadeniz bölgesindeki su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelere ortak kullanım hizmetleri sunacak.
Etkinliğe, Sinop’taki balıkçılık ve su ürünleri üreticileri ve sektörel temsilcilerin yanı sıra İstanbul, Ankara, Samsun, Kastamonu, Trabzon, Bursa Adana, Antalya, Tokat gibi farklı illerden gelen, kamu kurumlarının, üretici örgütlerinin ve balık avcılığı ve yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri katıldı.
Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz, Sinop Ticaret Odası Başkanı Salim Akbaş ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç’in yer aldığı programda, tanıtım sunumunun ardından sektör temsilcilerine, tesisin tüm üretim süreçlerini ve sunduğu olanakları kapsayan tanıtım turu gerçekleştirildi.
“Proje, Sinop için stratejik öneme sahip”
Etkinlikte konuşan Sinop Valisi Mustafa Özarslan, “Bugün burada Sinop için stratejik öneme sahip bir projeyi tanıtmak ve iş birliği yapmak üzere bulunuyoruz. Sinop'umuzun ve bölgemizin ekonomisine güç, sektörümüze rekabetçi bir değer katacak bu önemli projeyi sizlere tanıtmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Sinop, Karadeniz'in verimli sularında pek çok değerli balık türlerini barındıran zengin bir ekosisteme sahiptir. Özellikle hamsi ve palamut gibi türlerin büyük bir çoğunluğu bu sularda bulunmaktadır. Son yıllarda da artan bir kafes balıkçılığı ve Türk somonu üretimi hızla gelişmektedir. Bu kapsamda gerek avcılık gerekse yetiştiricilik alanında önemli bir merkez haline dönüşmüştür” dedi.
“Proje, yerel kalkınmayı desteklerken, avcılık ve yetiştiriciliğe hizmet edecek”
Etkinlikte konuşan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç; ajans olarak yerel kalkınmayı destekleyecek projeler yürüttüklerini söyledi.
Konuşmasında Sinop’a avcı balıkçıların ve yetiştiricilerin kullanabileceği ortak kullanım tesisi kazandırdıklarını vurgulayan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, şöyle konuştu:
“Kalkınma ajansları olarak yerel kalkınma hamlesini gerçekleştirmek üzere bölgelerimizde/illerimizde öne çıkan sektörlere yönelik çeşitli analiz, planlama, kapasite geliştirme ve işbirliği ve koordinasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu amaçla kimi zaman öne çıkan sektörlerde paydaşlarımızla ortak geliştirdiğimiz projelere destek sağlarken, kimi zaman da uluslararası kaynakları kullanarak sektöre yönelik kapsamlı projeleri kendimiz hayata geçirmekteyiz.
AB ve Türkiye Cumhuriyeti desteği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması isimli projeyi kurum ve kuruluşlarımızın işbirliği ile yürütüyoruz. Proje kapsamında içinde bulunduğumuz tesis inşa edildi. Geçtiğimiz aylarda kesin kabul süreçleri tamamlandı ve artık işletme dönemine geçildi. Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Sinop TSO, Sinop üniversitesi, SÜRKOOP bölge birliği ve Abalı Su Ürünleri Kooperatifi projenin başından beri katkı vermektedir aynı zamanda da bu tesisin işletici şirketi SEANOP su ürünleri AŞ’nin de ortaklarıdır. Burası avcı balıkçıların ve yetiştiricilerin kullanabileceği ortak kullanım tesisi özelliği taşımaktadır.
Tesisimiz başta Sinop olmak üzere Karadeniz’deki tüm sektöre hizmet edebilmektedir. Bu anlamda sadece Sinop’a ait değil, hizmet alan/faydalanan herkesin sahiplenebileceği bir tesis olarak değerlendirilmesi gerekir. Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinliğin amacı sektör temsilcilerimize, yani sizlere tesisi tanıtmak ve olası işbirliklerinin geliştirmesidir. Sonuçları itibariyle faydalı bir etkinlik olmasını diliyorum.”
SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 10,5 milyon Euro bütçeli “Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi” kapsamında SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi kuruldu.
2012 yılında hazırlanmaya başlanan ve 2018 yılında projesi onaylanan Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisinin inşaatı, 2021 yılında başlamış, Temmuz 2023 yılında tamamlanmıştır.
Enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor
Makine ve ekipmanların kurulumu ve testlerin ardından faaliyete geçen tesis, Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 dönüm alanda kurulmuştur. Sinop Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, idari bina, proses binası, soğuk odalar ve katı atık depolama bölümü olmak üzere toplam 10 bin metrekare kapalı alandan oluşmaktadır. Enerjisinin bir kısmını güneşten sağlayacak olan tesis, yılda 3 bin ton su ürünleri işleme ve şoklama yapabilecek kapasitede inşa edilmiştir. Günlük bin 200 ton depolama kapasitesine sahip tesiste, dakikada 45 adet somon işleme, saatte 5 ton hamsi boylama ve günlük 60 ton ürün şoklama yapılabilmektedir.
Tesis, su ürünleri sektörüne hamsi İşleme ve şoklama hizmetlerini 1 Eylül - 15 Nisan arası av sezonunda, palamut işleme ve şoklama hizmetlerini 1 Eylül - 15 Nisan arası av sezonunda, Türk somonu işleme ve şoklama hizmetlerini ise Nisan- Temmuz ayları arasında gerçekleştirecektir.
Entegre tesis şeklinde hizmet verecek
Avcılık ve kültür balıkçılığı olarak iki farklı hatta balıkların girişinin yapıldığı, sınıflandırıldığı, temizlendiği, filetosunun çıkarıldığı ve dondurulduğu tesiste, işleme bölümü, soğutma odaları, balık kabulü, sınıflandırma (tür), temizleme, kafa kesme, fileto çıkarma, boylama, vakum paketleme ünitesi, dondurma bölümü ve soğuk hava depoları bulunmaktadır.