Günlük hayatın temposunda diz ekleminin yük taşıyan bir yapı olduğunu vurgulayan Güçlü, “Bu yüzden zamanla yıpranması, ağrıların başlaması oldukça doğal. Ancak ilerleyen durumlarda diz protezi ile çok başarılı sonuçlar alabiliyoruz” dedi.
 

“Dizlerde en sık rastladığımız sorunlardan biri, kıkırdak yapıda meydana gelen yıpranma ve aşınmalardır. Halk arasında ‘kireçlenme’ olarak bilinen bu durum, hastaların günlük yaşantısını oldukça zorlaştırıyor. Bu gibi vakalarda son çare olarak uygulanan diz protezi tedavisiyle, hastalar günlük fonksiyonlarını daha rahat gerçekleştirebiliyor ve yaşam konforları artıyor,” diyen Güçlü, tedavi sürecini detaylandırdı.

“EKLEM AŞINMASININ PEK ÇOK NEDENİ OLABİLİR”

Dr. Yasin Güçlü, diz protezi uygulanan hastaların çoğunda nedenin, sebebi bilinmeyen primer diz aşınması veya yıpranması olduğunu belirtti. “Ayrıca romatoid artrit gibi romatizmaya bağlı hastalıklar, geçirilmiş kırıklar ya da enfeksiyonlar da eklem yapısını bozarak kıkırdak aşınmasına neden olabilir. Bu tür durumlarda da diz protezi tedavisi uygulanabiliyor” dedi.

“AĞRI, HAREKET KISITLILIĞI VE UYKU SORUNLARI KARAR SÜRECİNDE ETKİLİ”

Protezin genellikle fizik tedavi, eklem içi enjeksiyon, PRP veya kök hücre gibi yöntemlerden sonuç alınamayan hastalarda gündeme geldiğini belirten Güçlü, şu ifadeleri kullandı:

“Diz kıkırdağında aşınma olan hastalarda ağrı, hareket kısıtlılığı, merdiven inip çıkamama, sandalyeden kalkamama, gece uykusuzluğu, dizden ses gelmesi ve yürüme zorluğu gibi şikayetler görülür. Eğer bu sorunlara rağmen önceki tedavilerle çözüm sağlanamıyorsa, ameliyat kararı veriyoruz.”

“PROTEZLER VÜCUTLA UYUMLU ÖZEL MALZEMELERDEN ÜRETİLİYOR”

Diz protezlerinin titanyum, krom-kobalt, oxinium gibi maddelerden üretildiğini belirten Güçlü, “Ara bağlantıyı sağlayan parçalar ise seramik veya plastikten yapılır. Bu sayede kişinin eklemi kaplanarak yapay bir eklem oluşturulur” dedi.

“HASTA, AMELİYATTAN ERTESİ GÜN YÜRÜMEYE BAŞLAYABİLİYOR”

Ameliyat sonrası süreç hakkında da bilgi veren Dr. Güçlü, şunları söyledi:

“Ameliyat sonrası ağrı kontrolü için belden ya da damar yolundan ilaç veren ağrı pompaları kullanıyoruz. Ertesi gün hastamız diz hareketlerine başlar, yürüyebilir, tuvalet ihtiyacını karşılayabilir. 2. günde ise merdiven inip çıkması mümkün hale gelir. Taburcu süresi ise hastadan hastaya değişmekle birlikte 3 ila 5 gün arasında olur.”

“PROTEZ ÖMRÜ 25-30 YIL, AMA DİKKAT GEREKLİ”

İyi bir protezin 25-30 yıl ömrü olduğunu vurgulayan Güçlü, “Yaklaşık 4 ila 8 haftalık bir iyileşme sürecinden sonra hasta, daha önce yapamadığı günlük hareketlerini rahatlıkla gerçekleştirebilir. Ancak ilk 15 gün hastanın desteksiz şekilde yürümeye çalışmaması gerekir. Koşma ve zıplama gibi ekleme fazla yük bindiren aktivitelerden de kaçınmak protezin ömrü için çok önemlidir” dedi.

“ENFEKSİYONA KARŞI DİKİŞ YERİ ÇOK İYİ KORUNMALI”

Ameliyat sonrası enfeksiyon riskine de dikkat çeken Güçlü, “Özellikle dikiş alınana ve yara tamamen kapanana kadar süreç çok kritiktir. Yarayı ıslatmamak, pansumanın açık kalmaması gibi konulara özen gösterilmelidir. Bu dönemde titizlikle hareket edilmesi, tedavinin başarısını doğrudan etkiler” diye konuştu.

Kastamonu'da 10 Nisan 2025 bugün nöbetçi eczane hangileri? Kastamonu'da 10 Nisan 2025 bugün nöbetçi eczane hangileri?

Editör: Banu Türkmenoğlu