Ansiklopedi

Nasrullah'tan yükselen İstiklal'in sesi: Mehmet Akif Ersoy

İstiklal Marşı'nın kahraman şairi Mehmet Akif Ersoy,  Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi destanını kelimelere döktü..

Abone Ol

Eğitimine Fatih'te Emir Buhari Mektebi'nde başlayan Ersoy, milli şair olma yolundaki adımlarını 1882'de Fatih Merkez Rüştiyesi'nde atmıştır. Rüştiye mektebinde geçirdiği 3 yılın ardından, mülkiye mektebinde eğitimine devam etti.

Babasının vefatı ve evlerinin yanması nedeniyle zor günler yaşayan Ersoy, ailesine destek olmak amacıyla mülkiye mektebindeki eğitimini bırakıp veteriner yüksekokuluna girdi. Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi'ni birincilikle tamamlayan şair, ardından Orman ve Ma'adin ve Zira'at Nezareti'nde görev aldı.

Mehmet Akif Ersoy, ailesini kurarak özel bir hayata adım attı. Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim, Emin ve Tahir isimlerinde altı çocuk sahibi oldu. İlk şiiri "Destur"u 19 yaşında yayımlanan Ersoy, "Sa'di" mahlasıyla 1900'lü yıllara kadar gazetelere ve dergilere şiirler gönderdi.

İlk büyük eseri "Safahat"ta topladığı şiirleriyle ün kazanan Ersoy, 1911'de yazdığı ilk bölümde Osmanlı toplumunu, 1912'de "Süleymaniye Kürsüsünde" Osmanlı aydınlarını, ve 1913'te "Fatih Kürsüsünde" Osmanlı'nın ruhunu kaleme aldı.

I. Dünya Savaşı'nda görüşlerini "Hatıralar" adlı eserinde dile getiren Ersoy, 1924'te "Asım" ve 1933'te "Gölgeler" adlı eserleriyle edebiyat dünyasında önemli izler bıraktı.

Ankara'ya giden Mehmet Akif Ersoy, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle 5 Haziran 1920'de Burdur milletvekili seçildi. İstiklal mücadelesinde Anadolu'da etkili olan Akif'in, Kastamonu 'daki Nasrullah Camii'nde verdiği vaazı basılarak diğer illere ve cephelere dağıtıldı.

Mehmet Akif Ersoy, 48 yaşında Taceddin Dergahı'na yerleşti ve İstiklal Marşı'nı burada yazdı. 500 lira ödüllü İstiklal
Marşı yarışmasına katılmayan milli şair, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Beyin ricası ve arkadaşı Hasan Basri Beyin
teşvikiyle yazmaya başladı.

İstiklal Marşı 17 Şubat'ta Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Bakan Hamdullah Suphi Bey tarafından
mecliste okunan İstiklal Marşı, ayakta alkışlandı. İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de "Milli Marş" olarak kabul edilirken,
Ersoy kendisine ödül olarak takdim edilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

Abbas Halim Paşa'nın davetiyle 1923'te Mısır'a giden Ersoy, Kahire Üniversitesinde Türk Edebiyatı dersleri verdi.
Milli şair, Abbas Halim Paşa'nın vefatından sonra rahatsızlanmasının ardından 1935'te Lübnan'a gitti. Lübnan'da
sıtmaya yakalanan Mehmet Akif 1936'da Antakya'ya geldi.

Sonrasında İstanbul'a dönen istiklal şairi, Abbas Halim Paşa'nın Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'na yerleşti.
Nişantaşı'nda tedavi gören Mehmet Akif, 27 Aralık 1936'da Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'ndaki dairede 63 yaşında
hayata gözlerini yumdu.

Mili Şair Mehmet Akif Ersoy'un Edirnekapı Şehitliği'nde bulunan kabri ve Ankara'dayken yaşadığı, sonrasında da müzeye çevrilen Taceddin Dergahı binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Doğum tarihi 20 Aralık, vefat tarihi ise 27 Aralık olan Ersoy, "20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy'u anma Haftası" dolayısıyla da çeşitli etkinliklerle yad ediliyor.