DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ortak bir grup kurmak için çatı parti kurma kararı aldı. Üç parti, milletvekillerinin tamamının onayıyla Meclis'te 34 vekille temsil edilecek yeni bir siyasi yapı oluşturmayı planlıyor.
LİDERLERİN UZUN GÖRÜŞMELERİ SONUÇ VERDİ
Yaz aylarında heyetler düzeyinde başlayan görüşmeler, Eylül 2024’te liderler düzeyine taşınmıştı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 19 Eylül’de dört saat süren bir toplantıda birleşme konusunda uzlaşmaya varmıştı. Bu görüşmenin ardından Saadet Partisi’nin de dahil olduğu üçlü müzakereler hız kazandı.
MECLİS'TE 34 MİLLETVEKİLİYLE TEMSİL
DEVA Partisi’nin 15, Gelecek Partisi’nin 10 ve Saadet Partisi’nin 9 milletvekili bulunuyor. Tüm milletvekillerinin birleşmeye onay vermesi halinde, çatı parti TBMM’de 34 vekille temsil edilecek ve Meclis'te önemli bir siyasi güç haline gelecek.
ÖNCEKİ SÜREÇTE NELER YAŞANMIŞTI?
Daha önce, Gelecek ve Saadet Partisi 2023 yılında Meclis çatısı altında 20 milletvekiliyle altıncı büyük grubu kurmuştu. Ancak Saadet Partisi'nden Hasan Bitmez'in hayatını kaybetmesiyle grup dağılma riskiyle karşı karşıya kalmış, CHP’den bir milletvekilinin desteğiyle grup yeniden toparlanmıştı.
Bu kez, DEVA Partisi’nin de katılımıyla çatı parti oluşturma fikri yeniden gündeme geldi. Daha önce sonuçsuz kalan birleşme girişimleri, bu yeni formülle hayata geçirilecek.