"Cheyava Şelalesi" olarak adlandırılan bu kaya, milyarlarca yıl önce su ve yaşam izleri barındırmış olabilir. 1 metre boyunda ve 60 santimetre enindeki kaya, Jezero Krateri'nin Neretva Vallis bölgesinde keşfedildi.

Samsung, gelişmiş performansa sahip 1 TB microSD kartlarını tanıttı Samsung, gelişmiş performansa sahip 1 TB microSD kartlarını tanıttı

Bu kaya, organik bileşikler içeren izler ve yapılar sergiliyor. SHERLOC cihazı tarafından yapılan taramalarda, kayanın karbon bazlı moleküller içerdiği tespit edildi. Bu moleküller, yaşamın yapı taşları olarak kabul edilirken, biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabiliyor. Cheyava Şelalesi'nde kalsiyum sülfat damarları ve hematit varlığı düşündüren kırmızımsı mineraller bulunuyor. Ayrıca, milimetrelik beyaz lekeler ve siyah haleler tespit edildi.

Pasadena'daki California Teknoloji Enstitüsü'nden Ken Farley, kayanın organik maddeler ve mikrobik yaşamın enerji kaynağı olarak kullanabileceği kimyasal reaksiyonlar içerdiğini belirtti. Queensland Üniversitesi'nden David Flannery ise, siyah halelerin fosilleşmiş mikrop kalıntılarıyla ilişkili olabileceğini ifade etti. Ancak, bu özelliklerin biyolojik olmayan süreçlerle de oluşmuş olabileceği ve daha fazla araştırmanın gerektiği vurgulandı.

NASA'nın Perseverance aracı, bu keşif ile Mars'ta eski yaşam izleri arayışında önemli bir adım atmış oldu. Gelecek araştırmalar, bu bulguların antik yaşama dair kesin kanıtlar sunup sunamayacağını belirleyecek.

Kaynak: AA