Lütfi Gültekin, Kastamonu’nun en eski ilçesi olduğunu belirttiği Taşköprü’de yapılan son arkeolojik kazılar hakkında bilgi verdi. Gültekin, bu kazıların, Taşköprü’nün tarih sahnesindeki yerini yeniden tanımladığını belirtti.

Kastamonu bu akşam, Feridun Düzağaç şarkılarında buluşacak… Kastamonu bu akşam, Feridun Düzağaç şarkılarında buluşacak…

Taskopru-22Gültekin, “Son dönemdeki kazılar, antik Paflagonya’nın başkenti Pompeipolis’in kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Bu bulgular, Taşköprü’nün Kastamonu’nun en eski yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Pompeipolis’te yapılan kazılarda milattan önce 2000-1700 yılları arasında yapıldığı düşünülen antik yollar, büyük villalar ve çeşitli yapılar ortaya çıktı. Özellikle 1600 metrekarelik bir villa, Hristiyanlık dönemine ait bir şapel ve cam bileklikli mezarlar, bölgenin zengin geçmişine dair önemli ipuçları sundu,” dedi.

Pompeipolis’in Paflagonya'nın stratejik ve ticaret merkezi olarak bilindiğini ifade eden Gültekin, “Antik şehirde bulunan tiyatro, yaklaşık 5000 kişilik kapasitesi ile dikkat çekiyor. Şehrin nüfusunun 30.000-50.000 arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu bulgular, Pompeipolis’in Gaziantep Zeugma ve Efes ile aynı önemde olduğunu gösteriyor,” şeklinde konuştu.

Gültekin, Taşköprü’nün sadece antik dönemle değil, modern tarih ile de önemli bir yeri olduğunu belirtti. “1927 yılında bir yangının ardından Mehmet Türkmenoğlu’nun girişimleriyle kurulan elektrik santrali, 1958 yılına kadar bölgenin elektrik ihtiyacını karşıladı. Günümüzde teknoloji müzesi olarak değerlendirilen bu santral, bölgenin tarihi açısından büyük önem taşıyor,” dedi.

Ayrıca, Taşköprü’nün tarihi köprüleri ve diğer yapıları hakkında da bilgi veren Gültekin, “1366 yılında inşa edilen tarihi Taş Köprü, 2017 yılında yapılan restorasyon sırasında Bizans dönemine ait taşlar barındırdığı ortaya çıkarıldı. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçmiş olan bu köprü, günümüzde önemli bir tarihi yapı olarak korunuyor. Ayrıca, 13. yüzyıldan kalma Tekke Camii, Selçuklu dönemine ait Çoban Bey’in mezarı ve sokak sağlıklaştırma projeleri de ilçemizin tarihi dokusunu korurken, turizme kazandırılmasına katkı sağlıyor,” şeklinde konuştu.

Gültekin, Taşköprü’de yapılan kazılarla ortaya çıkan Kastamonu tarihinin en eski bulguları üzerine ilçenin, kentin en eski ilçesi olarak öne çıktığını ifade etti.

Editör: Serkan Kebecioğlu