Savunma sanayiine katkı sağlayan projeleriyle dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi, son olarak Hürjet için uçuş simülasyonu geliştirme projesini tamamladı. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekmel Çetin’in danışmanlığında, yüksek lisans öğrencileri Duygu Batmaz ve Mustafa Furkan Baldemir tarafından yürütülen proje, TUSAŞ’ın LIFT-UP programı çerçevesinde başarıyla hayata geçirildi.
Proje kapsamında geliştirilen simülasyon, Hürjet’in uçuş dinamiklerini, görev senaryolarını ve pilotaj yeteneklerini gerçeğe uygun şekilde modelleyerek, eğitim süreçlerini desteklemek ve operasyonel analizlere katkı sağlamak amacıyla tasarlandı.
“Simülasyon, Hürjet eğitimlerinde kullanılacak”
Projenin danışmanlığını yapan Doç. Dr. Ekmel Çetin, Hürjet’in Türkiye'nin yerli ve milli projeleri arasında önemli bir yer tuttuğunu belirterek şunları söyledi:
“TUSAŞ’ın üniversite öğrencileri için geliştirdiği LIFT-UP programı sayesinde öğrencilerimiz bu önemli projeye dahil oldu. Hürjet için 12 aylık bir sürede geliştirilen bu simülasyon, hem uçuş özelliklerini hem de eğitimde kullanılacak ortamları içeriyor. Uçağın 3 boyutlu görselleştirilmesi ve tüm uçuş parametrelerinin bilgisayar ortamında modellenmesi sağlandı. TUSAŞ’ın eğitimlerinde bu simülasyon etkin bir şekilde kullanılacak.”
“Savunma sanayisine katkı sağlamak gurur verici”
Projeyle ilgili mutluluğunu dile getiren Doç. Dr. Çetin, “Hürjet gibi önemli bir projeye katkı sunmamız gurur verici. Türkiye’nin dört bir yanından bu tarz projelere katkı sağlanabileceğini düşünüyorum. Üniversite olarak bundan sonra da savunma sanayii projelerinde yer almak istiyoruz” dedi.
Öğrencilerden Hürjet’e Tam Destek
Projede görev alan yüksek lisans öğrencilerinden Duygu Batmaz, “LIFT-UP programına katılmak benim için büyük bir fırsat oldu. Projede Hürjet ve çevresel modelleri geliştirdim. Simülasyon teknolojileriyle ilgilendiğim için bu alanda çalışmayı çok istedim ve sonunda projeyi başarıyla tamamladık” ifadelerini kullandı.
Bir diğer proje ekibi üyesi Mustafa Furkan Baldemir ise, “Hürjet gibi yerli ve milli bir projeye katkıda bulunmak büyük bir onur. Amacımız, Hürjet’i daha geniş kitlelere tanıtmak ve simülasyon teknolojilerini bu doğrultuda geliştirmekti. Bu projeyle sadece eğitimlere değil, savunma sanayimize de katkı sağladığımızı düşünüyorum” dedi.