Elma, erik, badem, alıç ve Türk fındığı gibi meyve ağaçlarının yanı sıra sarıçam, karaçam, Toros sediri gibi türlerin de üretildiği fidanlık, tıbbi aromatik bitkilerden lavanta, ekinezya ve biberiye gibi çeşitlerle doğaya zenginlik katıyor.

Fidanlık Şefi Nurcihan Esra Gedikoğlu Kayacık, Kastamonu’daki üç fidanlık şefliğiyle yılda toplam 1 milyon 150 bin fidan üretildiğini belirterek, bu üretimin 400 bininin Daday Fidanlığı’nda gerçekleştirildiğini ifade etti. Kayacık, "Bu yıl 300 dönüm arazimizde özellikle geniş yapraklı türlerin ve tıbbi aromatik bitkilerin fidanlarını ürettik," dedi.

Daday Yeşil Fidan (1)

TOHUMDAN FİDANA UZANAN YOLCULUK

Kayacık, fidan üretim sürecini şu sözlerle anlattı:
"İlk olarak ağaç türlerine uygun tohumları topluyoruz. Bu tohumları etli meyvelerden ayırarak ekim için hazır hale getiriyoruz. Daha sonra traktörlerle toprağı işleyip, ‘yastık’ dediğimiz özel ekim alanlarını hazırlıyoruz. Tohumları bu alanlara ekiyor, üzerini humusla kapatıp silindirle sıkıştırıyoruz."

Bu yıl elma, erik, badem ve Türk fındığı tohumlarını ektiklerini belirten Kayacık, bu sürecin sonunda çıplak köklü ve ambalajlı fidanların söküm işlemlerinin yapıldığını ve fidanların çeşitli işletmelere teslim edildiğini söyledi.

Daday Yeşil Fidan (4)

ÜLKE GENELİNE DAĞITIM

Daday Fidanlığı’nda üretilen fidanlar sadece Kastamonu’da değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de toprakla buluşuyor. Kayacık, "Amacımız, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer bölge müdürlüklerinin fidan ve tohum ihtiyacını karşılamak. Bunun için üretimlerimizi artırarak sürdürüyoruz," diye konuştu.

Yarım asırlık deneyimle yeşil vatan için çalışan Daday Fidanlığı, hem geçmişten gelen bilgi birikimini hem de modern tarım tekniklerini kullanarak doğaya hizmet etmeye devam ediyor.

Karadeniz’de avlanan balıkçılar kasa kasa hamsi ile döndü Karadeniz’de avlanan balıkçılar kasa kasa hamsi ile döndü

Daday Yeşil Fidan (5)

Daday Yeşil Fidan (7)

Kaynak: AA