Gündem

Kastamonu'da gal arılarına karşı topyekün mücadele sürüyor

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, bu zararlı ile mücadelede önemli bir adım atarak, laboratuvarlarında ürettiği 10 bin 300 adet Torymus Sinensis böceğini Nisan ayında kestane ağaçlarının yoğun olduğu ormanlık alanlara bıraktı.

Abone Ol

Karadeniz Bölgesi'nde kestane ağaçlarını kurutmaya neden olan gal arısıyla mücadelede önemli bir adım atıldı. Laboratuvar ortamında üretilen böceklerin ardından, gal arısını çekmek amacıyla sarı tuzaklar kullanılmaya başlandı.

2021 yılında bölgede ilk kez tespit edilen kestane gal arısı, kestane ağaçlarının kurumasına ve büyük meyve kayıplarına neden oluyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, bu zararlı ile mücadelede önemli bir adım atarak, laboratuvarlarında ürettiği 10 bin 300 adet Torymus Sinensis böceğini Nisan ayında kestane ağaçlarının yoğun olduğu ormanlık alanlara bıraktı. Ayrıca, gal arısını cezbetmek için sarı yapışkan tuzaklar kuruldu. İnebolu, Cide, Doğanyurt, Küre, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerine kurulan bu tuzaklarla, gal arısının sayısının 500 ila 700 arasında olması hedefleniyor. Bu sayede ağaçların kurumasının ve meyve kaybının azaltılması amaçlanıyor.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, biyoteknik mücadele kapsamında gal arısının uçma dönemine etkili olacak 5 bin sarı tuzak kurdu. Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Uğur Şahin, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Kestane ormanlarımızda 2014 yılından itibaren gal arısıyla mücadele ediyoruz. Nisan ayında biyolojik mücadele olarak Torymus Sinensis böceklerinin salınımını başlattık ve bu yıl üçüncü kez 10 bin 300 adet böceği ormanlara bıraktık. Temmuz ve Ağustos aylarında sarı yapışkan tuzaklar ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Şu ana kadar 5 bin sarı tuzak yerleştirdik."

Şahin, kestane gal arısının 2021 yılında Cide'de görüldüğünden beri 17 bin hektarlık bir alana yayıldığını belirtti ve mücadele süresinin 10 yıl olduğunu, ancak bu süreyi 5-6 yıl içinde azaltmayı hedeflediklerini ifade etti.

İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel ise, 2021'den bu yana yapılan biyolojik ve biyoteknik mücadelelerin olumlu sonuçlar verdiğini, kestane balı üretiminin geçen yıl minimum seviyeye düştüğünü fakat bu yıl tekrar artış göstermeye başladığını söyledi.

Dibek ve Hayrioğlu Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Cemal Çelebi, gal arısının kestane balı üretimini yüzde 80 oranında etkilediğini belirtti ve mücadele çalışmalarının köylüler için faydalı olmasını diledi.

Kestane balı üreticisi Orhan Anadolu ise, gal arısı nedeniyle büyük verim kayıpları yaşadıklarını, ancak yapılan mücadelelerin bu yıl meyvesini vermeye başladığını ve gelecekte tamamen yok olmasını umduğunu söyledi.