20 Ocak 2017 tarihinde Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım'ın emeklilik kararı alması sonrasında boşalan valilik makamına 2 Mart 2017 tarihinde geçici görev ile atanan Karadeniz, bu görevi 2020'ye kadar sürdürmüş, daha sonra 10 Haziran 2020’de Manisa Valiliği'ne, ardından 19 Ağustos 2020’de Sakarya Valiliği'ne atanmıştı. Vali Karadeniz, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan Vali atama kararı ile Mülkiye Başmüfettişi olarak atandı.
16 İLİN VALİSİ DEĞİŞTİ
Türkiye genelinde yapılan atamalarda 16 ilin valisi değişirken, 12 vali Mülkiye Başmüfettişi olarak görevlendirildi.
Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Burdur Valisi Türker Öksüz, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Çorum Valisi Zülkif Dağlı, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Manisa Valisi Enver Ünsal ve Şırnak Valisi Cevdet Atay görevden alınarak Vali-Mülkiye Başmüfettişliğine atandı.
YAŞAR KARADENİZ KİMDİR?
Yaşar Karadeniz, 1965 yılında Samsun’da doğmuş bir Türk bürokrattır. İlk, orta ve lise eğitimini doğduğu şehirde tamamlayan Karadeniz, 1983 yılında Samsun Teknik Lisesi Makine Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı yıl Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'ne girmiştir. 1987 yılında üniversiteden mezun olmasının ardından 1988'de Amasya Valiliği’ne kaymakam adayı olarak atanmıştır.
Kariyerinin başında, İçişleri Bakanlığı tarafından İngiltere’ye gönderilerek lisan öğrenimi ve mesleki incelemeler yapmıştır. Bu eğitim sonrasında kaymakam vekilliği stajını Erzincan'ın Tercan ilçesinde tamamlayan Karadeniz, 1991 yılında Kaymakamlık kursunu başarıyla bitirerek Yozgat'ın Yenifakılı ilçesine kaymakam olarak atanmıştır.
Meslek hayatında Taşkent, Çukurca, Aybastı, Yeşilli, Beşikdüzü ve Eceabat gibi farklı ilçelerde kaymakamlık yapmıştır. 3 Eylül 2014 tarihli kararname ile Gaziosmanpaşa Kaymakamı olarak atanarak İstanbul'da görev yapmaya başlamıştır.
20 Ocak 2017’de Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım’ın emeklilik kararı sonrasında boşalan valilik makamına geçici olarak atanmış ve böylece ilk valilik görevine başlamıştır. Karadeniz, bu görevini 2020 yılına kadar sürdürmüş, 10 Haziran 2020'de Manisa Valiliği’ne, ardından 19 Ağustos 2020'de Sakarya Valiliği’ne atanmıştır.
19 Eylül 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Mülkiye Başmüfettişi olarak görevlendirilen Yaşar Karadeniz, Türkiye’deki önemli bürokratlar arasında yer almaktadır.
Mülkiye Başmüfettişi Nedir?
Mülkiye Başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapar ve denetim, gözetim ve inceleme yetkilerine sahiptir. Mülkiye başmüfettişleri, valiliklerin ve kamu kurumlarının işleyişini denetler, idari düzenlemelere uyumlu olup olmadıklarını kontrol eder. Bu yetki, mülkiye başmüfettişlerini, doğrudan valilikleri denetleme gücüne sahip kılar. Yani, Mülkiye Başmüfettişi, denetim görevleri kapsamında valiler üzerinde inceleme yetkisine sahiptir. Bu yönüyle, valilerden daha üst bir yetki alanına sahiptirler.
Valinin Görevleri Nelerdir?
Vali, bir ilin en üst düzey yöneticisidir ve devletin o ildeki temsilcisidir. İldeki tüm kamu kurumlarının düzeninden sorumlu olan vali, yürütme erkinin bir organıdır ve doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Valilerin görev alanları arasında, kamu düzeninin sağlanması, devlet politikalarının uygulanması, ildeki yerel yönetimlerin gözetimi ve acil durum yönetimi gibi sorumluluklar yer alır. Belediye başkanlarından farklı olarak, valiler, devlet tüzel kişiliğine bağlıdır ve geniş idari yetkilere sahiptir.
Mülkiye Başmüfettişi mi, Vali mi Daha Üst Düzey?
Mülkiye Başmüfettişleri, İçişleri Bakanlığı tarafından valilikler de dahil olmak üzere kamu kurumlarını denetlemek üzere görevlendirilen üst düzey müfettişlerdir. Görev kapsamları doğrultusunda, valilerin işleyişini inceleme ve raporlama yetkileri bulunur. Bu nedenle, görev tanımları itibarıyla Mülkiye Başmüfettişleri, denetim yetkileri açısından valilerden daha üst bir pozisyonda kabul edilir.