Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, Kastamonu'nun doğal, kültürel ve tarihsel zenginliklerine vurgu yaparak bölgenin gelişimine destek olmaya devam ediyor. İnisiyatif, Kastamonu mutfağını ve coğrafi işaretli ürünlerini üniversitelerin gastronomi bölümleri ile buluşturma amacını taşıyan "Kastamonu Mutfağı Akademide" projesini başlatıyor. 

İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliği ile gerçekleşen bu projede, Kastamonulu ustalar ve üreticiler, bölgeye ait yemekleri, teknikleri ve ürünleri öğrencilere aktaracaklar. Türkiye'nin dördüncü yeryüzü pazarı olan "Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı" katılımcıları, özel Kastamonu ürünlerini ve coğrafi işarete sahip özgün lezzetleri sergileyerek İstanbul Kent Üniversitesi'nde iki gün boyunca bir festival havasında bulunacaklar.

Etkinlik, 10 Kasım'da "Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları" ve "Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; yöresel lokantaların sürdürülebilirliği" konulu iki panelle başlayacak. Bu panellerin ardından, İstanbul Kent Üniversitesi bahçesinde açılacak Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı, İstanbulluları özel Kastamonu ürünleriyle buluşturacak.

Festivalin ilk gününde, Kastamonulu ustalar, öğrencilerle bir araya gelerek yöresel tarif ve teknikleri uygulamalı olarak gösterecekler. DMKI dönem başkanı Zeynep Esen, proje hakkında şunları söylüyor: "Amacımız, üniversite iş birlikleri ile yarının şeflerine Kastamonu mutfağını daha yakından tanıtmak, akademik yayınlara destek olmak ve Kastamonu yemeklerinin çağdaş mutfaklarda daha fazla yer bulmasına katkıda bulunmaktır."

Mukadderat filminin çekimleri Cide’de başladı Mukadderat filminin çekimleri Cide’de başladı

10 ve 11 Kasım tarihlerinde İstanbul Kent Üniversitesi bahçesinde kurulan Kastamonu Yeryüzü Pazarı, herkesi özel lezzetleri tatmaya ve bilgi almaya davet ediyor.

10 KASIM PANELLER: 

13.00 – 13.45 : Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları; Kastamonu pastırması, Siyez Bulguru, Üryani Eriği ve coğrafi işaretli Kastamonu ürünleri; potansiyelimiz, vizyonumuz.

Moderatör: Gülsen Kırbaş - Uğurlu Konakları / Slow Food Kastamonu Lideri

Konuşmacılar: Emrah İnce - Yeni Çiftçi Platformu, Sevim Özsoy - Siyez Evi, Zeynep Kakınç - Gazeteci, Mutfak Dostları Derneği Önceki Başkanı

 

14.00 – 14.45 : Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; yöresel lokantaların sürdürülebilirliği.

Moderatör; Prof.Dr. Burak Mil - İstanbul Kent Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı

Konuşmacılar: Ebru Koralı - TURYID Başkan Yardımcısı, Önder Köse - restoratör, Anadolu Halk Derneği Başkanı, Duygu Ece Aydın – İksirli Çiftlik & İksir Resort Town

Kaynak: Fotoğraf temsilidir.