Müdür Derdiyok, ülkemizde yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı sayesinde hasta sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını belirterek, 2005 yılında 20.535 olan tüberküloz hasta sayısının 2023 itibarıyla 9.527'ye gerilediğini ifade etti. Ayrıca, hastalığın görülme sıklığının yüz binde 29,4'ten yüz binde 11’e düştüğünü aktardı.

TANI VE TEDAVİ ÜCRETSİZ
Türkiye’de tüberkülozla mücadelede tanı ve tedavi hizmetlerinin tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak sunulduğunu belirten Müdür Derdiyok, hastaların ilaçlarının da Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını söyledi. Hastalığın kontrol altına alınması için Dünya Sağlık Örgütü tarafından da örnek gösterilen Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) sisteminin uygulandığını, ayrıca Video Gözetimli DGT ile hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarının sağlandığını ifade etti.

ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR
Tüberkülozun hava yoluyla bulaşan ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok; özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin daha büyük risk altında olduğunu vurguladı. 5 yaş altı çocuklar, yaşlılar, HIV enfeksiyonu taşıyanlar, kanser hastaları, sigara ve alkol kullananlar ile kronik hastalıklara sahip bireylerin tüberküloza yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Kastamonu'da nisan ayı mesai dışı poliklinik listesi açıklandı Kastamonu'da nisan ayı mesai dışı poliklinik listesi açıklandı

SİGARADAN UZAK DURULMASI GEREKİYOR
Tüberkülozun yayılmasını önlemek için bireysel hijyen kurallarına uyulması, öksürürken ağız ve burnun mendille kapatılması, ortamların sık sık havalandırılması, sağlıklı beslenme ve sigaradan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Müdür Derdiyok, Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı’nın nihai hedefinin "Veremsiz Bir Türkiye" olduğunu ifade etti.

Editör: Serkan Kebecioğlu