Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, palamudun hamsiyi yediği yönünde yaygın bir inanış olduğunu belirterek, "Hamsinin denizde görünmemesi kaygılarımızı artırmaya başladı. Hamsinin çıkması için deniz suyu sıcaklıklarının bir an önce düşmesi gerektiğine inanıyoruz. Son yirmi yıl içinde balıkçıların üst üste beş gün boyunca denize açılamadığı dönemler yaşandı. Şu anda Hopa, Tirebolu ve Zonguldak bölgelerinde palamut avının iyi olduğunu öğrendik. Palamutun biraz daha süreceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Kastamonu altın fiyatları: 20 Kasım gram ve çeyrek altın kaç lira? Kastamonu altın fiyatları: 20 Kasım gram ve çeyrek altın kaç lira?

hamsi-2

"PALAMUT BAŞKA BİR BALIĞI AVLARSA.."
Hamsinin bazı bölgelerde görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ifade eden Mutlu, "Sularda bir soğuma var. Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, belli bölgelerde hamsinin yoğunluğu artmış durumda. Ancak palamut başka bir balığı avlarsa, umarız bu hamsi olmaz. Havanın soğuması, hamsinin çıkmasını kolaylaştıracaktır. Palamutun devam etmesi ise ayrı bir avantaj sağlıyor. Geçen yıl Ereğli ve Zonguldak’ta yoğun avlanırken, bu yıl ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz’de av veriyor" şeklinde konuştu.

Bu sezon palamudun, hamsinin yerini doldurduğunu belirten Mutlu, "Kaygımız, hamsinin son yıllarda 1-1,5 ay gibi bir süre içinde göçünü tamamlaması. Umarız bu yıl süreç 2-3 ay sürer ve güzel bir av sezonu geçiririz. İstavrit ile palamut avına başlardık, ancak şu an palamut hamsinin yerini doldurdu. Havaların bir an önce soğuması, hamsinin çıkışını sağlarsa hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız memnun olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA