Birsen, Derya ve Melike isimli üç kanser hastası, topladıkları 75,000 imza ile seslerini duyurmaya çalışıyor.

Üç Kadın, Üç Hikaye

Birsen Eker: 8 yıl önce kanser teşhisi konulan Birsen, 5 Şubat 2024'te başlattığı kampanyasında, tedavi sürecinde olan kanser hastalarının karşılaştığı zorlukları dile getiriyor. Kanser hastalarının %40-45 engelli raporu almasının kolaylaştırılmasını ve malulen emeklilik haklarının kesilmemesini talep eden Birsen, başvurularına geri dönüş alamadığını belirtiyor. “Bu hastalık bir kez başınıza geldi mi, artık hep kontrolleriniz devam ediyor. Ben de sürekli hastanelerdeyim. Hastalığın yarattığı etkilerden dolayı çalışamıyorum. Engelli raporu almamız kolaylaştırılsın, malulen emeklilik kesilmesin.” diyor.

Melike Nazlı Cömert: 9 Nisan 2023’te başlattığı kampanyasında Melike, malulen emekli maaşı alabilmek için düzenli olarak heyete girmek gerektiğini ve iyileşme veya metastaz olmadığında emeklilik haklarının son bulduğunu anlatıyor. Melike, tedavi sonrası yan etkiler nedeniyle çalışamaz durumda olduklarını belirterek, “Sizlerden hayatımızı devam ettirebilmemize destek olmanızı istiyoruz.” şeklinde sesleniyor.

Derya Güray: 4. evre kanser hastası Derya, 48,000 imzayı aşan kampanyasında ileri evre kanser hastalarının karşılaştığı sorunları paylaşıyor. 10 yıl ve 1800 gün prim ödemesinin ardından malulen emekliliğe hak kazanan kanser hastalarının, bu hakkın devamı için düzenli sağlık kontrollerinden geçmeleri gerektiğini anlatıyor. Derya, “Girdiğim son heyet kontrolünde son evre bir kanser hastası olmama rağmen maaşım kesildi. İyileşme gösterdiğim için maaşın kesildiği söyleniyor. Ancak 4. evre bir kanser hastasının tam bir iyileşme yaşaması söz konusu değil. Bizim tedavilerim ömür boyu sürmek zorunda.” diyor.

Kanser Hastaları İçin Malulen Emeklilik

Kanser hastaları, teşhis tarihinden itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurduklarında, 10 yıl sigortalı çalışmış ve 1800 gün sigorta primi ödemiş olmaları durumunda, çalışma gücünün %60’ını kaybetmeleri halinde kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı alabiliyorlar. Ancak tedavi süreçlerinin uzunluğu ve hastalığın yarattığı fiziksel ve ruhsal etkiler, hastaların çalışma hayatına devam etmesini zorlaştırıyor.

 Change.org Türkiye Hakkında

2012 yılında kurulan Change.org Türkiye, vakfa ait kâr amacı gütmeyen bir sosyal fayda şirketi olarak faaliyet gösteriyor. İnsanların hayatları ve toplumları için önemli konularda imza kampanyaları başlatmasına olanak tanıyan platform, kampanya başlatan kişilere iletişim ve strateji desteği sağlıyor. 480 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal değişim platformu olan Change.org, 196 ülkede faaliyet gösteriyor.

Daha fazla bilgi için [Change.org Türkiye](www.change.org) adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Serkan Kebecioğlu