."6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" ve "6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" başlıklı düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu tebliğlerle, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla avcılığa yönelik çeşitli kurallar ve sınırlamalar getirildi. Hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali gibi 7 tür için toplam avlanabilir miktarlar belirlendi. Tarımsal Üretim Planlaması uygulamalarıyla uyumlu hale getirilen tebliğler, bazı bölgelerde su ürünleri avcılığını kısıtlıyor ve av araçlarına dair yeni düzenlemeler getiriyor.

Özellikle leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyoçeşitlilik açısından önemli endemik türlerin avcılığı tamamen yasaklandı ve bu türler koruma altına alındı. Ayrıca, bazı su ürünleri türleri için asgari avlanılabilir boy uzunluğu belirlenirken, diğerlerinin boy uzunlukları yeniden düzenlendi.

Aile Bakanlığı’ndan sosyal yardım! Aile Bakanlığı’ndan sosyal yardım!

Hamsinin, balıkçılık üretiminin yüzde 60'ını oluşturduğu belirtilerek, bu türün üretim planlamasına dahil edildiği ve toplam avlanabilir miktarının 400 bin ton olarak tespit edildiği açıklandı. Avlanabilir miktarların bölgesel farklılıklar ve av araçları göz önüne alınarak sektörel paydaşlarla birlikte yönetileceği belirtilirken, bu uygulamanın denetim ve izleme sistemleriyle desteklenerek halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşımına katkı sağlaması hedefleniyor.

Tebliğler, 1 Eylül 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Editör: Serkan Kebecioğlu