Mali Müşavirler Odası tarafından yapılan açıklamada, 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm bilanço esasına göre defter tutan işletmelerin, Elektronik Defter (e-Defter) Uygulaması kapsamına alınacağı belirtildi. Bu değişiklik, işletmelerin yıl boyunca sadece bir kez yapılan işlemleri her ay yapmak zorunda kalması anlamına geliyor. Ayrıca, enflasyon düzeltmesi uygulaması gibi yoğun emek gerektiren işlemlerin devam edeceği de ifade edildi.



Oda tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde oldu:

"2021 Yılından bu tarafa yaşanan yüksek enflasyonist ortam tüm sektörleri olduğu gibi en başta hizmet sektöründe yer alan mali müşavirleri de derinden etkilemiştir.

Ayrıca 2023 yılından başlayarak günümüze kadar devam eden sık ve kapsamlı mevzuat değişiklikleri mesleğimizin yapılmasını imkansız hale getirmiştir.

2023 yılında ilk defa uygulanan enflasyon düzeltmesi işlemi 2024 yılında da çok ciddi emek ve mesai harcanarak camiamızca uygulanmıştır. Bu uygulama 2025 takvim yılında da devam etmekle birlikte, kasım ayında yayımlanan Elektronik Defter Tebliği, meslek tarihimizde örneği olmayan devrim niteliğinde yapısal bir değişiklik getirmiştir. Bu tebliğ uyarınca, bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan tüm işletmeler, ayrım olmaksızın 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Elektronik Defter Uygulaması kapsamına alınmıştır.

Elektronik defterin anlamı, bir işletmeyle ilgili yılda bir defa yapılabilen işlemlerin her ay yapılması ve yapılan çalışmaların dijital ortamda onaylı şekilde gelir idaresine aktarılması olarak tarif edilebilir. Dolayısıyla, elektronik defter uygulaması Mali Müşavirlerin ve çalışanlarının zaten çok ağır olan iş yüklerinin katlanarak artması anlamına gelmektedir.

Gerek idarenin kullanmaya başladığı yapay zeka modellemesi ile vergi incelemelerinin artması gerek enflasyon düzeltmesi uygulaması gerek tüm bilanço defterlerinin E DEFTER kapsamına alınması, gerekse de yasal düzenlemelerle getirilen ek bilgi talepleri göz önüne alındığında muhasebe ofislerinin elindeki iş ve işlemleri mevcut büro düzeni ile yürütülemeyeceği; ek olarak teknoloji yatırımları, yazılım yatırımları ve fazladan iş gücüne ihtiyaç duyacağı kaçınılmazdır.

Bu nedenlerle artan iş yükü ve enflasyon karşısında eriyen, muhasebe ücretlerinin yeniden ve gerçekçi şekilde belirlenmesi sektörümüz için kaçınılmaz hale gelmiştir.

TCMB Meclis Üyesi Kastamonu'da ekonomiyi değerlendirdi TCMB Meclis Üyesi Kastamonu'da ekonomiyi değerlendirdi

Bu bağlamda meslektaşlarımızın geniş katılımı ile yaptığımız istişare toplantısı neticesinde 2025 yılı muhasebe ücretlerinin %100 ile %125 arasında artırılması karara bağlanmıştır.

Karara bağlanan artışın vicdan sahibi tüm kesimler tarafından makul ve mantıklı karşılanacağına inancımızla Ticari Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur."

Mali Müşavir Zam

Kaynak: Haber Servisi