Kapsamlı düzenlemeler içeren paket, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmeyi ve çeşitli alanlarda vergi istisnalarını kaldırmayı hedefliyor. İşte yeni paketin detayları:

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN 500 LİRA

Teklif, en düşük emekli maaşını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarıyor. Bu düzenleme, 3,7 milyon emekliyi ilgilendiriyor ve temmuz ayından itibaren geçerli olacak. Eğer maaşlar temmuzda yetişmezse, farklar ağustos ayında ödenecek. Düzenlemenin hazineye maliyeti ise altı aylık dönemde 33 milyar TL olacak.

EYT PRİM DESTEĞİ SONA ERİYOR

EYT düzenlemesinden emekli olup çalışmaya devam edenler için hazine tarafından işverenlere verilen 5 puanlık prim desteği uygulamasına son verilecek. Bu değişiklikle birlikte, emeklilik sisteminin daha dengeli ve adil olması hedefleniyor.

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI ARTIYOR

Şu anda 150 lira olan yurtdışı çıkış harcı 500 liraya çıkarılıyor. Ayrıca, yurtdışı çıkış harcı her yıl yeniden değerleme oranında artacak.

Hasılat Tespiti ve Kurumlar Vergisi Düzenlemeleri

Doktorlar ve diş hekimleri gibi serbest meslek sahipleri ile restoran ve kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin hasılatları belirli dönemlerde tespit edilecek. Tespit edilen hasılat ile beyanname arasında %20’yi aşan uyumsuzluk durumunda vergi tarhı uygulanacak.

LPG’ye zam geldi LPG’ye zam geldi

BÜYÜK ŞİRKETLERE KAZANCA GÖRE VERGİ

Yeni vergi düzenlemesi ile dört hesap döneminin en az ikisinde yıllık hasılatı 750 milyon avrodan fazla olan küresel şirketler, %15 oranında asgari kurumlar vergisi ödeyecekler.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEKİ DENETİM ARTIYOR

Maliye Bakanlığı, dijital ortamda gerçekleştirilen ticari faaliyetlere ilişkin yetkilerini genişletiyor. Bu kapsamda, dijital reklamlar ve ilanlar üzerindeki denetim artırılacak.

TÜTÜN MAMÜLLERİNDE VERGİ ARTIYOR

Bazı tütün mamullerinden alınan maktu vergi tutarına ilişkin sınırlamalar kaldırılıyor ve vergi tutarları artırılıyor. Ayrıca, kısa vadeli sigorta prim oranlarının yeniden belirlenmesi ve cumhurbaşkanına bu oranları değiştirme yetkisi veriliyor.

KAYIT DIŞI GELİRE CEZA ARTIYOR

Kayıt dışı faaliyet gösterenlere uygulanacak cezalar artırılıyor. Vergi usulsüzlük cezaları, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve bazı fiillerin tekrarında cezalar katlanarak uygulanacak. Özellikle, fatura ve ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlemeyenlere uygulanacak cezalar ilk tespitte 10 bin lira olacak ve tekrar eden tespitlerde bu tutar daha da artacak.

VERGİ İSTİSNALARI KALDIRILIYOR

Ticari olmayan deniz taşıma araçlarına verilen hizmetlerdeki KDV istisnası kalkıyor. Liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirim imkânı da kaldırılıyor. Ayrıca, birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkının vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine izin veriliyor. Yabancı kurum ve kuruluşların deprem yardımlarına KDV istisnası sağlanıyor. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren işletmelere sağlanan kazanç istisnası ise ihracat gelirleri ile sınırlandırılıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi