Dünya, Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından hazırlanan Küresel Barış Endeksi'nin sonuçlarına göre, 2023'te daha da karışık bir hale geldi. Rapora göre, dünya genelinde barış düzeyi son 15 yılda yüzde 0,42 gerileyerek 13. kez düşüş gösterdi. 2022'de 84 ülke barışçıllık açısından iyileşirken, 79'u kötüleşti.

Afganistan, sekizinci kez üst üste dünyanın en az barışçıl ülkesi seçilirken, onu Yemen, Suriye, Güney Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti takip etti. Ukrayna'daki savaşın küresel çapta barışçıl ortama etkisi büyük olurken, Ukrayna en büyük, Rusya ise beşinci en büyük gerilemeyi yaşadı.

Dünya genelinde en büyük gerilemeler arasında Haiti, Mali ve İsrail dikkat çekiyor. İzlanda, 2008'den beri en barışçıl ülke olma unvanını korurken, onu Danimarka, İrlanda, Yeni Zelanda ve Avusturya takip ediyor.

Rapora göre, Birleşik Krallık geçen yıla göre bir sıra gerileyerek en barışçıl 37. ülke oldu, ancak "barış durumu" sıralaması hala "yüksek" olarak değerlendirildi. ABD ise "düşük" barışçıllık seviyesinde değerlendirilerek listenin 131. sırasında yer aldı. Raporda, ABD'nin emniyet, güvenlik ve özellikle de suç algısıyla cinayet oranındaki gerilemeden etkilendiği belirtiliyor.

Dünya genelindeki barış durumu, toplumsal emniyet ve güvenlik düzeyi, devam eden çatışmaların boyutu ve askerileşme derecesi gibi 23 gösterge kullanılarak ölçülüyor. Rapor, ekimde İsrail-Hamas çatışmasının tırmanmasından ve İzlanda'da devam eden volkanik faaliyetlerden önce derlendi.

İzlanda'nın liderliğindeki barışçıl ülkeler sıralamasında, dünya genelindeki gerginlik ve çatışma atmosferine dair endişeler devam ediyor.

Raporda 2023'ün en tehlikeli ülkeleri şöyle sıralandı:

Afganistan
Yemen
Suriye
Güney Sudan
Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Rusya
Ukrayna
Somali
Sudan
Irak

2023'te dünyanın en barışçıl ülkeleriyse şöyle:

Hak-Sen'de yönetim belirlendi Hak-Sen'de yönetim belirlendi

İzlanda
Danimarka
İrlanda
Yeni Zelanda
Avusturya
Singapur
Portekiz
Slovenya
Japonya
İsviçre

Kaynak: Foto: Dünya Siyasi Risk Haritası 2018