Kurban Bayramı'na bir hafta kala, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban ibadetiyle ilgili soruları yanıtladı. Kredi kartıyla kurban almanın caiz olup olmadığı sorusu da bunlardan biriydi. Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen soruları dini kaynaklarla birlikte değerlendirerek açıklamalar yaptı ve merak edilen konulara açıklık getirdi.

Kurbanlığın Ölmesi Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Rana Büyüktaş'ın Sabah gazetesindeki haberine göre; “Kurbanlık hayvanın kesilmeden önce ölmesi durumunda ne yapılmalı?” sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu şöyle cevap verdi: “Eğer hayvan kesilmeden önce ölürse, kurban sahibi zenginse yeni bir hayvan alarak kurbanını kesmelidir. Çünkü kurban ibadeti zenginler için vaciptir ve bu ibadet henüz yerine getirilmemiş olur. Ancak kişi yoksulsa, yeni bir hayvan almak zorunda değildir. Çünkü yoksullar için kurban kesmek vacip değildir; satın aldıkları hayvan öldüğünde bu yükümlülük düşer.”

Gebe kurbanlık hayvanların gebeliklerinin sonlandırılması caiz midir?

“Gebe kurbanlık hayvanların gebeliklerinin sonlandırılması veya kısırlaştırılması caiz midir?” sorusuna ise şu yanıt verildi: “Eğer hayvanın gebe kalmasını önlemek veya kısırlaştırmak hayvanın sağlığına zarar vermiyorsa ve insanların yararına ise caizdir. Ancak mevcut gebeliğin sonlandırılması doğal sürece müdahale anlamına geldiğinden dinen uygun görülmez.”

8 Eylül Pazar Kastamonu hava durumu, bugün hava nasıl? 8 Eylül Pazar Kastamonu hava durumu, bugün hava nasıl?

Narkozla Kurban Kesimi caiz midir?

“Kurbanlık hayvanı elektrik şoku veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir?” sorusuna verilen cevapta, hayvanlara iyi davranılması gerektiği vurgulandı: “Hz. Peygamber (s.a.s.), kesim sırasında hayvana eziyet edilmemesini istemiştir. Bu yüzden kurbanın klasik yöntemle kesilmesi esastır. Ancak hayvana acı çektirmemek amacıyla elektrik şoku veya narkozla bayıltılarak kesilmesi caizdir. Ancak hayvan bayıltıldıktan sonra canlı olarak kesilmelidir. Şok etkisiyle hayvan ölürse, kurban geçerli olmaz ve eti de yenmez.”

Kredi Kartıyla Kurban Alımı caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir?” sorusunu da yanıtladı: “Kurbanlık hayvan, nakit veya kredi kartıyla tek çekim ya da taksitli olarak alınabilir. Kredi kartıyla ödemenin kurbanın geçerliliğine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunun vadesinde ödenmesi ve faizli işlemlerden kaçınılması gerekir. Kredi kartıyla taksitli alımda, bankanın uyguladığı taksit ücretlerinin faize neden olması durumunda, kurban geçerli olmakla birlikte faizli işlemden kaçınılmalıdır.”

Editör: Serkan Kebecioğlu