İlçeler

DEVSİYAD Kadın Biriminden Tanışma ve İstişare toplantısı

Devrekani Sanayici İş Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DEVSİYAD) Kadın Birimi Tanışma ve İstişare toplantısı Devrekani Eser Düğün Salonunda gerçekleşti.

Abone Ol

DEVSİYAD Kadın Biriminden Tanışma ve İstişare toplantısı

 Devrekani Sanayici İş Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DEVSİYAD) Kadın Birimi Tanışma ve İstişare toplantısı Devrekani Eser Düğün Salonunda gerçekleşti.

DEVSİYAD Kadın Birimi Tanışma ve İstişare toplantısı Sunucu ve Sanatçı Yusuf Çemçem giriş konuşması ile başladı. Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. 

ŞULE ÖZBAY

DEVSİYAD Genel Sekreteri Av. Şule Özbay’ın yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün burada bir araya gelmemizin sebebi, hem geçmişimizden aldığımız güçle hem de geleceğe dair umutlarımızla, kadınların sahip olduğu benzersiz potansiyeli bir kez daha vurgulamaktır. Bugün Devrekani’den bir araya gelen biz kadınlar, tarihimizden aldığımız gücü damarlarımızda taşıyoruz. Genlerimizde, yüzyıllardır bu topraklara can veren, mücadele eden ve üreten kadınların cesareti ve zekâsı var. Bizler, Fatihler yetiştiren bu annelerin mirasçılarıyız. Ama genler kadar önemli bir şey daha var: O genlerin üzerine kuracağımız azim, bilgi ve dayanışma. Başarı ve değişim bizim elimizde. Bu güçle, girişimcilikte, eğitimde, sanatta ve hayatın her alanında daha iyisini yapabiliriz. Unutmayalım ki, kadınlar olarak birbirimize omuz verdikçe, daha güçlü bir toplum, daha aydınlık bir gelecek inşa edeceğiz.

Bugün burada başlattığımız her adım, hem kendimiz hem de gelecek nesiller için bir umut ışığı olacak. Ve biliyorum ki, Devrekani kadınlarının taşıdığı bu zekâ, bu cesaret, bir gün ülkemizin en güzel hikâyelerinden birini yazacak. Hepinizi bu yolda beraber yürümeye davet ediyor, her birinizin emeğine ve yüreğine teşekkür ediyorum. Başarı bizimle olsun!” dedi. 

SERAP ÇERKEZOĞLU

DEVSİYAD Kadın Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Serap Çerkezoğlu ise, “Bugün burada, Devrekani’mizin tarihine, kültürüne ve eşsiz doğasına yaraşır bir birlikteliğe tanıklık etmek için toplandık. Geçmişten bugüne Devrekani kadını yalnızca ailesine değil, bulunduğu topluma da rehber olmuş; emeğiyle, dirayetiyle ve vizyonuyla yol göstermiştir.

Devrekani’nin köklü geçmişine baktığımızda, kadınlarımızın bu topraklara kattığı değerin ne denli büyük olduğunu bir kez daha görürüz. Fatih Sultan Mehmet’in annesi olan Hatice Hüma Hatun’un bu bereketli topraklarda doğmuş olması, Devrekani’nin tarihindeki kadın gücünü bizlere hatırlatır. O dönemde yetişen güçlü bir kadın, bir imparatorluğun ve bir çağın kaderini değiştiren hükümdarın annesi olmuştur. Bu da bize gösteriyor ki Devrekani kadını, tarih boyunca yalnızca kendi yaşamını değil, bir milletin geleceğini şekillendiren bir güç olmuştur.

Bu gücü Milli Mücadele yıllarında da açıkça gördük. Vatan savunmasında, cephe gerisinde gösterilen fedakarlıklar, Anadolu kadınını yücelten bir destanın parçasıdır. Devrekani’nin cefakar kadınları, İstiklal Mücadelesi sırasında yeri geldi cephane taşıdı, yeri geldi erzak yetiştirdi ve gerektiğinde yurt savunmasında erkeklerle omuz omuza mücadele etti. Tarlada, evde ya da dağda; nerede ihtiyaç varsa orada oldular. O dönem Devrekani kadınının vatan sevgisi ve cesareti, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında bir tuğla daha eklemiş ve bizlere bağımsız bir Türkiye’yi miras bırakmıştır.

Bugün biz de bu mirasın ışığında, kadınlarımızın sadece geçmişteki değil, gelecekteki başarılarına da destek olmak için buradayız. Kurduğumuz kadın birimi, kadınlarımızın girişimcilik yolculuklarında onların yanında olacak. Amacımız, Devrekani’nin kültürel mirasını yaşatarak, kadınlarımızın yeteneklerini en iyi şekilde değerlendirebileceği bir zemin hazırlamak.

Doğamızın cömertliği ve tarihimizin bize sunduğu ilham, kadınlarımızın ellerinde şekillenecek ve geleceğe aktarılacak. Çünkü biz inanıyoruz ki, bir kadın değişirse, bir toplum değişir. Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hüma Hatun’dan Milli Mücadele kahramanlarımıza kadar uzanan bu onurlu mirası, yeni nesillerin omuzlarına taşımak bizim görevimizdir. Bugün burada başlattığımız bu hareketle, sadece Devrekani’yi değil, Kastamonu’yu ve hatta tüm Türkiye’yi etkileyecek başarı hikayelerine tanıklık edeceğiz. Bu güzel birimin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepimizi kadınlarımızın gücüyle aydınlanan bir geleceğe davet ediyorum” diye konuştu. 

ERDEM MÜTEVELLİ

DEVSİYAD Başkanı Erdem Mütevelli’de yaptığı konuşmasında, “ Aralık ayında resmi olarak kuruluşunu yaptığımız DEVSİYAD Kadın Birimi’mize 10 gün gibi kısa bir sürede vermiş olduğunuz destek ve katılımlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Ben anne tarafından Bozkoca Köyü’nden Nabi Aliustaoğlu’nun torunuyum. Baba tarafından Mütevelli Haznedar Köyünden Hasan Mütevelli’nin torunuyum. Kastamonu’da ticaretle uğraşıyorum. 3 çocuk babasıyım” dedi.

DEVSİYAD Derneği hakkında da bilgi veren Mütevelli, “1,5 yıl önce derneğimizi kurduk. O zaman da şu cümleleri kurmuştum; “Devrekâni bizim için sadece arife ve bayramlarda mezarlık ziyareti için geldiğimiz bir yer olmamalı. Buranın değerlerine ve özümüze sahip çıkmalı. Vefa borcumuzu ödemeliyiz” demiştim. Burası çalışkan, akıllı insanların olduğu bereketli topraklar, kendimzin farkında olalım demiştim. Derneğimizin amacı olarak, gitgide birbirimizden uzaklaştığımız, o veya bu sebeple ayrıştığımız, bu yaşam düzeninde Devrekâni paydasında buluşabilip iletişimi, bağlarımızı artırmak, memleketimizde farkındalık yaratacak faaliyetler içinde bulunmaktır. Burada siyaset olmayacak. Burada ayrıştırma olmayacak. Her kesimden her görüşten bireylerin ortam yaratılırsa, fırsat verilirse nasıl birlikte olabildiklerini göstereceğiz. Bu kısa sürede de bunu başardığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

DEVSİYAD faaliyetleri hakkında da konuşan Erdem Mütevelli, “Derneğimize fonksiyon yükleyeceğiz. Kadınlarımız içinde olacak. Hayvancılık OSB’nin proje ve iletişim ofisi olarak kullanılacak. Devrekâni’den gelip Kastamonu’da işi olan, beklemesi gereken kişi gidip burada çayını kahvesini içebilecek. 82 çocuğun sünnetini, Şehitlik Anıtını, 51 çocuğumuzun okul ihtiyaçlarını, Bozkoca Köyü Dikiş Kursuna Dikiş Makinası desteğini ve DEVSİYAD Kadın Birimini kurmayı gerçekleştirdik. 

Neslihan Hanım ile bunu ilk günden beri hep konuşuyorduk. Hadi yapalım, Bismillah diyelim dedik, Sizlere şöyle bir bakınca iyi ki de demişiz. Bu oluşumu yapmışız diyorum. Bu organizasyonu planlamak için ilk toplandığımızda Serap Başkanım ve aramızdaki diğer bayanların annelerini, babalarını, uslularını anlatırken ki duygusallıklarını ve gözyaşları beni çok etkiledi. O an kadınlarımızın değerini bir kez daha anladım. İstediğiniz takdirde yapamayacağınız hiçbir şeyin olmadığını gördüm. Sizlere çok güveniyor, iyi ki bu oluşumu yapmışız, bugün daha yüksek bir sesle dile getiriyorum. Devrekâni’mize, Kastamonu’muza, Devletimize faydalı işler yapacağınıza da adım gibi eminim. Serap Başkan ve Yönetimine başarılar dilerim. Toplantımıza katılan, emeği ve katkısı geçen tüm herkese de derneğimiz adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

HÜSEYİN ÇAMKERTEN VE ENGİN ALTIKULAÇ

Devrekani İlçe Kaymakamı Hüseyin Çamkerten ve Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç da konuşmalarında özetle Devrekani kadınının geçmişten bugüne uzanan azim ve kararlılığını her zaman takdir ettiklerini, üreten kadınların yanlarında ve destekçileri olduklarını, çıktıkları bu yolda bütün Devrekani kadınlarına başarılar dilediklerini ifade ettiler.

Yapılan konuşmaların ardından dernek üyeleri hanımlar kendilerini tanıtarak temennilerini ilettiler.

DEVSİYAD Kadın Birimi Tanışma ve İstişare toplantısı Sanatçı Ahmet Tufan’nın canlı müziği ile devam etti.

Yeni kurulan DEVSİYAD Kadın Birimi Başkanlığına Serap Çerkezoğlu, Başkan Vekilliğine Nagihan Altıkulaç, Genel Sekreterliğe Av. Şule Özbay, Hukuk Danışmanlığına Av. Yeliz Darende, Saymanlığa İlknur Topkaroğlu. Tarım Hayvancılık’a Esra Tezel Uzunoğlu, Hale Cebecioğlu, Hülya Küllüoğlu, Reyhan Kuyucaklıoğlu, Sevgi Haydar, Ümran Cabbar, Zeynep Şensoy Parmaksız. Sanayi ve Ticaret’e Güler Kırmızı İzbeli, Hürmüs Aydın, Nihal Tepeli, Nilay Bodur, Nursel Şensoy, Özge Mütevelli ve Tuğçe Topkaroğlu. Proje ve Arge’ye Ayfer Mütevelli, Gülcan Öz, Hülya Biçicioğlu, Nuran Elmalıoğlu, Semra Altıkulaç, Sevim Kırmızıoğlu ve Zeynep Veyisoğlu. Organizasyon ve Tarıma, Ebru Uzun, Filiz Eser, Gamze Mütevelli, Gülcan Süleymanoğlu, Handan Aliustaoğlu, Suzan Uzan ve Ümmühan Yüce. İdari İşlere de, “Esra Kırıştı, Mahiye Çerkezoğlu, Mükerrem Tavil, Nazmiye Şensoy, Nimet Sarıoğlu, Nurdan Önder Sinsi ve Şükran Mütevelli görevlendirildi.