stanbul’da yıllarını restoran işletmeciliğine adayan 65 yaşındaki Aydın Gündoğdu, emeklilik hayalleriyle döndüğü memleketi Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde içtiği "Kara Çorba"nın tadına hayran kalarak aşçılık mesleğine geri döndü.

Kastamonulu minik Yağız destek bekliyor Kastamonulu minik Yağız destek bekliyor

1978'de İstanbul’a yerleşen ve burada restoran işleten Gündoğdu, 2006’da emeklilik kararı alarak memleketi Pınarbaşı'na döndü. Ancak, köyünde misafirlikte ikram edilen "Kara Çorba", onun hayatını değiştirdi. Gündoğdu, bu lezzeti herkese ulaştırmak için 2013 yılında bir restoran açtı ve kısa sürede Kara Çorba’nın coğrafi işaret tescilini aldırmayı başardı.

“Bu çorbayı herkes tatmalı”

Aydın Gündoğdu, emeklilik günlerini huzur içinde geçirmek için döndüğü köyünde Kara Çorba'yla tanışma hikâyesini şöyle anlattı:
"Bir misafirlikte ikram edilen Kara Çorba beni adeta büyüledi. O kadar lezzetliydi ki bir tabak daha istedim. O an bu çorbanın herkes tarafından tadılması gerektiğini düşündüm."

Turizm bölgesi olan Pınarbaşı’nda çorbayı tanıtmak için restoran açtığını söyleyen Gündoğdu, "Bir tabak içen, bir tabak daha istiyor. Kara Çorba’yı Kastamonu, Karabük ve çevre illerden tatmaya gelenler var. Restoranımızda bu çorbanın yanı sıra diğer yöresel yemekleri de sunuyoruz," dedi.

kara corba özgür alantor

"Coğrafi işaretle tescillendi"

Restoranını açtıktan sonra çorbanın tanıtımı için yoğun bir çalışma başlattığını ifade eden Gündoğdu, "Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve Valimiz çorbamızı çok beğendi. İzmir’deki bir fuarda çorbayı tanıttık, ardından birçok etkinliğe katıldık. Sonunda Kara Çorba’yı coğrafi işaretle tescilledik," diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2024 12 25 Saat 11.53.18 D63E7993

"Doğadan gelen şifa"

Kara Çorba’nın yüzyıllardır evlerde yapıldığını, ancak az bilindiğini söyleyen Gündoğdu, çorbanın hammaddesinin dağlardan toplanan "kızamık" adlı bir bitki olduğunu belirtti. "Kızamık bitkisi çorbaya ekşi bir tat katıyor. Ayrıca içine tavuk ya da hindi eti ekleniyor. Şifalı bir çorba. İlk yıllarda kızamık bitkisini toplamakta zorlandık ama şimdi daha kolay ulaşabiliyoruz," dedi.

Müşteriler memnun

Kara Çorba’nın müdavimlerinden Sadık Altınkaya, "Karabük’ten her hafta buraya geliyorum. Doğal malzemelerle yapılan bu çorbanın lezzeti başka hiçbir yerde yok," diyerek çorbanın eşsiz olduğunu vurguladı.

Turizm potansiyeliyle öne çıkan Pınarbaşı’nın lezzet duraklarından biri haline gelen Kara Çorba, hem bölge halkını hem de ziyaretçileri kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

Kaynak: AA