Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde öksürük çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuklar yetişkinlerle kıyaslandığında çevredeki yabancı patojenlere karşı daha hassas olabilir. Bu durum özellikle okula giden çocukların daha sık bakteriyel ve/veya viral enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Bu nedenle çocuklarda öksürük nedenlerinin başında alerjik hastalıklardan sonra grip ve soğuk algınlığı gibi viral kaynaklı enfeksiyon hastalıkları gelir. Grip gibi bir solunum yolu hastalığına genellikle boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı/akıntısı, sonrasında ise şiddetli ve kuru öksürük eşlik edebilir.
Çocuklarda Geçmeyen Öksürük
Öksürük, normal şartlarda vücudun yabancı patojenler karşısında kendisini savunmasının en önemli yollarından bir tanesidir.
Çocuklarda geçmeyen öksürüğün nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Postnazal akıntı: Halk arasında geniz akıntısı olarak da bilinen postnazal akıntı geçmeyen öksürüğün en önemli nedenleri arasında gösterilir. Postnazal akıntı şikayeti bulunan çocuklarda öksürük genellikle boğazı temizleme ihtiyacına bağlı olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda bu çocuklarda burun tıkanıklığı gibi şikayetlere de sık rastlanır.
Astım: Çocuklarda geçmeyen öksürüğün bir diğer önemli nedeni de astımdır. Akciğerin hava yolunun herhangi bir mikrobik enfeksiyona bağlı olmaksızın iltihaplanması durumudur. Zamanla solunum yolları daralır ve kişide hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bronşiolit: Genellikle 2 yaşından küçük çocukları etkileyen, akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihaplanması ile karakterize olan bronşiolit çocuklarda geçmeyen öksürüğün nedenlerinden bir tanesidir. Rinovirüs, influenza gibi virüsler bronşiolite neden olabilir.
Reflü: Reflü kısaca, çeşitli nedenlere bağlı olarak mide öz sıvısının yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanabilir. Reflünün hem yetişkinlerde hem de çocuklarda en yaygın karşılaşılan belirtilerinden bir tanesi de öksürüktür.
Alerji: Çocuklarda geçmeyen öksürüğün başta gelen nedenlerinden bir diğeri de alerjidir. Çocuklarda alerjik öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hırıltılı solunum, gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle seyredebilir.
Yukarıda sayılanların yanı sıra çocuğun sigara dumanı gibi zararlı çevresel faktörlere maruz kalması çocuklarda öksürük nöbetlerini tetikleyebilir.
Uzm. Dr. Recai AKYÜREKLİ
(Özel Nefes Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)