“Kendini okyanusta bir damla sanma! Bir damlanın içinde kocaman bir okyanussun”

(Hz. Mevlana)

-        Bu teknolojik çağda artık kütüphaneler sanal ortama taşınıyor, bu tür kitaplara e-kütüphanelerden, e-kitap şeklinde ve elektronik ortamda ücretsiz ulaşmak mümkündür. Bu tür kitaplar için bilgi almak isteyenler sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirler.

-        Bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip edelim ve en az bir yabancı dili iyi öğrenelim.

-        İnternetten kariyer ile ilgili web sitelerini takip edin, her an güncellenebilecek ve uygun formatta hazırlanmış bir “Özgeçmiş/CV” dosyanız mutlaka olmalı. Yukarıda bahsi geçen programları, etkinlikleri ve kariyeriniz için önemli gördüğünüz bilgileri ve tecrübelerinizi bu dosyada mutlaka belirtin. Sizin için ayrıntı gibi görünen en basit bir bilgi bile ileride, iş görüşmelerinde ve mülakatlarda işveren veya mülakatı yapan için değerli olabilir.

-        Lisans sonrası ALES, KPSS, Y. DİL vb sınavlara iyi hazırlanın. En azından uzmanlık düzeyinde akademik kariyer (Yüksek Lisans) yapanlar hayatta her daim avantajlı olurlar. Mesleğiniz ile ilgili uzmanlara kariyer ile ilgili danışın ve tavsiyelerine uyun. Üniversitede, üçüncü sınıftan itibaren her dönem bu sınavlara girin…

-        Üniversite yıllarında derslerde devamsızlık yapılmamalı, her gün düzenli çalışılmalı, kariyerinizi geliştirecek, Mevlana, Erasmus, Farabi vb. öğrenci değişim programlarından yararlanmaya çalışın. Günlük hayatta seminer, konferans vb etkinlikleri takip edilmeli ve bu tür etkinliklere katılım sağlanmalı.

-        Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Kariyer Kapısı web sitesini düzenli takip edin, oradaki yayınlarda, içerikten yararlanın https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/.

-        Arkadaş çevresi çok önemlidir. Başarıya odaklanmış, hedeflerin olan, çalışkan, ahlaklı, iradeli ve dürüst  insanlarla arkadaş olmalıyız.

-        Eğitim hayatında tecrübe etmiş birisi olarak çok önemsediğim diğer bir husus da şudur: Dinimizi, tarihimizi ve kültürümüzü güvenilir kaynaklardan iyi öğrenelim, bu konularla ilgili çok kitap okuyalım, okuduğumuz kitaplardan ilgimizi çeken bilgileri not alalım, bu notlardan hareketle kendi düşüncelerimizi yazalım ve biz de yazmaya başlayalım, kim bilir bu şekilde yaparak aynı zamanda iyi bir yazar olduğumuzu da keşfedeceğiz.

-        Varlıkların sadece madde boyutuna takılmayın, her şey maddeden ibaret değildir, varlıkların mana boyutunu da düşünerek hareket edelim, manevi açıdan güçlü olmak için dinimizi iyi öğrenelim ki ahlaki güzellikleri keşfedelim, öğrendiklerimizi uygulayalım ve yaratılanların en şereflisine yakışır bir hayat sürdürmek için gayret edelim.

-        S. Hawking’in ifadesiyle; “hayat ne kadar zor görünse de, yapabileceğiniz ve başarabileceğinin bir şey her zaman vardır” düşüncesiyle hareket etmeliyiz. Bize düşen, görevlerimizi gücümüz, bilgi ve becerilerimizin yettiği oranda yapmak ve başarmak için gayret göstermektir. Bazen başarısızlıklar yaşansa da bu tür  durumları “başarıya giden yolda birer mola olduğu” şeklinde düşünülmeli ve yılmadan yola devam edilmelidir.

-        Başarısızlıklar, musibetler ve belalara karşı da maddi ve manevi anlamda gerekli olan tedbirlerimizi alalım ve netice ne olursa olsun her şeyin Allah'tan olduğunu düşünüp tefekkür edelim.

-        Zorluklar karşısında sabırlı ve güçlü olmalıyız. Dua ve sabırla moral ve motivasyonunuzu yüksek tutalım. İlahi mesajdaki tavsiyeye uygun bir şekilde "Hayır gibi görünende şer, şer gibi görünende hayır olabileceği, (Bknz. Bakara suresi, 216. Ayet)" düşüncesinde hareket edip her daim iyimser olmaya çalışalım ki ruhen ve manen de güçlü olalım.

-        İnsan olsun başka canlılar olsun, onlara iyi ve merhametli davranalım ki manevi olarak da huzur bulalım ve Allah'ın rahmeti de üzerimize olsun. Çevreci bir anlayışla hareket edelim, bu dünya çocuklarımıza emanet bırakacağımız ve ecdadımızdan devraldığımız bir emanettir, emaneti koruyalım.

-        Ömer Seyfettin'in "Pembe İncili Kaftan" hikâyesindeki İstanbul efendisi gibi gerçek bir vatansever olmak için gayret edelim. Bu karakter, her yaratılanı yaratandan ötürü seven ve vatanını karşılıksız seven bir yiğit idi, inançlıydı, Allah'ın rızasını kazanmak için çaba gösterirdi, iradeli ve cesurdu, onurluydu, fedakârdı, ahlaklı ve dürüst idi, kanaatkârdı, samimiydi ve kimseye minnet duymamıştı... Bizim için örnek alınacak vatansever insanlar ancak bu tür bir düşünce ve karaktere sahip olan insanlar olmalıdır.

-        Hedefimiz öncelikle Allah'ın rızasını kazanmak olmalı, bu hedefimiz yoksa hayatta yapılan her işin, sergilenen her davranışın ve biriktirilen malın hiçbir anlamı yoktur.

-        Hakikat ve gönül medeniyetinin öncü kuşağı olarak; insanlığa hizmet etmekten zevk alan, adil bir dünyanın inşası, tüm insanlığın barışı, refahı ve kurtuluşu için gayret edenlerden olalım ve bunun manevi huzurunu yaşayalım.

SON SÖZLER

Rabbimizin bir ismi de Âlim'dir, yâni her şeyi her yönüyle bilendir. Kulları arasında okuyup öğrenen âlim insanları, öğrendiği güzel bilgileri hayatına tatbik eden ve diğer insanlara faydalı olanları sever…

Unutmayalım; insanın hayatta karşılaştığı her zorluk ona farklı beceriler ve tecrübeler kazandırır ve neticede bu zorluklar da o insanı maddi ve manevi açıdan daha güçlü yapar.

Kader gayrete âşıktır...

Başarıya giden yolda karşılaşılan her zorluk karşısında pes etmeden, sabırla mücadele etmek gücümüze güç katacak ve başarımızı zirveye taşıyacaktır.

Niyeti hayr olanın akıbeti de hayr olur...

Allah yâr ve yardımcınız olsun...

İki Söz, İki Tespit

-        “Mana ile yoğrulmayan, hedefi ilim, irfan ve hikmet olmayan ve sadece maddi kaygılarla belirlenmiş bir kariyer planlamasının sonu başarısızlıktır, hüsrandır.”

-        “Allah, güzel niyetle yola çıkılan bir yolda, hedeflerini gerçekleştirmek için gayret eden, zorluklar karşısında sabreden güzel insanların karşısına onları başarıya ulaştıracak güzel sebepler çıkarır”

Prof. Dr. Zekeriya YERLİKAYA

İletişim:

e-posta: [email protected]

LinkenIn: https://www.linkedin.com/in/zekeriya-yerlikaya-9992b272/

Twitter (X): https://twitter.com/yerlikayazeki

Faceebook: https://www.facebook.com/zekeriya.yerlikaya.7