Akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması için Türkiye'de merkezi yazılım platformu geliştirilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Yollarımızı akıllı ulaşım sistemleriyle donatmaya devam ediyoruz. Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi'ni başlattık." dedi.

Uraloğlu, yaptığı açıklamada, ülkenin her yerinde güvenliği en üst düzeye çıkarmak için akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırıldığını belirtti. Türkiye'nin doğu-batı, kuzey-güney demeden yüksek standartlı yol ağını tamamladığını vurgulayan Uraloğlu, bölünmüş yolların trafiğin yüzde 83'üne hizmet verdiğini söyledi.

Uraloğlu, "Kara yollarına yaptığımız yatırımlar sayesinde hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 81'lik azalma sağladık. Ancak bu yetmez, yollarımızı akıllı ulaşım sistemleriyle donatarak yol güvenliğini en üst düzeye çıkarıyoruz. Akıllı ulaşım sistemleriyle hayatları kurtarıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin kara yolu altyapısını inşa ederken teknolojideki gelişmeleri dikkate aldıklarını ifade eden Uraloğlu, akıllı ve otonom teknolojilerle hızlı ve emniyetli yol altyapısı oluşturduklarını bildirdi.

Araçların otonom sürüş sistemleri için gelişen altyapıyı hazır hale getirmeye devam ettiklerini söyleyen Uraloğlu, "Yollarımızı akıllı ulaşım sistemleriyle donatmaya devam ediyoruz. K-AUS Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi'ni başlattık." şeklinde konuştu.

İMES Başkanı Kastamonulu Akar güven tazeledi İMES Başkanı Kastamonulu Akar güven tazeledi

Proje kapsamında Türkiye'nin e-Devlet altyapısını kuran Türksat AŞ'nin, K-AUS Yazılım Platformu'nu yerli ve milli imkanlarla geliştireceğini belirten Uraloğlu, projenin süresinin 24 ay, bakım devresinin ise 12 ay olarak belirlendiğini ifade etti.

Uraloğlu, projenin ilk adımı olarak İstanbul'da K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulamasını başlatacaklarını ve pilot bölge olarak Antalya'yı seçtiklerini açıkladı.

Projede fiber optik internet altyapısının yanı sıra enerji, kazı, kablolama ve donatıların yapılacağını, daha sonra merkez ve bölge sistem donanımlarıyla kontrol odalarının tamamlanacağını belirten Uraloğlu, akıllı yol uygulamaları kapsamında dijital mesaj işaretleri, değişken trafik işaretleri ve meteorolojik bilgi istasyonlarının da kurulacağını söyledi.

Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla trafiğin etkin ve verimli kullanılmasını, kazaların önlenmesini sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

Editör: Serkan Kebecioğlu