Kastamonu'da dün akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kümesi aşağıya doğru süzülerek kayboldu. Bu olaya tanık olan vatandaşlar, cep telefonu kameralarıyla o anları kaydetti.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, bu ışık kümesinin düşüşünün uzun sürdüğünü belirterek, "Sürekli gözüktüğü için metal cinsi olabilir. Bu, uzay çöpü olabilir. Uzay çarpışmalarından serbest kalmış parçalar, roket yakıtları, vida bile olabilir" dedi.
Türk Astronomi Derneği Üyesi Astronom Duygu Esendemir de olayın ardından farklı yerlerdeki görüntüleri incelediklerini ve bir göktaşının atmosfere girdiğinde sürtünme, atmosfer gazlarıyla kimyasal etkileşime girmesi ve basınç gibi nedenlerden dolayı yanarak hızla yoluna devam etmesi gerektiğini ifade etti. Esendemir, "Ancak dün gözlenen olayda havada ilerleyen cismin göktaşı gibi hızlı bir şekilde ilerlemediği ve parça parça ve ardı sıra göktaşına nazaran daha yavaş ilerlediği videolarda görülüyor" dedi.
📹 Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesi görüntülendi
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) July 5, 2024
🤳 Cep telefonu ve güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, ışık kütlesinin hareketi gözlemlendi https://t.co/ZUVmCWs5Xw pic.twitter.com/PkypVHelEE
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz ise parlak ışık kütlesinin meteor olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Yılmaz, "İlk izlenelim olarak, görüntülere baktığımızda o cisim meteora benzemiyor. Meteorlar çok daha hızlı atmosfere giriş yapıyorlar. Bir uzay çöpü olma ihtimali var" diye konuştu.
Uzayda binlerce uydu bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, gökyüzünde görünen bu ışık kümesinin, uzayda dolanan bir uydu veya roket parçası olabileceğini ifade etti. Yılmaz, "Eğer meteor olsaydı bunun etkisi muhakkak hissedilirdi. Yani düştüğü yerde ciddi bir krater, bir patlama, ormanlık alana düşerse yangın, denize düştüğünde de küçük bir çaplı tsunami oluşurdu" dedi.
Yılmaz, bu tür olaylarda gökyüzünden düşen bir parçaya rastlanması durumunda buna dokunulmaması gerektiğini ifade ederek, "Çünkü bunlar zaman zaman radyasyon içerebiliyor. Uzak dursunlar ve hemen yetkililere haber versinler" uyarısında bulundu.