Anadolu Basın Birliği (ABB) Kastamonu Şubesi Ankara’da yapılan 22. Dönem Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanını seçmek için 9 delegesi ile katılım sağladı.

Anadolu Basın Birliği Genel Başkanlığına Mehmet Bora Zor ve Önceki Dönem Genel Başkan da Halil Zor’da Onursal Başkan seçildi.

ABB Genel Merkez Genel Olağan Genel Kurulunda Ankara’ya giden 9 delegeden 6’sı listede yer aldı.

Genel Merkez Genel Kurulu seçiminde Sabahattin Büyükoral, Cengiz Muhziroğlu, Nihat Uzun, Ahmet Suat Canlı, Ahmet Çelimli ve Hakan Depişgen listeye giren isimler oldu.

22. Dönem Olağan Genel Kurulu’nda, Sabahattin Büyükoral ABB Genel Başkan Yardımcılığına, Cengiz Muhziroğlu ve Hakan Depişgen Yüksek Onur Kurulu’na, Vahdet Büyükoral Denetleme Kuruluna, Nihat Uzun Yönetim Kurulu yedek üyeliğine, Ahmet Suat Canlı’da Denetim Kurulu Yedek üyeliğine seçildi.

Saygı Duruşunu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Olağan Genel Kurul’da gelen mesajlar okundu. ABB faaliyetlerini ve çalışmalarını gösteren tanıtım videosu katılımcılara gösterildi.

Kasım ayında 50 Kuruluş Yıldönümüne girecek olan Anadolu Basın Birliği olağan genel kuruşlunda Divan başkanlığını Hali Zor, Kâtip Üyeliklerini Ahmet Çelimli, Zeki Dağ ve Ragıp Ersoy yaptı. Genel kurulda gündem maddeleri görüşülerek oy birliğince kabul edildi.

Anadolu Basın Birliği Kastamonu Şube Başkanı Sabahattin Büyükoral Ankara Kurtuluş Parkı yanında Çankaya’da Vedat Dalokay Salonu’nda yapılan olağan genel kurul ile ilgili şu açıklamada bulundu, “Ankara’da yapılan olağan genel kurulumuzda yeni genel başkanımızı seçtik. Önceki dönem Genel Başkanımız Halil Zor’un oğlu Mehmet Bora Zor Anadolu Basın Birliğinin yeni Genel Başkanı seçildi.

Kastamonu’dan 9 delege ile genel kurula katıldık. Genel kurulumuza Kastamonu’dan Anadolu Basın Birliği Kastamonu Şube Başkanı Sabahattin Büyükoral olarak ben, Başkan Yardımcım Cengiz Muhziroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerim ve Üyelerim Ahmet Çelimli, Nihat Uzun, Faruk Ay, Ahmet Suat Canlı, Vahdet Tarık Büyükoral, Bilgin Serkan Yılmaz ve Hakan Depişgen olmak üzere 9 delege olarak katıldık. Yapılan genel kurulumuzun Başkentimize, ilimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, emeği ve katkısı geçenleri de ABB Başkanlığı olarak teşekkür ediyorum” dedi.

anadolu basın birliği

Anadolu Basın Birliği önceki dönem Genel Başkanı Halil Zor’da, “Ben uzun zaman Genel Başkanlık görevini sürdürdüm. Artık bu görevi gençlere bırakmak gerektiğini düşündüm ve oğlu aday oldu ve seçildi. Oğluma görevinde başarılar diliyorum. Genel Kurulumuza katılan, katkı ve emek veren tüm herkese de teşekkür ediyorum” dedi.

Genel kurulda bazı şube başkanları da konuşma yaptı.

anadolu basın birliği

En son konuşmayı da ABB Genel Başkanlığına seçilen Mehmet Bora Zor’da, “22. Olağan Genel Kurulumuzu Ankara’da yaptık. Genel kurulumuza katılan delegelerimizden dolayı büyük onur ve mutluluk duyduk. Olağan genel kurulumuzda emeği ve katkısı geçenlere Genel Merkezimiz adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Basın sektörünün sıkıntılarından bahseden Mehmet Bora Zor, “Ekonomik sıkıntılarımız artık bilinen bir gerçek. İnternet yasası ile birlikte sektörümüzün üzerine binen yeni yüklerde oldu. Ben hazırlığımı yaparken bir baktık, Etki Ajanlığı diye yeni bir yük, yeni bir oto sansür daha getirilmeye çalışılıyor gazetecilere. Bunu da konuşmamıza ekleyelim derken, Tasarruf Tedbirleri açıklandı.

Yine fatura basına kesildi. Abone ve reklam giderlerinde kısıntı, Anadolu Basınına şu ekonomik şartlarda bir darbe daha demekti. Artık kongre zamanı yaklaşmıştı ki SGK’nın ihale ilanlarındaki alt limiti 500 bin TL’den 2,5 milyona çıkarma kararı kamuoyu ile paylaşıldı.

Şunu demek istiyorum; basını sürekli kontrol altında tutmak isteyen siyasi aktörler, sürekli yeni uygulamalarla basının başını kaldırmasına müsaade etmiyor. Anadolu Basını sıkıntılı, Anadolu Basını çaresiz, tek başına bırakılmış. Ama artık bizim de kendi sorunlarımızı gündeme getirmemiz, çözüm üretilmesi için çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

HABER ALMA KAYNAKLARINA ULAŞMAK BÜYÜK SIKINTI

Mehmet Bora Zor konuşmasının devamında da şunları söyledi, “Uğur Mumcu’nun gazeteci tanımını hatırlarsak;  “Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir. Ancak artık bilgi kaynaklarına ulaşmamızın önünde büyük engeller var. Bin bir güçlükle oluşturduğumuz haberleri okuyucuya sunmakta büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Ne yazık ki bu mücadelemizde tek başımızayız. Basına yönelik yapılan her uygulama, sektöre yardımcı olmak bir yana, yeni yükleri gazetecilerin sırtına yüklemektedir.”

HABER DEĞERİ ARTIK ÖNEMLİ DEĞİL

Anadolu’da görev yapan gazetelerin büyük kısmının, Anadolu’daki KOBİ’lerin bir çoğundan fazla istihdam sağladığı gerçeği görmezden geliniyor. Yerel basın, Anadolu’da büyük bir istihdam yükünü sırtlıyor. Ancak iş dünyasına sağlanan imkânlardan aynı derecede faydalanamıyorlar.

Yeni internet yasası ile birlikte web sitelerine resmi ilan almaya başlayan gazetelere, bunun karşılığında önemli yükümlülükler de getiriliyor.  Devlet desteklerinde aranmayan istihdam şartı, gazetelerin karşısına ciddi bir yük olarak konuluyor.

İşini hakkıyla yapan gazeteleri korumaya ve desteklemeye yönelik hiçbir çalışma bulunmazken, gazetelerin yaptığı işlerin değerleri rakamlarla ölçülmeye çalışılıyor. Haberin, haberciliğin değeri kaç kişinin okuduğu ile ölçümlenmeye çalışılıyor. Resmi ilan yayınlamak için gazetelerin önüne konulan trafik şartı, gazetecilerin habercilik refleksini bitiriyor.

Artık gazeteciler için haberin toplumsal değeri değil, ne kadar tıklama alacağı öne çıkmış durumda. Şu anda Anadolu’daki gazetecilerin etrafını,  trafik şartını sağlayacağını iddia eden yeni yetme SEO uzmanları sarmış durumda. Gazetelerin bürolarında artık haberler değil, tıklamaya yönelten konular, tıklama tuzağı başlıklar konuşuluyor.

Bunun yansımalarından en fazla halkımız etkilenecek. Halkın doğru habere ulaşması her geçen gün biraz daha zorlaşacak.

D S C 0678

ANADOLU BASIN BİRLİĞİ OLARAK MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Basınının sorunlarına uzak olan yaygın basın ve onların temsilcileri, ne yazık ki çözüme yönelik etkili bir çalışma içerisinde olmadılar. Basını temsil etmek için görev aldıkları Basın İlan Kurumu’nda bugüne kadar çözüme yönelik etkin bir rol üstlenemediler.

Anadolu’nun, yerel basının bağrında doğan bir dernek olarak Anadolu Basın Birliği, bu sorunların çözümüne daha önce yaptığı gibi yine önder olmaya taliptir. Yeni ve dinamik bir ekip kurduk. Yeni yönetimimizde gazeteciler olduğu gibi, sektörümüze katkı ve sinerji katacağını düşündüğümüz arkadaşlarımızı da aldık. Amacımız Anadolu Basını için sorunların çözümüne ve yerel basının gelişmesine yönelik çalışmalara hız vermek.

Gazete, radyo, televizyon olmak üzere, bütün yerel basın kuruluşlarını ve gazetecilerimizi Anadolu Basın Birliği çatısı altında birlikte mücadeleye davet ediyoruz.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, görev tanımımızı net bir şekilde yapmış; “Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.”

Bu sözünü yerine getirmek için çalışmak bizlere düşüyor. Ama basının sağlıklı bir şekilde görevini yapması için uygun şartların oluşturulmasını sağlamak da zorundayız. Bunun ülkemiz için, halkımız için bize verilmiş bir görev olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle sizleri bir kez daha saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Genel Kurulumuzun sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.”

Cengiz MUHZİROĜLU

Muhabir: Cengiz MUHZİROĜLU