Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlenen programın açılış konuşmalarını Türk Eğitim-Sen Kastamonu Şube Başkanı Nedim Afacan ve Türk Ocakları Derneği Kastamonu Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yılmaz, Gökalp’in yaşadığı dönemin zorluklarını ele alarak, “Ziya Gökalp gibi şahsiyetler, milletimizi kurtuluşa götüren fikriyatın temel taşlarını oluşturmuştur. Gökalp’ın Ergenekon şiirine Kastamonulu şair Tahir Karauğuz’un verdiği cevap, bu topraklarda bir kurtarıcıya olan ihtiyacın dile getirilmesidir. Ve o kurtarıcı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur” ifadelerini kullandı.
"BİR ÖNCÜ VE DÜŞÜNÜR: ZİYA GÖKALP"
Etkinlikte, Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Gürel, “Türkiye Cumhuriyeti’nde Bir Öncü, Mütefekkir, Sanatkâr Ziya Gökalp” başlıklı bir konferans verdi. Gürel, Gökalp’ın düşünce yapısını, sanatkâr kimliğini ve Türk milliyetçiliği üzerindeki etkilerini katılımcılarla paylaştı.
MÜZİK ŞÖLENİYLE BÜYÜLEDİLER
Programın sonunda Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji Bölümü öğrencileri tarafından “Ziya Gökalp’in Bestelenmiş Şiirleri” başlıklı bir müzik etkinliği düzenlendi. Öğr. Gör. Dr. Osman Eroğlu’nun yönetimindeki konserde, Gökalp’ın Ala Geyik ve Ergenekon şiirleri ilk kez besteleriyle seslendirildi. Ayrıca Tevhid, Kızılelma ve Altın Destan gibi eserler de müzikseverlerle buluştu.
Etkinlik, Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz ve Nedim Afacan’ın katılımcılara plaket ve katılım belgesi takdim etmesiyle sona erdi. Günün anısına çekilen toplu fotoğraf, programı taçlandırdı.