Fiyatlardaki bu hızlı yükselişin en büyük nedeni olarak ihracat gösteriliyor. ABD’de kuş gribi nedeniyle yaşanan üretim krizi sonrası bu ülkenin ithalata yönelmesi, Türkiye’den yapılan yumurta sevkiyatını ciddi oranda artırdı. ABD ile yapılan 15 bin tonluk ihracat anlaşması, iç piyasada arzı düşürünce fiyatlar hızla yükseldi.

Araç sahipleri dikkat! Motorine zam geliyor Araç sahipleri dikkat! Motorine zam geliyor

FON KESİNTİSİ ÇÖZÜM OLMADI
İç piyasadaki artışı frenlemek amacıyla ihracata yönelik fon kesintisi kararı alınsa da bu adım yeterli olmadı. ABD’nin taleplerinden vazgeçmemesi, fiyatların daha da artmasına yol açtı. Üreticiler ise dış pazarı tercih ettiklerini çünkü peşin ödeme, vergi iadesi ve iade sorunlarının olmamasını gerekçe gösteriyor.

YENİ VERGİ KAPIDA MI?
ABD’nin ithalat vergilerini yeniden düzenlemesiyle birlikte Türk yumurtasına da yüzde 10 vergi uygulanabileceği konuşuluyor. Uzmanlara göre bu durumda ABD'deki talep azalmazsa iç piyasadaki fiyatlar daha da artabilir.

Türkiye yumurtada üretim devi
Ülkemizde yılda 20 milyardan fazla yumurta üretiliyor. Kişi başı tüketim yılda 220 adet seviyesinde. En çok üretim yapılan iller arasında Afyon, Konya, Balıkesir, Bolu, Adana, Gaziantep ve Manisa öne çıkıyor.

Türkiye, yumurta üretiminin yüzde 20’sini ihraç ediyor. 2024’te ABD’ye yaklaşık 74 milyon adet yumurta gönderildi. 2025’in ilk yarısı için hedeflenen ihracat miktarı ise 15 bin ton. Bu da 280 milyon adede karşılık geliyor. Bu ihracattan yaklaşık 26 milyon dolarlık gelir bekleniyor.

Editör: Serkan Kebecioğlu