Yangın sırası, en tehlikeli süreçtir. Bu sebeple gerekli eğitimleri almamış ve malzemelere sahip olmayan kişilerin yangını gördükleri anda bir alarm ve anons gibi ihbarla veya hiçbir araç bulamıyorsa bağırarak etrafına yangını haber vermesi gerekmektedir. Böylece yangın müdahale yetkinliği olmayan herkesin acil çıkış kapılarını kullanıp, kaçış yollarından yararlanarak acil durum toplanma bölgelerine gitmesi sağlanabilir. Yangın tehlikesinden uzaklaştıktan sonra 112 Acil Çağrı Merkezi aranıp ihbarda bulunulması gerekir. Geçmişte acil durum ihbarları için 110 ve 112 gibi farklı telefonların aranması gerekiyordu. Ancak yapılan düzenlemeler ile tüm acil durum çağrı merkezleri, 112 altında birleştirildi.
1. Dumanı Engelleyin ve Nefesinizi Koruyun
Duman, yangın sırasında en büyük tehlikelerden biridir. Ağzınıza ve burnunuza ıslak bir bez ya da kıyafet koyarak zehirli gazların etkisini azaltabilirsiniz. Bulunduğunuz odada daha az duman almak için düşük seviyelerde durmayı unutmayın.
2. Dumanın Yükseldiğini Unutmayın
Duman, her zaman yukarıya doğru hareket eder. Bu nedenle mümkünse emekleyerek hareket edin. Alçak seviyede kalmak, daha temiz havayı solumanıza yardımcı olur ve görüş alanınızı artırır.
3. Kapıları ve Çıkışları Kontrol Edin
Kapıyı açmadan önce kapı kolunu kontrol edin. Eğer sıcaksa, bu dışarıda yangın olduğunu gösterir. Böyle bir durumda kapı ve pencere boşluklarını çarşaf ya da havlularla kapatın, dumanın içeri sızmasını engelleyin.
4. Alev Alan Kıyafetlere Müdahale Edin
Kıyafetleriniz alev alırsa paniğe kapılmayın. Hemen yere yatın ve yuvarlanarak ateşi söndürün. Yangın sırasında kıyafetlerinizi ve vücudunuzu ıslatarak alevlerden korunabilirsiniz.
5. Su Kaynaklarından Yararlanın
Bulunduğunuz odadaki lavabo giderini tıkayıp su ile doldurarak yangının etkisini hafifletmeyi deneyebilirsiniz. Bu, sıcaklık ve alevlere karşı bir bariyer oluşturmanıza yardımcı olur.
Soğukkanlılığınızı Kaybetmeyin
Yangın sırasında en önemli adım, panik yapmamaktır. Yukarıdaki yöntemleri uygulayarak hayatınızı kurtarma şansınızı artırabilirsiniz. Hazırlıklı olmak, acil durumlarda fark yaratır.
İtfaiye Ekiplerinin Rahat Çalışabilmesi İçin Yangın Bölgesini Boşaltın
İtfaiye ekipleri yangına müdahale için geldiklerinde tahliye olmuş kişilerin itfaiye personelinin işini kolaylaştıracak şekilde davranışlar sergilemesi beklenmektedir. Tehlikeli alanlara girmemek, olay yerinden mümkün olduğunca uzaklaşmak, araç trafiğini seyreltmek veya engellememek, gerek olabileceği düşünülerek en yakın su takviye alanının çevresinin boşalttırmak ve itfaiye personelinden gelebilecek sorulara açık ve net bir şekilde cevap vermek gibi tutumlar ile sürece destek olunabilir.