Ekonomi

Yalnızca Türkiye'de üretiliyor

Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında uygulamaya konulan Meşe Palamudu Eylem Planı kapsamında, 2023 yılı sonunda mevcut üretim alanlarına ek olarak bin 475 hektar yeni meşe alanı işletme sınıfına alınarak, toplamda 2 bin 220 ton meşe palamudu üretildi. Hammaddesi meşe palamudu olan valeks, dünyada sadece ülkemizde üretiliyor.

Abone Ol

Bu üretim, ülke ekonomisine 3 milyon dolardan fazla katkı sağladı. Kadimden beri dericilik ve tekstil sektörlerinde kullanılan meşe palamudu, özellikle deri sanayisinde yoğun olarak kullanılan ve hammaddesi meşe palamudu olan valeks, dünyada sadece ülkemizde üretiliyor.

400'DEN FAZLA ÇEŞİT

Dünya genelinde 400 kadar çeşide sahip meşe ağaçları, heybetli görüntüleri ile birçok kültürde güç ve sağlamlık sembolü olarak kabul ediliyor. Türkiye ormanlarında doğal olarak yayılış gösteren 18 meşe türü arasında boz pırnal, yaltırık meşesi, ispir meşesi ve kasnak meşesi gibi endemik türler yer alıyor. Meşe ağacının meyvesi olan meşe palamudu, geçmişten günümüze büyük baş hayvanların derilerinin işlenmesinde kullanılıyor. İçerdiği tanenler ve diğer etken maddeler nedeniyle son yıllarda ilaç ve gıda sanayisinde de değerlendirilen meşe palamudunun üretimden elde edilen palamut küspesi ise biyoyakıt ve organik gübre olarak kullanılıyor.

STRATEJİK ÜRÜN OLMA YOLUNDA BÜYÜK ADIMLAR

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında başlatılan “Meşe Palamudu Eylem Planı” hakkında bilgi veren Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, meşe palamudunun ülkemiz için stratejik bir ürün olma potansiyelini taşıdığını belirtti. Küresel çevre sorunlarının artışı, yenilenebilir ve çevreci ürünlerin önemini artırdı. Meşe ormanlarının yayılış alanlarının genişliği ve hammadde işleyen tesislerin varlığı, bu alandaki çalışmaların değerini ortaya koyuyor. Karacabey, bu çalışmaların orman köylüsünün refahına ve ülke ekonomisine sağladığı katkıların memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Ayrıca, yapılan envanter çalışmaları ile sürdürülebilir faydalanma imkânlarının sunulmaya başlandığını ve meşe palamudu üretiminin artırılacağını vurguladı.

"YAKIN GELECEKTE TARIMDA BÜYÜK BİR İHRACAT KALEMİ OLABİLİR"

Eylem planının uygulanmasıyla orman köylüsüne ekonomik ve istihdam açısından büyük katkılar sağlanacağını belirten Karacabey, meşe palamudu sektörünün yakında tarım alanında önemli bir ihracat kalemi olacağını söyledi.