Kastamonu’nun Cide ilçesinde kestane ağaçlarında görülen ve hızla yayılan ‘Gal Arısı’ ile mücadele için üretilen 'Torymus sinensis' isimli böcekler ormanlara salındı.
'Torymus sinensis' isimli böceklerle gal arısını yok etmeyi hedeflediklerini belirten Cide Orman İşletme Müdürü Nihat Gündüz, “Yalova’dan getirdiğimiz 40 bin adetlik laboratuvarımızda yırtıcı böcek üretimini gerçekleştirdik. Gal arısına karşı 'Torymus sinensis' isimli böceğimizi 900 adet olarak salımını gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımız gal arısı yok olana kadar devam edeceğiz” dedi.
“Katil arıları karşı üretilen 'Torymus sinensis' 40 kilometre uçabiliyor”
Gal arısına karşı yaptıkları çalışma hakkında açıklamalarını sürdüren Gündüz, “Cide’de kurulan laboratuvarımızda üretilen 'Torymus sinensis' isimli böcekler gal arısı kadar 40 kilometre uçabiliyor. Ama ilk olarak şu an saldığımız Beltepe ve Çataloluk köylerinde etki edecektir. Bu saldığımız böcekler gal arısının içindeki larvaları yemesi suretiyle ilk etkiyi bu bölgede göreceğiz. Biz Cide’de kurduğumuz laboratuvarda şimdiye kadar 900 adet 'Torymus sinensis' böceği ürettik, bu sayıyı 2.000’e çıkarıp gal arısıyla olan mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.
“Kestane ormanlarımız eski güzelliğine dönecek”
Gal arısına karşı salınan 'Torymus sinensis' isimli böcekler için bilgiler veren Orman Yüksek Mühendisi Rıdvan Şahin, “Kestane ormanlarımızda maalesef gal arısı dediğimiz bir zararlı ortaya çıkmıştır. Gal arısı dediğimiz bu zararlı dişiye ihtiyaç duymadan üreyen çok hızlı şekilden yayılan bir tür olduğu için bütün kestane ormanlarımızı kaplamıştır. İlk olarak 2021 yılında şu an salım yaptığımız bu bölgede kestane gal arısı zararlısı görülmüştür. Hemen ardından gerekli yazışmaları yapıp Bölge Müdürlüğümüz gerekli reaksiyonu göstermiş ve aynı yıl içinde laboratuvarımız kurulmuş ve gerekli ekipmanlar sağlanmıştır. Bursa ve Yalova Orman İşletme Müdürlüğünden 'Torymus sinensis' denen yırtıcı böcek getirilmiş ve 2022 yılının bu mevsiminde yine bu bölgeye salım yapılmıştı. Yine bugün yeni ürettiğimiz, geçen yıl bize verilen yeni 'Torymus sinensis' böcekleri salmak için geldik. Şimdiki amacımız bu bölgeyi 'Torymus sinensis' üretebilecek bölge haline getirip, kendi gal’lerimizi toplayıp kendi torymus’u üretip diğer köylerimize salmak için mücadele veriyoruz. 'Torymus sinensis' çok hassas ve laboratuvar eşliğinde üretilmesi gereken bir böcek. Dişini ayrı, erkeğini ayrı gazla bayılttıktan sonra ayırıyoruz her çıkım saatini dahi yazıyoruz. Çünkü ömrü çok kısa bir böcek. Bunun dışında bu 'Torymus sinensis' isimli böcekleri balla besliyoruz ama aynı gün içinde bölgesine getirip salmamız gerekiyor. 'Torymus sinensis' isimli ürettiğimiz böcekler kestane gal arısının yavrularını yiyerek besleniyor. Bu şekilde bizim böceklerimiz gal arısı ile kendisi arasında ki dengeyi sağlıyor. Bu amaçla bugün burada 900 adet böcek salımı yaptık. İnşallah ormanlarımız gal arısı denen beladan kurtulacak ve kestane ormanlarımız eski güzelliğine dönecek” diye konuştu.
“Geçimimizi sadece kestane balı ve kestane meyvesiyle sağlıyoruz”
Katil gal arısına karşı yapılan çalışmalara katılan Cide Çataloluk köyü sakinlerinden Ahmet Turan, “Benim ve bölgedeki çoğunluk insanın birincil geçim kaynağı kestane balı ve meyvesidir. Orman işletme müdürlüğümüzün çalışmaları bu gal arısı ilk göründüğü günden beri var. Ancak alınan önemler ne kadar etkili olur bilemiyorum. Ben 2 yıldır bal üretimi ve kestane meyvesinden beklenen verimi alamıyorum. Biz orman işletme müdürlüğü tarafından yapılan bu önleme çalışmasının sadece tek bir noktada yapılmasını istemiyoruz. Kastamonu sahilinde Cide’den Doğanyurt’a bu çalışmaların yapılmasını istiyoruz” dedi.
(Mehmet Salman)