Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Dr. Çiğdem Sevim, özellikle kanlıca ve kültür mantarlarının uygun şartlarda saklanmaması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Sevim, “Mantar zehirlenmesi sinsi olabilir. Belirtiler birkaç gün sonra ortaya çıkabilir ve bu süre zarfında organ yetmezliği yaşanabilir” diyerek vatandaşları uyardı.

YANLIŞ BİLGİLERİN ÖLÜMCÜL SONUÇLARI

Toplumda yaygın olan “Kurtlu mantar zehirlemez” ve “Yıllardır topladığımız mantarlar güvenlidir” gibi yanlış inanışların zehirlenme vakalarını artırdığına dikkat çeken Sevim, "Kurtlanan mantarın zararsız olduğuna inanmak tehlikeli. Zehirli mantarlar, sporları aracılığıyla zehirsiz olanları bile bulaştırabilir" dedi.

Kastamonu'da 02 Ekim 2024 bugün nöbetçi eczane hangileri? Kastamonu'da 02 Ekim 2024 bugün nöbetçi eczane hangileri?

ZEHİRLENME BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Mantar yedikten sonra ortaya çıkan mide bulantısı, baş dönmesi ve ishal gibi şikayetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Sevim, “Bu semptomları yaşayanlar derhal sağlık kuruluşlarına başvurmalı ve yedikleri mantarları yanlarında getirmelidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca köygöçüren mantarının yenmesi durumunda %95 ölüm riski taşıdığını hatırlatarak bu türün ölümcül tehlikesine vurgu yaptı.

Kastamonu Mantar (2)

KÜLTÜR MANTARI DA RİSK TAŞIYOR

Sevim, sadece doğal mantarların değil, kültür mantarlarının bile uygun saklama koşullarında tutulmadığında zehirlenmelere neden olabileceğini belirtti. "Mantarlar, doğru şekilde saklanmazsa zehirleyici hale gelebilir. Kültür mantarını bile uygun koşullarda saklamazsanız, zehirlenme riski artar" uyarısında bulundu.

MANTAR YERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Bilinmeyen mantarları kesinlikle tüketmeyin.
  • Mantarların uygun şartlarda saklanmasına özen gösterin.
  • Mantar toplarken uzman rehberliği almadan bilinçsizce toplama yapmayın.

Kaynak: İHA