Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Gürel'in liderliğindeki proje, TÜBİTAK-TAGEM 1003 Programı çerçevesinde değerlendirilerek kabul edildi.

"Şeker Pancarında Hastalıklara ve Nematoda Karşı Çoklu-Dayanıklı Ebeveyn Hatların Geliştirilmesi, Dayanıklı Yabani Pancar Türlerinin Seçimi ve Transkriptom Seviyesinde Dayanıklılıkla İlişkili Genlerin Belirlenmesi" başlıklı bu proje, ulusal araştırma ve geliştirme projelerini destekleyen TÜBİTAK-TAGEM 1003 Programı'nın bir parçası olarak desteklenmeye layık görüldü.

Proje, toplamda üç alt projeden oluşmakta olup Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumlar iş birliği içinde çalışacak.

Bu çerçevede, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, alt proje yürütücülüğünü üstlenecek.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Çelik Altunoğlu ile Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nın Uzman Biyolog Pınar Baloğlu ise araştırmacı olarak projede görev alacak.

Bu proje, daha önce geliştirilen "TÜRKŞEKER 2023" ve "TÜRKŞEKER 2053" adlı Rhizomania hastalığına dayanıklı yerli şeker pancarı çeşitlerine yeni ıslah özellikleri kazandırarak ülkemizin tarımsal gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kastamonu Üniversitesi, TÜBİTAK-TAGEM 1003 Programı çerçevesinde ilk kez desteklenen bir proje ile bu alanda önemli bir başarıya imza attı. Projede görev alan tüm proje ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Editör: Ayşenur Acar