Türkiye ve dünya genelinde son 5-6 yılda uyuz hastalığında belirgin bir artış gözleniyor. Uzmanlar, klasik tedavilere dirençli uyuz vakalarında da artış olduğuna dikkat çekiyor. Medicana Sağlık Grubu'ndan Dermatoloji Uzmanı Asiye Yıldız, son 6-8 ay içinde dermatoloji polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 30'unun uyuz vakalarından kaynaklandığını ifade ederek uyarılarda bulundu.

Kastamonu’da öğretmenler bilgilendirildi Kastamonu’da öğretmenler bilgilendirildi

"Uyuz, derideki kan ve doku ile beslenir"
Uyuz hastalığı hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Asiye Yıldız, "Uyuz hastalığının sebebi, 'sarkoptes scabi' adlı bir parazittir. Bu parazit deri-deri aracılığıyla bulaşır, deride tünel kazarak ilerler ve yaygın kaşıntıya neden olur. Deri artıkları ve derideki kan ile beslenir. Uyuz paraziti, deride tünel açarak kabartılar ve su dolu keseler oluşturur, bu da kişide yaygın kaşıntıya sebep olur. Uyuz özellikle gece kaşıntısı ile belirgindir ve el bilekleri, göbek çevresi, kadınlarda göğüs uçları, erkeklerde genital bölge gibi bölgelerde daha belirgindir" dedi.

"Uyuz paraziti cansız ortamda 48 saat yaşayabilir"
Uzm. Dr. Yıldız, hastalığın bulaşma evresi hakkında da uyarılarda bulunarak, "Uyuz hastalığı insandan insana yakın temas yoluyla bulaşır. Uyuz paraziti, bulaştığı eşyada 36-48 saat canlı kalabilir. Bu nedenle tedavide eşyaların temizliği büyük önem taşır. İnsan uyuzu, hayvanlardaki uyuzdan farklıdır ve deri yapısı farklı olduğu için insanlardan hayvanlara veya hayvanlardan insanlara bulaşmaz" diye konuştu.

Hastalığın tedavisi
Uzm. Dr. Yıldız, uyuz tanısı alan hastaların tedavi sürecine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Tedavinin sadece şikayetleri olanlar değil, aynı evde yaşayan tüm aile bireylerini kapsaması gerektiğini belirten Yıldız, tedavinin doğru ve eksiksiz yapılması halinde bile kaşıntı şikayetlerinin 1-4 hafta daha devam edebileceğini hatırlattı. Telaşa kapılmadan verilen tedaviyi uygulamaları ve şikayetler devam ederse tekrar doktora başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA