Kastamonu Üniversitesi’nin toplamda 34 bin kayıtlı öğrencisi bulunmasına rağmen, 7 bin öğrencinin şehir dışında olduğu ifade edildi. Şehir merkezindeki öğrencilerin yaklaşık 7 bin 500’ü KYK yurtlarında kalırken, 9 bin öğrencinin ise evlerde konakladığı belirtildi. Özellikle ilçelerdeki yetersiz altyapı nedeniyle eğitim ve barınma imkânlarının sınırlı olduğu, bu durumun öğrenci ailelerini de zor durumda bıraktığı açıklandı.

“DAHA FAZLA YATIRIMA İHTİYAÇ VAR”

Başkan Mehmet Uyanık, ilçelerdeki yüksekokul açılışlarının altyapı planlamaları yapılmadan gerçekleştirilmesinin öğrenci mağduriyetine yol açtığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Batman’dan beni arayan bir aile, ‘Çatalzeytin’de yurdunuz var mı?’ diye soruyor. Cevap veremiyorum ve üzülüyorum. Cide’de öğrenci kalabileceği bir yer var mı diye sorulduğunda yine üzülüyorum. Öğrencilerimiz, Kastamonu’ya gelip tahsilini tamamlasın istiyoruz, ancak bunun için daha fazla yatırıma ihtiyaç var.”

Kastamonulu Genel Müdüre hemşerilerinden ziyaret Kastamonulu Genel Müdüre hemşerilerinden ziyaret

“KASTAMONU ÖĞRENCİLER İÇİN YETERLİ KAPASİTEYE SAHİP DEĞİL”

Cemiyetin, öğrencilere yalnızca barınma değil, aynı zamanda sıcak bir aile ortamı sunduğunu belirten Uyanık, öğrencilerin yurtlarda rahatça yemek kararlarını verebildiğini ve düzenli ulaşım hizmetlerinden faydalandığını söyledi. Ancak Kastamonu’nun tüm öğrenciler için yeterli kapasiteye sahip olmadığını dile getirerek, özgürlük adı altında evlerde kalmayı tercih eden öğrencilerin daha sağlıklı ortamlarda eğitim alması gerektiğini ifade etti.

Başkan Uyanık'ın konuşması şöyle oldu:
"Öğrenci Kastamonu’ya gelsin, okusun ve tahsilini tamamlayarak memleketine dönsün istiyoruz. Bu yüzden, bir ilçeye yüksekokul açılmadan önce mutlaka altyapısının düşünülmesi gerekiyor. Öğrenci nerede kalacak, nerede yemek yiyecek, nasıl ulaşım sağlayacak, ona kim sahip çıkacak? Bunlar çok önemli meseleler.Kastamonu’daki üniversite öğrencilerinin yaklaşık 7.500’ü Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtlarında kalıyor. Bin kadar öğrenci ise bizim gibi özel yurtlarda barınıyor. Ancak yaklaşık 9 bin öğrenci, maalesef özgürlük adına şehirde evlerde kalıyor.Bu durum kötü mü? Öğrenci neden evde kalmak ister? Daha rahat olmak için. Ama bu rahatlık nedir? İşte bu soruların cevabını hem biz düşünmeli hem de öğrencilerimizin daha sağlıklı ortamlarda eğitim almasını sağlamalıyız. Öğrenciler arasında maalesef gece geç saatlere kadar uyanık kalma ve sabah derslere geç gitme gibi alışkanlıklar yaygındır. Saat 1, 2, hatta 3’te yatıp, sabah 9’da ders başlamasına rağmen 10’da uyanan öğrenciler oluyor. Ancak elhamdülillah, İlim Yayma Cemiyeti’nin öğrencileri bu gruptan değildir, arkadaşlar. Biz, öğrencilerimizi bir aile ortamında karşılar, onlara kendi çocuklarımız gibi yaklaşırız. Onlarla sohbet ederiz, onları dinleriz. Öğrencilerimiz hem beni hem de yurt müdürlerini tanır ve güvenir. Zaman zaman birebir sohbet eder, hatta aile sırlarını bile paylaşırız. Onlara İlim Yayma Cemiyeti’nin bir aile yuvası olduğunu hissettiririz.Bugüne kadar cemiyetimizden mezun olmuş, yurtlarımızda kalmış öğrencilerimiz devletin önemli kademelerinde yer almıştır. Örneğin, dün bir öğrencimiz ziyarete geldi. 10 yıl önce mezun olmuş, şu an bir ilçenin milli eğitim müdürü. Elimizi öpmek istedi, “Artık sen bir milli eğitim müdürüsün, el öpülmez” dedim, sarıldık, kucaklaştık ve mutlulukla sohbet ettik. "

"CEMİYETİN DEĞİL, HEPİMİZİN GÖREVİ"

Uyanık, ilçelerdeki öğrenci yurtlarının ve sosyal alanların artırılması gerektiğini belirterek, yerel yönetimlerden ve hayırseverlerden destek istedi. Öğrencilerin daha iyi koşullarda eğitim alması için altyapının güçlendirilmesinin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Uyanık, “Kastamonu’da gençlerimizin geleceğini garanti altına almak istiyoruz. Bu, sadece bir cemiyetin değil, hepimizin görevi” diyerek çağrıda bulundu.

Editör: Serkan Kebecioğlu