UNESCO yoluna bizimle çıkanlar hedefe vardı

Abone Ol

Kasaba köyündeki Mahmutbey Camisi 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alındı, aynı tarihte “İznik” de aynı listeye alındı, İznik’in “daimi liste” başvurusu UNESCO tarafından eksiksiz kabul edildi…

Biz ne durumdayız?

14 aday dahil edilmişti geçici listeye 2014 yılında…

Diğerlerinde ne mesafe alındığını meraklıları varsın kurcalasın.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İznik’in “UNESCO Dünya Kültür Mirası Daimi Adaylığı” için gönderdiği dosyayı UNESCO “içerik” ve “formatıyla” eksiksiz olarak kabul etti…

Alan ziyaretleri, dosya ve rapor incelemelerinin ardından önümüzdeki yılın Haziran ayında İznik’in Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınıp alınmadığı belli olacak.

Bursa  2014 yılında “Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık” ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmişti, “çini” ve “ipek” ile “zanaat” ve “halk sanatları” dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil oldu, ardından, UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı'na da üye oldu...

“Dünya kenti” böyle olunuyor.

Mahmutbey Camisi’ne gelirsek, “UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi” kapsamına alındı, büyük heyecandı haliyle, daimi listeye alınması yönünde çalışma başlatıldı, “alan yönetimi” kurulması ve caminin etrafındaki köy ile birlikte “bütüncül” bir değerlendirmeye alınması yönündeki uyarılar kulak ardı edildi, aradan yıllar geçti, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Mahmutbey Camisi yanına Anadolu’daki benzer mimari özellikleri taşıyan 4 camiyi de koydu ve UNESCO sürecini “Anadolu’da Ahşap Tavanlı ve Destekli Camiler” başlığı altında sürdürmeye karar kıldı…

Ara sıra şehir dışından yetkililer gelip gidiyor ilimize.

İznik aldı başını gitti…

Darısı Kastamonu’ya.

Diğer yandan…

Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmek gibi bir hayalimiz de vardı, geçen süre içinde ortaya çıktı ki, tam bir “olmayacak duaya amin demek” ile iştigalmiş.

Ha bir de “Şehrin tamamının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi” filan…

Hiç hayal dahi etmeyelim.

Not: Ilgaz tüneli “tek tüp”, diğerinde onarım başlamış anlaşılan, onarım bittiğinde şu an açık olan tüp onarıma alınacak besbelli…

Yine tek tüpe düşülecek, “13 Ocak-20 Eylül” yazıyor işin süresini ilgili yayım organları, herşey yolunda giderse.

“Mış’lı geçmiş zaman” kipiyle yazıyorum kusura bakmayın, kamuoyuna yapılan resmi bir açıklama yok çünkü, gördüğümüz kadarını yazıyoruz…

Onarıma alınacağını da ihale bittiğinde işittik zaten.

Tek tüp içinde iki yönlü trafik akışında ilerlerken ürpermek olası…

Aydınlatma düşük sanki.

Tünel inşa edilirkenki ve önceki gün ilimizin “heyalan” tehditine ilişkin yazdıklarım aklıma geldikçe düşünmeden edemiyorum…

Tünel kısa sürede neden deformasyona uğradı?

Not 2: Önceki günkü “seçim” yazım üzerine Memleket Partisi Kastamonu İl Başkanı Mustafa Başesgioğlu bir not gönderdi…

“Memleket Partisi’ne hiç şans vermemişsiniz. Son 10 günde 643 üye yaptık. Büyük bir sürpriz yapacağız. Aradan çıkacağız.”

Memleket Partisi 16 ilçemizde teşkilatlanmış durumda…

Listeler açıklandığında şanslarının çok daha artacağı konusunda iddialılar.

Gençlere güveniyor İl Başkanı Mustafa Başesgioğlu…

“Gelin de görün” davetini yapıyor.

“4” parti demiştim…

Hadi “5” olsun.

İddiası olan başka partiler de varsa ilimizde…

Yayımlarız mesajlarını.