TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü tarafından, IPARD-3 Programı 5. Başvuru Çağrı İlanına ilişkin bilgiler şu şekilde paylaşıldı:
"Bu çağrıda Açık alanda olmak şartıyla, Süs Bitkileri ve Çiçek Soğanı Üretimi, Tıbbi Aromatik Bitkiler / Yem Bitkileri Üretimi, Fide ve Fidan Üretimi sektörleri, uygun harcamalara %60-70 hibe verilerek desteklenecektir. Yapılacak yatırımlarda uygun harcamalar vergiden muaftır. Mali desteğin kaynağı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı fonundan oluşmaktadır. 5. Çağrı başvuruları 01.11.2024 tarihinde başlayacaktır. Online Proje Başvuru Sistemi 02.12.2024 tarihinde kapatılacak olup, başvuruların son teslim tarihi 09.12.2024’tür.
Ayrıca 80 milyon avro bütçeli 2. Çağrımızda Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi (Serada süs bitkileri ve çiçek soğanı üretimi, serada fide fidan üretimi, serada tıbbi aromatik bitkiler üretimi, tıbbi aromatik bitkilerin, yem bitkilerinin, fide ve fidanın işlenmesi ve paketlenmesi, mantar ve misel üretimi, solucan gübresi üretimi), Arıcılık, Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları ve Yenilenebilir Enerji yatırımlarını uygun harcamalarına %60-70 hibe vererek destekleyeceğiz. 2. Çağrımızın başvuruları başladı. Bu çağrıya ilişkin Online Proje Başvuru Sistemi 13.09.2024 tarihinde kapatılacak olup, başvuruların son teslim tarihi 27.09.2024’tür.
İlaveten 90 milyon avro bütçeli 3. Çağrımızda Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler, Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeleri uygun harcamalarına %60-75 hibe vererek destekleyeceğiz. 3. Çağrı başvuruları 16.09.2024 tarihinde başlayacaktır. Bu çağrıya ilişkin Online Proje Başvuru Sistemi 18.10.2024 tarihinde kapatılacak olup, başvuruların son teslim tarihi 25.10.2024’tür.
Kastamonu İl Koordinatörlüğü olarak bu güne kadar 495 projemize 23,7 milyon avro hibe ve avans ödemesi gerçekleştirdik. Bu desteklerle İlimize AB standartlarında modern 5500 büyükbaşlık hayvancılık tesisleri kazandırıldı. Kastamonu da broiler (et tavuğu) üretimi yokken Kurumumuzla kazandırılan 10 işletme ile dönemlik 466.000 et tavuğu üretim kapasitesi oluşturuldu. Kırsal turizmde Turizm İşletme Belgeli olmak üzere 15 konaklama tesisi ile 258 oda kapasitesi oluşturuldu. Yeme içme tesisleri, baraj göllerinde alabalık tesisleri, modern süt toplama merkezleri, süt, et, meyve-sebze, sarımsak işleme tesisleri, üretici örgütlerimize makine parkları, çiftçilerimize binlerce makine ekipman, arıcılarımıza 5250 kovan, 6,4 MW kapasiteli yenilenebilir enerji tesisleri vb. yatırımlar İlimize kazandırıldı. IPARD-3 programı ile birlikte bu desteklerimizin Bartın ve Zonguldak İllerimizi de içerecek şekilde daha da artması için çalışıyoruz.
IPARD-3 döneminde destek almak amacıyla 81 ilden proje başvurusu yapılabilmektedir. Bu kapsamda Kastamonu, Bartın ve Zonguldak İllerimizden yapılacak başvurulara ilişkin süreçler İl Koordinatörlüğümüzce yürütülmektedir. Başvurular yatırımın uygulanacağı İlde bulunan TKDK İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde kabul edilecektir. Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberleri Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebilir. Aynı adresten ilave süre uzatımları vb. konularda yapılan duyuru ve bilgilendirmeler takip edilmelidir.
TKDK hibelerinden yararlanmak isteyen Kastamonu, Bartın ve Zonguldak İllerimizdeki bütün üreticilerimizi, yatırımcılarımızı, şirketleri, kooperatif ve birlikleri İl Koordinatörlüğümüze, Bartın ve Zonguldak İllerimizde bulunan irtibat ofislerimize bekliyoruz. Ayrıca 3662140109 ve 4448535 numaralı telefonlarımızdan bilgi alınabilir. Çağrılarımızın hayırlı olmasını diliyoruz."