Türk Hava Kurumu (THK) Kastamonu Şubesi Olağan Genel Kurulu Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Genel Kurul’a AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, Hava Radar Kıta Komutanı Hv. İst. Yzb. Selami Sezgin, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Şeker, Kronospan Orman Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gülamoğlu, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli, Ünallar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, üyeler ve davetliler katıldı.

Türk Hava Kurumu’nda Ahmet Şirin başkanlığında oluşan yeni yönetim kurulunda Mehmet Atlamaz, Oğuz Küçükkapucu, Ahmet Sarıbekiroğlu ve Emrecan Karabacakoğlu yer aldı. Denetim Kurulu asil üyeliğine ise Serhat Keleş, Ferhat Kazoğlu ve Tuncay Akkaya getirildi. Büyük genel kurul delegeliğine ise Ahmet Şirin, Mehmet Atlamaz, Oğuz Küçükkapucu, Ahmet Sarıbekiroğlu, Emrecan Karabacakoğlu, Mücahit Dağdelenoğlu, Atıf İğdirli, Metin Ünal, Serdar İzbeli, Oğuz Fındıkoğlu, Ömer Gülamoğlu, Nadir Sarıbekiroğlu, Serhat Keleş, Mesut Şeker ve Ferhat Kazoğlu seçildi.

Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şirin, açılış konuşmasına önceki başkanlardan merhum Tahir Altıkulaçoğlu’nu anarak başladı. Şirin: “Tahir beyi saygıyla, rahmetle anıyoruz. Kendisinin kurumumuza emeği büyük, tekrar huzurlarınızda Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

ŞİRİN: “HAVACILIK KULÜPLERİ KURMAK İSTİYORUZ”

Şirin sözlerine şöyle devam etti:

“Türk Hava Kurumu Cumhuriyetimizle yaşıt, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş, Türk havacılığına çok büyük destekler sağlamış ve havacılığın gelişmesinde önemli katkılar sağlamış bir kurumumuz. Sonrasında teknolojinin gelişmesi, Türk Hava Kuvvetlerinin altyapısının gelişmesi, sektörü daha canlı bir hale getirmiş. Hava Kurumu da farklı alanlara yönelmiş. Sivil havacılığı ile özleşmiş bir kurumumuz. 2014 yılından sonra talihsiz bir yönetim süreci geçirdiği için bir nebze kabul etmek gerekiyor. İtibar kaybı yaşamışız kayyum heyeti atanmak zorunda kalmış. Dolayısıyla genel kurullarını yapamamış haliyle biz de bugün iki dönemin genel kurulunun ibrasını birden yapacağız. Bu sebepten dolayı. Yalnız üç yıldır kayyum heyeti görevde bulunduğundan mahkeme Çağrı Heyetini göreve çağırıp Nisan ayından itibaren şubelerimizin seçim süreçlerini başlatması Temmuz ayında bitirmesi, sonrasında da üst olağan genel kurulun gerçekleştirilmesi hususunda şu anda mülkiye Başmüfettişimiz olan Ali Yüksel Beyefendi'yi çağrı heyeti başkanı olarak görevlendirdi. Kendisinin yönetiminde şubelerimiz şu anda tüm Türkiye'de genel kurullarının gerçekleştiriyorlar. Biz gelecek seneden itibaren okullarımızda, özellikle liselerimizden başlayarak havacılık kulüpleri kurmak istiyoruz. Havacılığa ilgi duyan gençlerimizi bir görelim. Onlarla ilgili çalışmalarını yürütelim diye.

Aynı zamanda bu çalışmaları yürütürken tüzüğümüzde yok ama İstanbul'da bir danışma kurulu oluşturalım. Bu kurulumuza da havacılığa ilgi duyan ve şu anda sanayide olan kamu kurumlarında olan, sivil toplum kuruluşlarında olan, bireysel olarak havacılık sporuyla uğraşan Kastamonu'daki hemşerilerimizle çalışalım istiyoruz. Teknoloji Teknofest için takım oluşturmak, liselerde havacılık kulüplerimizi kurmak, özel sektörden Sivil toplum kuruluşuna, kamu kuruluşuna kadar, havacılıkla ilgilenen bir vatandaşlarımızla, bir danışma kurulu oluşturmak, bunlarla bir altyapı oluşturup çalışmalarımızı gerçekleştirmek ve eğitim faaliyetleriyle başlayacağız. Kapasitemizi göreceğiz çok fazla planlama ve program alıp da bu işi gerçekleştirmek olmaz. 3-4 kalemle başlayacağız. Kapasitemiz nedir? Yapabilme alanımız nedir? Bunu göreceğiz. Sonrasında büyütürüz. Bizden sonrakiler daha da geliştirmiş olur diye düşünüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum.”

THK (2)-1

METİN ÜNAL: "DİĞER İLLER FERSAH FERSAH

İLERLERKEN BİZİM SEYRETMEMİZ DOĞRU OLMUYOR"

Ünallar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal: "1925 yılında kurulan Türk Tayyare Cemiyeti'nin 97. yılını kutlamakla da gururluyuz. Kastamonulular kendi aralarında On bin lirayı tamamlayarak ilk tayyareyi alma cesaretini göstermiş bir ilin mensubu olmaktan da onurluyuz. Takım olunduğunda birlik ve beraberlik sağlandığında neleri baş edeceğimizin ispatıdır. Bizim süratle tek sesli olup yeraltı ve yer üstü hazinelerimizi doğru bir şekilde değerlendirebileceğimiz ve şehrin sanayileşme yönünde gelişimini sağlayacağımız nüfusumuzu artırmamız ile ilgili gayretli olmalıyız. Yoksa geç kalıyoruz. Diğer iller fersah fersah ilerlerken bizim seyretmemiz doğru olmuyor ve bir yerden de başlamalıyız. Türk Hava Kurumu Kastamonu Şubesi olarak el ele vererek bilançosunu ve itibarını yukarı çekilmesiyle ilgili mikro ve makro planları yapmalıyız ve süratle de hayata geçirmeliyiz. Sonuç olarak STK'lar üniversitemiz, meslek liselerimiz, sanayicilerimiz ve iş insanlarımız ve de resmi kurumlarımız beraber ortak akıl ile kısa, orta ve uzun vadeli planlarını hazırlayıp şehrin gayrisafi milli hasıladaki payını yükseltmek için yükseltmek ve ileriye taşımak olmalıdır” diye konuştu.

MÜCAHİT DAĞDELENOĞLU

“Türk Hava Kurumu aslında 1909 yılında tüm Osmanlı coğrafyasının fedakârlıklarıyla kurulmuş bir kuruluş. Tabii 1920’li yılları biz değerlendirdiğimizden sanayi devriminin yapıldığı, bizim çok geride kaldığımız sömürgeleştirilmekten son anda kurtulduğumuz ve prangalarını kırmak üzere olan bir coğrafyayız ve Kurtuluş Savaşı'yla özgürlüğümüzü elde ettik. O günün şartları içerisinde ve bugün modern iktisat teorisinde sanayi devriminin en temel öğesi, teknolojiyi geliştirmek ve teknoloji ile atılım yapmak. Bu anlamda aslında o gün için uçak yapmak, havada olmak teknolojinin en önemli adımı. Gazi Mustafa Kemal ve o gün Türk Hava Kurumu'nu kurma gereği duyanlar ve Donanma Cemiyeti'ni, Türk Hava Kurumu'na devredenler de aslında biz antiemperyalist bir tavırla sömürgeye karşı, sömürgeciliğe karşı kendi öz varlığımızla ayağa kalkmanın bir metodu olarak Türk Hava Kurumu kurulmuş. O anlamda Türk Hava Kurumu'nun bugün üstlenmiş olduğu misyon ve tarihten gelen misyonuyla yeniden anterperyalist bir kuşağı oluşturacak dünyadaki küreselleşme de küreselleşme adı altında kendi kültürünü, misyonunu, davasını, mücadelesini ve ne olduğu ne olması gerektiği değerlerini yok etmeye çalışan o değer yargısına karşı yeniden teknolojiyle ayağa kalkacak. Teknofest gençliğini üretmek sadece havada uçan değil uzaya da giden ve çok daha ileri adımları atabilen bir gençliği üretmek gibi bir misyonu olduğuna inanıyorum.”

TİCARET BORSASI BAŞKANI SERDAR İZBELİ: "ÖNCE KEÇEYİ SUDAN ÇIKARACAĞIZ"

“Aslında iki üç günlük bir üyeliğim var ama biraz da buraya üzgün geldim. Ama çok da kötü niyetli gelmiştim fakat Ahmet Bey'i tanıyınca niyetimi biraz şöyle şu tarafa doğru çevirdim. Çünkü bugün iki günden beri diyorum ki Türk Hava Kurumu'na gireceğiz. Biz oraya destek vereceğiz. Çoğu muhtarın veya çoğu arkadaşım diyor ki biz oraya zarfları geri gönderdik. Yardım etmeyeceğiz. Demek ki bir itibar kaybı yaşamışız maalesef. Buna üzgünüm. Ama şunu da biliyorum. İstikbal göklerdedir. Şunu da biliyorum. Ben bu kurum sayesinde 17 yaşındayken Antonow denen uçaklarla beş defa uzun yazı havalimanına atladım. İçinizde paraşütle atlayan kaç kişi var komutanım hariç? Demek ki önce keçeyi sudan çıkaracağız. Birinci önceliğimiz bu olmalı. İtibarımızı tekrar kazanmak için biraz zamana ihtiyacımız var. Kaybedilen itibar kolay kolay da geri dönmez. Çok zordur. Ama bu güveni kazanmak Necip Fazıl'ın bir şiirinde bir dörtlük var ‘Olmasın diyor cenazemde ne çelengim ne topar adam bir imam dört inanmış adam yeter’ demiştir. Genel Kurulumuz hepinize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah çok iyi yerlere geliriz.”

HAVA RADAR KITA KOMUTANI HV. İS. YZB. SELAMİ SEZGİN: ÇOCUKLAR HAYALLERİ KANATLANDIRIYOR"

“Bandırma'ya tayinim çıktı gideceğim ama her zaman fahri bir Kastamonulu olmanın gururunu yaşayacağım. Hatta dışarıda bir 37 plaka gördüm mü direkt hemşerim diye kornaya basıp sahip çıkacağım. Çünkü ben her zaman derim. Ben ülkeme, insanıma, toprağıma, bayrağıma doyamadım diye. Özellikle bölge halkının, polis, askere karşı olan güvenliği, irtibatı bizi fazlasıyla memnun ediyor. Şimdi hava kuvvetlerinin 25 yıllık bir personeli olmaktan ziyade havacılık bir tutku, havacılık bir sevgi. Özellikle günümüz dünyasında hızla gelişen bir teknoloji altyapı var. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmaları haberde de görüyoruz. İHA, SİHA, harp tekniği vesaire çok şeyleri konjonktürü değiştirdi. Bu kapsamda özellikle Türk Hava Kurumu görev kapsam olarak genç neslin eğitilmesi ve benzeri bu havacılık kültürünün tutkusunun yerleşmesi açısından önemli bir misyonu var diye düşünüyorum. Arkadaşlarla da sağ olsunlar ziyaret ederler, görüşüyoruz. Ben 8 yaşında 10 yaşında bir çocukken uçaklara selam veriyordum, pilot olacağım diyordum. Belki bire bir pilot olmasak da o üniformayı giyme şerefine nail olduk. Çocuklar hayalleri kanatlandırıyor. Dolayısıyla çocuklara karşı eğitim dünyasında iyi bir tanıtım, iyi bir çevre, imajlar. Bu kültürün daha çok gelişeceğini, özellikle 21. yüzyıl Türk yüzyılı diye adlandırdığımız bir çağda inşallah bizim yüzyılımız olur. Sevgi saygıyla selamlıyorum.”

KASTAMONU MİLLETVEKİLİ HALİL ULUAY: 

“Bugün 9 Haziran 2023… Kastamonu için önemli günlerden bir tanesi. Sabahtan İnebolu'da bu cephanenin İnebolu'ya indirilmesi ve Ankara'ya sevkiyle ilgili anma programı vardı. 9 Haziran kahramanlık gününün anma programına katıldık. Yine Türk Dünyası ile ilgili Kastamonu Belediyesi'nin programı vardı. Yine siz burada güzel bir program icra ediyorsunuz. İnebolu'daki programda aklıma bir anı gelmişti. Bunu sizlerle de paylaşayım. Şimdi cephaneler İnebolu'ya geldi. İnebolu'dan cepheye sevk edildi fakat İnebolu'ya nereden geldiği konusunda. Nereden geldi birçoğu Rusya'dan satın alındı. Peki, neyle satın alındı? Türk dünyasının, İslam dünyasının toplamış oldukları mücevherlerini, kadınların mücevherlerini oraya göndererek alındı. Bununla ilgili bir anı anlatmıştı bir ağabeyimiz. İşte bir tane büyük örtünün etrafından tutunmuşlar sokakta yürüyorlar. Hızlı bir şekilde İstanbul'a yardım yapılması gerekiyor, bağırıyorlar. Tellal önde gidiyor. Herkes elinde kolunda ne varsa camlardan örtüleri üzerine atıyor. Tabii bunlar birer anıdan ziyade bize birer ders aslında. Bugün geldiğimiz nokta da artık Türkiye yüz yılı dediğimiz günümüzde bazı ülkelerin Ukrayna başta olmak üzere yine yardım toplayarak bizlerden İHA, SİHA aldığını duyuyoruz. Basında bunların haberleri var. Elhamdülillah bizler o gün bize duyulan, güveni boşa çıkarmadık ve Türkiye yüzyılını bugün başlattık. Artık bizler o yardımların toplanıp silah tedarik edilen mazlum insanların kendi aralarında organizasyonlarla bizden umut oldukları bir dünyaya evrildik. Bu bağlamda Türkiye yüzyılını sivil toplum kuruluşlarıyla beraber sadece Devlet eliyle değil sivil toplum kuruluşlarıyla da kucaklamamız gerekiyor. Türk Hava Kurumu öncü kuruluşlarımızdan birisi. Az önce başkanımızın faaliyetlerini dinledik. Açıkçası biraz böyle umutlandık, göğsümüz de kabardı. Bu tür faaliyetlerin devamında Türk Hava Kurumu inşallah öncülük edecek. Yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten de bize miras kalan istikbal göklerdedir sözü aslında. Dünyada söz sahibi olmak istiyorsan gökyüzüne hakim olacaksın. Bu sadece artık günümüzde uçak ve Drone teknolojisini de geçti. Uzaya hakim olmaya çalışıyoruz.”

THK (1)

KRONOSPAN-ÖMER GÜLAMOĞLU:

“Bir vefa örneği olarak Mücahit Bey'in de söylediği gibi bitmekte olan bir kurumun yeniden canlanması için zamanın valisi Yaşar Karadeniz ve Belediye Başkanımız Tahsin Babaş'ın canlandırma arayışı içerisinde arandık, bu göreve getirildik. Yönetim Kurulu’na seçildik. Benim önerim şu. O zamanların ne odası var, ne bir şeysi var. Tamamen bitmiş olan bu kurumu buradan bir kez daha bu vesile ile Tahir Beyi rahmetle anıyorum. Burayı Tahir Altıkulaçoğlu aldı. Kendisi de dahil çalışarak bir vücut haline getirdi. Ben bu senenin bu yılın Kastamonu şubesi olarak rahmetli Tahir Altıkulaçoğlu yılı olarak kabul edilmesini görüşlerinize sunuyorum. Teşekkür ediyorum.”

THK BAŞKANI AHMET ŞİRİN:

“Ömer beyin önerisi gerçekten güzeldi. Sadece yıl olarak bakmayalım. Bu sene gerçekleştireceğimiz etkinliklerimiz var. Hatta biz Devrekani’de daha önce Yamaç paraşütü için bir yer belirlemiştik. Tekrar gidip bakacağız. Türk Hava Kurumu’ndan uzmanlar istemiştik. Hem Pınarbaşı'na hem İnebolu'ya gittik. Araç yaylalarında yerler varmış. Oralara baktılar. Eğer Devrekani’de uygunsa orada yapacağımız etkinlikte de rahmetlinin anısına etkinliklerimizi de onun adıyla gerçekleştiririz İnşallah. Böyle yola çıkalım. Vizyonumuzda olsun, hem bir vefa örneğimiz olur. İnşallah teşekkürlerimizi de getirmiş oluruz.” 

(Haber: Cengiz Muhziroğlu)

Editör: Ayşenur Acar