Ülkemiz çok tehlikeli bir virüsün etkisi altında. Virüs tıpkı pandemi gibi hızla yayılıyor. Şimdiden toplumun büyük çoğunluğunu etkisi altına aldı. Bu virüs koranadan çok farklı. Virüsün ismini ve yarattığı Hastalığın teşhisini koymak doktorların değil toplum bilimcilerin işi.
Toplum bilimcilerimizi böyle bir ortamda sessiz kaldıkları için kınıyorum.
Toplum bilimi; insanın muhatabı olan her şey ile ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkeze insanı ve insanların oluşturduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünü olarak tanımlanıyor.
Bu nedenle, teşhis ve tedavi yöntemlerini ortaya koymak onların işi.
Neyse, uzatmayayım. Toplum olarak yakalandığımız hastalığın ismi Anomi. Anemi ile karıştırmayın. Anemi; kansızlık. Bunun ismi Anomi. Bu hastalık çok hızlı yayılıyor. Tedavisi var, fakat yıllarca sürüyor. Tedavi bir o kadar da zor. Aslında bu hastalığa yakalanmamak için çok küçük yaşlarda aşı olmak gerekiyor. Bu aşı bildiğiniz aşılardan değil!
Aşının ilk dozlarının anne, baba ve aile büyükleri tarafından uygulanması gerekiyor. Aşılanan çocuklar büyüdüklerinde anomiye kolay kolay yakalanmıyorlar.
"Sen neden sözediyorsun arkadaş? Açık konuş" dediğinizi duyar gibiyim.
Ahlaksızlıktan sözediyorum. Anominin Türkçesi; "Toplumsal Ahlaksızlık"
Bilinçli ve ahlaklı toplumun temellerini ailede atan ülkelerde bu hastalık görülmüyor. Fakat bizde o kadar yaygın ki, son bir kaç yılda tüm toplumu sardı.
Çevrenize iyi bakın rahatlıkla göreceksiniz! Trafikte yol verme tartışmasını sopalı, silahlı kavgaya çeviren hatta işi cinayete kadar götüren magandalara, çocuk tacizcilerine, hayvanlara eziyet edenlere iyi bakın. Hırsızı, arsızı, yalakası, yandaşı, fırsatçısı, aracısı, tefecisine iyi bakın. Hepsi bu hastalığın pençesinde.
Çıkın sokaklara, marketleri, pazarları, cafeleri, restoranları dolaşın. Fiyatları karşılaştırın. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Bilinçli ve ahlaklı toplumlar; Farkındalığı yüksek, olayları analiz edebilen, yanlışa tepki veren, nereye gittiğini düşünen, yanlışın ortağı olmayı reddeden, hesap sorabilen, yaşamı kendi iradesiyle yönlendirebilme yetisine sahip, kişisel sorumluluğunun farkında olan insanlardan meydana gelir..
Toplumsal bilinç, yüksek insani değerlere sahip olmayı gerektirir. Okuyan, araştıran, sorgulayan, analitik düşünebilen ahlaklı insanlar, bilinçli toplumun değerli bireyleridir.
Anomi kavramı; sosyal düzenin bozulması durumunda ortaya çıkan “normsuzluk ve kuralsızlığı” ifade etmek için kullanılıyor “Nomos” Yunanca kökenli olup “kural, kanun” anlamına geliyor. Buradaki “kural ve kanun” insanlar ve toplumlar tarafından oluşturulan yasalar. Anomi kavramı da “nomos” sözcüğünün olumsuzlaması olarak oluşturulmuş.
Anomi kavramını ilk kez kullanan Fransız sosyolog Emile Durkheim’dır(1858-1917).
İnsanlar ve toplumların oluşturduğu bu “kurallar ve kanunlar” zaman içerisinde bozulabiliyor veya tamamen ortadan kalkabiliyor. İşte “anomi”de tam da bu zamanlarda ortaya çıkıyor. Yani insanların kurallarını kendi koyduğu düzenin işleyemediği zamanlarda.
Ülkede durum tam manasıyla budur.
Bu hastalık çok hızlı yayılıyor. Tedavisi ise uzun yıllar alıyor. Hastalığı yok etmeye şimdi karar versek, bir kaç kuşak sonra tamamen kurtulabiliriz.
Kurtulmak istiyor muyuz, o güçlü irade bizde var mı acaba?