George Washington Üniversitesi'nde akademisyen Şeherazade Rahman ve Hüseyin Askari “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?” başlıklı araştırmayı ilk kez 2010 yılında yayımlamışlardı. Bu araştırma her yıl yenilendi. Ulaşabildiğim son veri 2022 yılına ait.
14 yıldır “İslamilik Endeksi” araştırması yapıyorlar. Bir Müslüman profesör ve 2 asistanı uzun ve titiz bir çalışma yürütüyorlar. Araştırmanın sonuçları her yıl ilan ediliyor.
Sonuçlar çok şaşırtıcı ve Müslüman ülkeler için utanç verici.
Önce, İslam dininde ahlaki kuralların neler olduğu listelemişler.
Adalet-Sözde sebat- İftira etmemek-Yalan söylememek-Vaadinden hulf etmemek-Liyakat ve ehliyet gibi kriterler belirlenmiş. Tüm dünya devletlerini resmi ve gayri resmi veriler üzerinden araştırmışlar.
Bu araştırmaya göre, bugüne kadar ilk 40'ta hiç bir Müslüman ülke yer almadı.
Dünyada İslam'a en
uygun 10 ülkeden 9'u Avrupa'dan (Yeni Zelanda 9. sırada. önceki yıllarda hep birinciydi), bu defa birinci Danimarka. Müslüman ülkeler arasında en yüksek sıralamayı ise 6.29 puanla 43. sırada bulunan Malezya yaptı.
2016 yılında İrlanda ilk sırada idi. Sonra her nedense biraz geriledi
Yukarıda da ifade ettiğim gibi Müslüman ülkeler ilk 40'a bile giremiyor. Avrupa'daki Müslümanların başını ise 46. sıra ile Arnavutluk çekiyor.
Türkiye bu araştırmada 3.73 puanla 100. sırada anca yer bulabildi. Önceki yıllarda daha aşağıda idi biraz yükselmiş. Dünyadaki Müslüman ülkelerin ortalama puanı 3.4
Malta ve Japonya ilk 20 de
2018 de Birleşik Arap Emirlikleri 45. Katar 48. sırada idi.
Müslüman ülkeler İslama uygun bir yaşam tarzını benimsemiş olsalardı bu durumda olurlar mıydı?
Mesela, dinimiz yoksulluğu yok etmeyi emrediyor. Yoksulluğu yok eden ülkelere bakıyoruz. Listenin ilk sıralarında İslam dinine mensup olmadıkları halde onlar var.
Oysaki, Kur'an-ı Kerim,in İlk emri, OKU !
* Anlamını bilmeden ezbere mi okuyoruz?
* İslamın ahlak kurallarını işimize geldiği gibi mi yorumluyoruz?
* İslami yaşamdan neden bu kadar uzağız?
* İslami ahlakta neden sınıfta kaldık?
* Nerede yanlış yaptık ?
Oysaki kadrolarımız, dini alt yapımız çok güçlü!
90 bin camimiz var. Diyanet işleri başkanlığımız'ın 211 bin personeli var.
İmam hatip okullarının sayısı 4 binden fazla. Bu okullarda 500 binin üzerinde öğrenci var. İlahiyat Fakültelerimizin ve İslami İlimler Fakültelerimizin sayısı 100'ün üzerinde. Camisiz, İmamsız köyümüz bile yok. Üstelik, 22 yıldır ülkeyi namazında niyazında bir hukümet yönetiyor.
Eee, sorun ne o zaman? Dini İslam olmadığı halde, elin Hollandalısı, İrlandalısı, Danimarkalısı, İsveçi, Norveçi İslami yaşam endeksinde ilk sıralarda yer alırken biz neden listeye 100 sıradan anca girebiliyoruz?
Laf aramızda ben bu George Washington Üniversitesine hiç güvenmiyorum! Bizi listenin sonlarına bilerek koyuyorlardır.
İlk sıra bizim hakkımız olmalı !