GMG Kastamonuspor Başkanı ve TABA-AmCham Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cengiz Aygün’ün konuk olduğu TV366’da İrfan Salcı ile Gündem Özel programında yayına telefonla bağlanan TABA-AmCham (Türk-Amerikan İş adamları Derneği) Genel Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı, derneğin kuruluş amacını, bugüne kadar yapılan çalışmaları ve Kastamonu için gerçekleştirilmesi planlanan projeleri detaylı bir şekilde anlattı.

“SADECE BİR DERNEKTEN İBARET DEĞİL”

Programda öncelikle dernek hakkında detaylı bilgi veren Süleyman Başkan, şu sözlerle konuşmasına başladı:

“TABA, Türk Amerikan İş adamları Derneği, 1987 yılında rahmetli Turgut Özal’ın girişimleriyle kurulmuş bir dernek. Kuruluşumuzun ardından bakanlar kurulu kararıyla ‘kamu yararına dernek’ statüsü kazandık. Bu, bizim ayrıcalıklı bir konumda olduğumuzu gösteriyor, çünkü bu statüye sahip başka bir dernek bulunmuyor. Derneğimizin amacı, 1989 ve 90’lı yıllarda Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde, Türk Cumhuriyetleri ile ilişkileri güçlendirmek, Amerikan yatırımlarını Türkiye’ye çekmek ve Türk-Amerikan ticari iş birliğini artırmaktı.

TABA-AmCham’ın sadece bir dernekten ibaret olmadığını belirten Sanlı, şöyle devam etti:

“1991 yılından itibaren Amerikan Ticaret Odası’nın Türkiye temsilciliği görevini üstlenmiş bulunuyoruz. Bu, Türkiye ile Amerika arasında ticari iş birliğini artırmak adına çok önemli bir sorumluluk. Öyle ki, Amerikan Ticaret Odası’nın desteğiyle, Türkiye’nin ihracat firmalarının Amerika pazarına eyalet bazlı girişlerini sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde New York, New Jersey, Georgia Atlanta, Florida Miami, Texas Houston, Texas Austin ve Washington D.C. gibi stratejik eyaletlerde temsilciliklerimiz bulunuyor.”

“30-35 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT-İTHALAT POTANSİYELİMİZ VAR”

Sanlı, derneğin ticaret hacmine olan katkısını detaylandırarak, şu bilgileri paylaştı:

“Şu anda yaklaşık 600 üyemiz var. Türkiye’de üç farklı şubemiz bulunuyor. Karşılıklı olarak Türkiye ile ABD arasında 30-35 milyar dolarlık ihracat-ithalat potansiyelimiz var. Bu ticaretin büyük bir kısmını TABA-AmCham üyeleri gerçekleştiriyor. Türkiye’ye gelen Amerikan yatırımlarında da dernek olarak önemli bir rol oynuyoruz. Ayrıca, ticari lobi faaliyetleriyle Amerika’da Türkiye’nin ticaretine destek sağlıyoruz. Örneğin, Google gibi firmalara uygulanacak dijital vergi konusunda lobi faaliyetleri yaptık. Türkiye’nin en önemli sektörlerine yönelik vergi yaptırımları gündeme geldiğinde, bu süreci Amerikan Ticaret Odası aracılığıyla senatörlerle görüşerek yürüttük.”

Sanlı, tüm bu çalışmaların Türkiye’nin ilgili bakanlıklarıyla eş güdümlü yürütüldüğünü belirtti:

“Bu faaliyetlerin tamamını Ticaret Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığımız ile koordineli olarak gerçekleştiriyoruz. Yönetim kurulumuzda ve yüksek istişare kurulumuzda Türkiye’nin önde gelen iş insanları bulunuyor. Bu kişiler, Türkiye ticaretine yön veren önemli figürler.”

“KASTAMONU’NUN DOĞU KARADENİZ ŞEHİRLERİ KADAR TANINMIYOR OLMASI ÜZÜCÜ”

Süleyman Başkan, Kastamonu’ya olan ilgisini ve şehri tanıma hikayesini şu sözlerle anlattı:

“Kastamonu’yu daha önce tanımıyordum. Ancak Cengiz Abi sayesinde birkaç kez seyahat etme şansım oldu ve şehri çok sevdim. O zamandan beri, Kastamonu’daki tüm gelişmeleri adeta algıda seçicilik gibi takip ediyorum. Hatta Kastamonuspor’un maçlarını ben ve kızlarım dahi izliyoruz. Kastamonu gerçekten harika bir şehir, Batı Karadeniz’in incisi. Ancak Trabzon ve Rize gibi Doğu Karadeniz şehirleri kadar tanınmıyor olması üzücü.”

Kastamonu için 'sarı kod' alarmı verildi, yağış geliyor! Kastamonu için 'sarı kod' alarmı verildi, yağış geliyor!

Şehrin doğal güzelliklerinden etkilendiğini belirten Sanlı, özellikle Valla Kanyonu’na dikkat çekti:

“Kastamonu’yu gezdiğimde Valla Kanyonu gibi eşsiz bir yeriniz var. Neden trekking ve oryantiring federasyonlarıyla bir çalışma yapıp burayı dünya çapında bir destinasyon haline getirmiyorsunuz? diye sormuştum. Dünya çapında oryantiring takımları genelde askerlerden oluşuyor. NATO üyesi ülkelerin oryantiring takımları Kastamonu’ya davet edilse, bu muhteşem bir organizasyon olur.”

Bu öneri üzerine Cengiz Aygün de konuyu not aldıklarını ve Kastamonu Valiliği ile iş birliği yapacaklarını söyleyerek şu sözleri sarfetti:

“Mart ayından itibaren oryantiring federasyonu ile Valla Kanyonu’nda çalışmalar başlatacağız. Sayın Valimizle bu konuda istişare edeceğiz ve böyle bir projeyi Kastamonu’ya kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”

“CENGİZ AYGÜN GİBİ KASTAMONULU LİDERLER ETRAFINDA BİRLEŞİLMELİ”

Sanlı, İstanbul’da yaşayan Kastamonuluların şehrin tanıtımı için daha fazla birlik olmaları gerektiğini ifade etti:

“İstanbul’da bu kadar çok Kastamonulu olduğunu duyduğumda şaşırdım. Ancak bu potansiyel, şehrin tanıtımı ve kalkınması için daha iyi değerlendirilmeli. Cengiz Aygün gibi Kastamonulu liderler etrafında birleşerek çok önemli işlere imza atılabilir”

Programda, Kastamonu’nun doğal ve kültürel değerlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması gerektiği vurgulandı.

Muhabir: Serkan KEBECİOĞLU - TV366