Bu düzenleme ile birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan bu değişiklik, mükelleflerin uyum maliyetlerini düşürmeyi, bürokratik işlemleri kolaylaştırmayı ve kayıtdışı ekonomiyle mücadeleyi desteklemeyi amaçlıyor.
2016 yılında devreye alınan elektronik tebligat uygulaması, 9,5 milyona yakın kullanıcı tarafından kullanılmakta. Bu sistem sayesinde tebligatlar, kullanıcıların Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması aracılığıyla ücretsiz olarak elektronik ortamda erişilebiliyor. Ayrıca, e-Tebligat alan kişiler, anlık olarak SMS ve e-posta ile bilgilendiriliyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın geliştirdiği bu uygulama, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi 8 kamu kurumunca da kullanılmakta. Uygulama sayesinde kamu, kağıt, toner ve posta gibi maliyetlerde ciddi tasarruf sağlıyor. Ayrıca, uzun bürokratik süreçlerin ortadan kalkması ve tebligat kaynaklı hukuki ihtilafların azaltılması hedefleniyor.
Yeni düzenleme ile, 1 Ocak 2025 itibarıyla sıfır araç alanların elektronik tebligat uygulamasına dahil olması bekleniyor. Ancak, Türkiye'deki uluslararası kuruluşların sıfır araç alan yönetici kadrosunda görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler, engelli oranı yüzde 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile 18 yaşını doldurmamış olan bireyler için bu zorunluluk uygulanmayacak.