Sigara, alkol ve akaryakıta dev ÖTV zammı yolda! Sigara, alkol ve akaryakıta dev ÖTV zammı yolda!

Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağının bu yıl beklenen verim düzeyine ulaşamaması ve fiyatlarının istenilen seviyede olmaması, üreticilerini olumsuz etkiledi. Yapılan tescil sonrasında AB tarafından da onaylanan Taşköprü sarımsağında bu yıl, bölgede bahar döneminde yaşanan şiddetli yağışlar ve dolu nedeniyle hastalıkların artması ve verim kaybının yaşanması, ürünlerin istenilen fiyattan satılmasını engelledi.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen Taşköprü sarımsakları, bu yıl 25 bin ton hasatla üretildi. Ancak, coğrafi işaretli bu ürün, yaşanan olumsuz hava koşulları ve verim kaybı nedeniyle beklentileri karşılayamadı. Üreticiler, sarımsak pazarında düşük fiyatlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Alatarla köyünde kurulan sarımsak pazarında hasat yapan çiftçiler, bu yılki ürünlerin düşük fiyatlarla satıldığını ve zarar ettiklerini ifade etti.

Kastamonu'da Taşköprü sarımsaklarının fiyatları farklı boyutlarına göre değişiyor. Küçük baş sarımsak 12-15 Türk Lirası, orta baş sarımsak 25-35 Türk Lirası, iri baş sarımsak 35-45 Türk Lirası ve duble sarımsak ise 55-70 Türk Lirası arasında satılıyor.

Taşköprü sarımsağının aroması ve kalitesiyle ünlü olduğu belirtilirken, çiftçiler, bu yıl yaşanan fiyat düşüşünün ürün maliyetini karşılamadığını dile getirdi.

“En güzel sarımsak Kastamonu’da”
Çankırı’dan Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine sarımsak almak için geldiğini söyleyen Engin Acı, “Çankırı’dan geliyorum. Alatarla köyüne sarımsak almaya geldim. En doğal, en güzel sarımsak Kastamonu’da yetiştiriliyor. Bu antibiyotik özelliği çok yüksek, Kastamonu’dan alıp memleketi dolaşıp satacağım. Sarımsağın en güzeli Kastamonu’dadır. Fiyatlar uygun sarımsağın, bize 17 TL’ye aldık, kendimizde inşallah 25 ila 30 lira arasında satışını yapacağız” dedi.

“Maliyetimiz 20 lira ama biz, altında satıyoruz”
Urgancı köyünde sarımsak yetiştiriciliğiyle uğraşan Cevdet Yüce ise, “Sarımsağın geçtiğimiz yıllarda fiyatı yüksekti, bu yıl ise düşünce bizde 6 dönüm yer ektik. Bu seneki son yağmurlar ile birlikte yüzde 50 sarımsakta kayıp mevcut, işçi ücretleri bir yandan belimizi kırmış durumda, biz bu sarımsağı 15 TL’ye sattık. Bunun maliyeti 20 TL’ye yakın, Taşköprü sarımsağının aroması hiçbir sarımsağa benzemez. Diğer sarımsakların ortası boştur ancak bizim sarımsağımız doludur” diye konuştu.

“Devlet yetkililerimiz sarımsak ihracatını engellerse çiftçinin yüzü gülecek”
Çetmi köyünde sarımsak yetiştiriciliği yapan Murat Acar da, “Bu sene ortalama 12-13 dönüm sarımsak ektik. Bu sene Allah beterinden korusun ancak dolu yağışı ile büyük oranda kayıp yaşadık. Ondan dolayı çürük ve dolu zayiatını sayarsak neredeyse yarı yarıya verim kaybı yaşadık. Piyasa şu an 20-40 TL arasında ancak ben bu piyasanın bu şekilde gideceğini sanmıyorum çünkü pazardan 1 kilo domates alıyorum 30 TL. Ancak bana bir gün yetiyor. Ancak vatandaş 2 kilo sarımsak aldığı zaman 1 yıl kullanabiliyor. Bu yüzden sarımsak şu an 100 TL bile olsa az denebilir. Devlet yetkililerimiz sarımsak ihracatını engellerse bu sene çiftçinin yüzü güleceğini düşünüyorum. Çünkü burada çok fazla emek var, biz bir işçiye 650 TL ücret ödüyoruz. Bu yüzden çiftçiye çok bir kazanç kalmıyor” şeklinde konuştu.
Yetiş Sağlam da, “Ben, Çankırı’dan geliyorum. Kastamonu’dan sarımsağımızı aldık, geze geze Karabük, Zonguldak, Ereğli’de satacağım. Sarımsak idare eder, şu anda 10 liraya aldık, 20 ila 22 lira arasında satacağız ama o aradaki 10 TL ancak bizi kurtarıyor. Bugün bir tuvalet kağıdı 25-30 TL iken sarımsağın 40 TL olması normal, bu elimdeki demeti 10 TL’ye aldık. Bu junior sarımsak bunun biraz büyüğü 15-16 TL, orta boyu 30-35 daha büyüğü ise 60-70 TL civarındadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA - Vedat Yunus İkizoğlu - Akif Doğan