Bu teklifle, hayvanların korunması konusunda önemli değişiklikler yapılacak.

Yeni düzenlemeyle, Hayvanları Koruma Kanunu'nun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Ayrıca, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları net bir şekilde tanımlanacak. Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirilecek.

"Yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle, hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Yeni tanım, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde olacak. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar, hayvan bakımevlerinde rehabilite edilip sahiplendirilinceye kadar bakılacak. Bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenme yoluyla mümkün olabilecek.

Yerel Yönetimlerin Rolü ve Sorumlulukları

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sahipsiz hayvanların bakımlarını ve tedavilerini üstlenecek. Bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Bakımevlerindeki köpekler, sahiplendirilinceye kadar barındırılacak. İnsan ve hayvanların hayatı için tehlike teşkil eden köpekler ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na uygun olarak ötenazi yapılabilecek.

İnebolu'da Milletvekili İzsiz'e sürpriz yapıldı! İnebolu'da Milletvekili İzsiz'e sürpriz yapıldı!

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, kanun teklifinin, Meclisin ziyaretçiye kapatıldığı bir pazar günü görüşüldüğünü belirterek, daha fazla katılım ve denetim talep etti. Günaydın, Türkiye'deki hayvan kısırlaştırma ve barınak kapasiteleri konusundaki eksikliklere dikkat çekti. AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ise kanunun, hayvanların rahat yaşamalarını ve korunmalarını amaçladığını, ancak sahipsiz köpeklerin popülasyonunun kontrol edilemediğini ve bu durumun insan sağlığına zarar verdiğini vurguladı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, 2004 yılından itibaren kısırlaştırılan hayvan sayısının 2 milyon 504 bin 595, aşılanan hayvan sayısının 2 milyon 846 bin 387, sahiplendirilen hayvan sayısının ise 533 bin 4 olduğunu belirtti. Ayrıca, yeni kanun teklifiyle birlikte hayvanların sokaklardan alınması ve barınaklarda tutulması için belediyelerin bütçelerinden ayrılması gereken kaynakların önemine değindi.

Görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri sık sık sataşmada bulundu. Yenişehirlioğlu, konuşmasının bir bölümünde sesini yükselterek sahipsiz hayvanların ekonomik değeri olan çiftlik hayvanları için tehdit oluşturduğunu belirtti. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, tartışmalar üzerine birleşime ara verdi.

Editör: Serkan Kebecioğlu