Ekonomi

Rakamlar geldi, işte Kastamonu’nun kurbanlık verileri…

Abone Ol

Bayram tatili nedeniyle çok sayıda gurbetçi ata topraklarına geldi. Okulların da tatil olması yollarda ve ata topraklarında yoğunluğa neden oldu. Kurban satış fiyatlarını ise son dönemde ithal et düşürdü. Üretici az kar ederek ihtiyaç sahiplerinin yüzü güldü. Kastamonu il genelinde 20 bin civarında kurbanlık satıldı, bu kurbanlıklardan 1 Milyar TL civarında gelir elde edildi…

"DEVREKANİ'DEN İSTANBUL'A 38 KAMYONLA TOPLAM 1012 HAYVAN SEVK EDİLDİ"

Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Devrekâni’den İstanbul’a giden kurbanlıklarla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Altıkulaç: “Bu yıl Devrekâni ilçemizden İstanbul’a 38 kamyonla toplam 1012 hayvan sevk edildi. İstanbul'daki 5 adet kurbanlık pazarında bunlar piyasa buldu ve tamamı satıldı” dedi.

Başkan Engin Altıkulaç şunları söyledi: “İlçemizden büyükşehirlere başta İstanbul olmak üzere kurbanlık götüren yetiştiricilerimizi ziyaret ettik. Satışları ile ilgili de istişarelerde bulunduk. İlçemiz kurban üreticiliğiyle ön planda olan bir ilçe.  Bu yıl Devrekâni ilçemizden İstanbul'a 38 kamyonla toplam 1012 hayvan sevk edildi. İstanbul'daki 5 adet kurbanlık pazarında bunlar piyasa buldu. Sultangazi Pazarı, Kağıthane Pazarı, Çobançeşme Pazarı, Maltepe Pazarı ve Alibeyköy Pazarı olmak üzere toplam 5 tane pazarda satış yapıldı. Giden kurbanlıkların tamamı satıldı, geri gelen hayvanımız yok. Kurbanlıklarımız piyasaya bakıldığı zaman ne çok düşük ne çok yüksek orta karar bir ticaret buldu. Bu seneki kurbanlıklar Devrekâni ilçesinde ise dışarıya giden kurbanlığın 4 katı kadar yaklaşık 4000 civarında Devrekani hayvan pazarında bir kurbanlık ticareti oldu. İlçemizden bu sene bir kamyonla toplam 70 tane küçükbaş hayvan ilçe dışarısına sevki yapıldı. İlçe içerisinde ise 150 civarında küçükbaş hayvan kesildi. Piyasada normalde, geri gelen hayvanımız şükürler olsun yok. Kurban Bayramı’nda gurbetçi hemşehrilerimiz kurban bayramlarını memleketlerinde geçirmek istiyor. Dönüş yolunda çok ciddi bir kalabalık oldu. Bizi sevindiren nokta İstanbul'a götürülen kurbanlıklarda herhangi bir hastalık belirtisinin olmaması. Tüm hemşehrilerimize de şimdiden kazasız, belasız dönüş yolunda trafik kurallarına uymaları kendi can ve mal güvenlikleri açısından oldukça önemli. 9 günlük tatil büyükşehirleri boşalttı, kimisi tatil yörelerine gitti, kimisi de ata topraklarında bayramı geçirdi… Gerek köylerimizde gerek mahallelerimizde nüfus artışımız bayram vesilesiyle üç kata kadar ulaştı. Bu anlamda gurbetten gelen hemşehrilerimizin ve Devrekeni'de yaşayan hemşehrilerimizin belediyecilik anlamında herhangi bir hizmetle alakalı olumsuz durumun yaşanmaması adına belediye ekiplerimizce tüm birimlerimizle 24 saat usulüyle vatandaşlarımıza hizmet verdik. Temizlik anlamında 24 saat usulüyle çalışarak herhangi bir olumsuzluğa karşı önlemimizi ziyadesiyle aldık. Hayırlısı ile kurban bayramını büyük bir olumsuzluk yaşamadan tamamladık. Kurban Bayramı vesilesiyle ilçemize gelen gurbetçi hemşehrilerimiz ilçemizdeki ekonomik anlamda diğer dinamikleri de hareketlendirdi. Başta yöresel ürünler olmak üzere köylerimizde üretilen Hayvansal Yöresel ürünlerimizle alakalı ekonomik anlamda ciddi bir hareketlenme oldu. Başta yağ kesik, mantı, ev baklavası gibi ürünlerimizi ilçemizde kurulan kadın kooperatif ve İlçemizdeki bayanlar tarafından yapılan ürünlerin İstanbul’lu hemşehrilerimiz tarafından tercih ediliyor olması da bize ayrı bir mutluluk veriyor” dedi.