Genellikle Türkiye’deki bilim insanlarının, eğitimcilerin, şair ve yazarların maaş, ücret karşılığı çalıştıkları asıl mesleklerinin yanında, nüfus kütüğüne kayıtlı oldukları ille de ilgili meslekî çalışmalar yaptıkları görülür. Ata ocağına saygının, yetiştiği kültürel çevreye vefa borcunun bir göstergesidir bu durum. Araç Tuzaklı köyünde 1948 yılında dünyaya gelen Ankara Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalında 1971’den itibaren asistan, öğretim üyesi olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra 1 Eylül 2015 tarihinde yaş sınırından emekliye ayrılan Prof.Dr. Sadık Erik söz konusu duruma en güzel örnektir denebilir. Akademik hayatında kazandığı bilgi ve deneyimi, ata toprağı Kastamonu için cömertçe kullanmayı da bir devlet, millet hizmeti bilmiştir. Onun, hiçbir resmî görevlendirme olmaksızın yazdığı Kastamonu’yla ilgili kitaplarını hatırlayalım: Kastamonu Anıt Ağaçları/1 (2013), Kastamonu Anıt Ağaçları/2 (2015), Kastamonu Anıt Ağaçları/3 (2018), Kastamonu Çiçekleri (2018), Millî Mücadele’nin 100. Yılında İstiklal Yolu ve Yiğit İnebolu Panelleri (Editör, 2021). 2022 yılında yayımladığı Anılarla Ankara (Ankara 2022, 248 s.) kitabında Kastamonu ve Araç’la ilgili bazı anılarının bulunduğunu da belirtelim. Hocamız, 2023 yılının başında yine önemli bir bilim hizmetiyle karşımıza çıktı :
Prof.Dr.Sadık Erik; Kastamonu Notları, Ankara 2023, 367 s. Türkiye Emekliler Derneği Kültür Yayını
Kastamonu Notları’nın kapağını çevirmeden söyleyelim: Elinizdeki kitap anı, gezi, araştırma, inceleme, sorun tespiti ve çözüm yolları, sohbet gibi çeşitli yönleri bulunan bir çalışmadır. Tamamına yakını; mahallî basında, bildiri kitaplarında yayımlanmıştır. Kastamonu’nun yönetiminden sorumlu olan devlet görevlilerinin dikkatlerini ne kadar çekmiştir? Lütfen siz cevaplayınız. Avrupa’da bu tür düşünce üreten çelışmalar için para öderler bilim insanlarına. Yöneticilerin; bilim kurulları, danışmanları da vardır ayrıca. Covid 19 salgını, ülkemize “yönetimde bilim kurulu” kavramını kazandırdı. 6 Şubat 2023 depremi de bilim kurullarının önemini gündeme getirdi. Kastamonu Valiliğinde sürekli görevli bir bilim kurulu yok ama Prof.Dr. Sadık Erik gibi kendi kendini görevlendirip sorumluluk üstlenenler var.
Kitabına uzun bir Sunuş (s.5-8) yazan prof. Erik, amacını ve içeriğini şu cümlelerle açıklıyor:
“Geçmişte farklı tarihlerde Kastamonu’ya dair yazmış olduğum makalelerim bir araya getirilerek Kastamonu Notları’na dönüşmüş oldu. Memleketimin farklı yönlerini konu aldığım yazılarımda, edindiğim izlenimlerimi yansıtan yazılar yazmak benim için de büyük bir keyif oldu. Kentin değişik açılardan tanıtımı yanında, eleştirel bakış açısıyla da gördüğüm olumsuzluklara veya eksikliklere dikkati çekmek istedim. İstedim ki kent dokusu bozulmasın, temiz ve bakımlı olsun, görenlerin her bakımdan hayranlık duyacakları bir kent olsun.
Kitapta yer alan konular, yaklaşık son on yıl içersinde yapılan gözlem ve değerlendirmelere dayanmaktadır. Daha önce neden harekete geçmedin diye sorulacak olursa, söyle açıklayabilirim: Kentin tarihî dokusunun kıymetini çok geç idrak etmişim. Var olanın kıymeti varken anlaşılmıyor da kaybolmaya yüz tuttuğunda ancak anlaşılabiliyor olsa gerek.”
Sunuş ve özgeçmişten sonra Prof.Dr. Sadık Erik’in 42 makale, yazısı yer almaktadır. Söz konusu 42 yazıdan 28’inin başlığı şöyle:
· Kastamonu Notları
· Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi
· Kastamonu’da Son Gelişmeler-2017
· Ankara’dan Kastamonu’ya Bir Yolculuk ve Geçmişten Bir Kesit
· İnebolu’dan Ankara’ya Atatürk ve İstiklal Yolu Tarihî Millî Parkı
· Turgut Özakman’ı Anma Toplantısı
· Orhan Şaik Gökyay’ı Anma Toplantısı Açılış Konuşması
· Kastamonu Üniversitesi Uluslararası Ekoloji Sempozyumu
· Ballıdağ’da Bir Sanatoryum Vardı
· Araç İzlenimleri
· İstamoni Gazetesi Röportajı
· Beyaz Sarımsak-Siyah Sarımsak
· Eko-turizm ve Kastamonu
· Kastamonu Anıt Ağaçları Kitabı Tanıtım Toplantısı
· Dünden Bugüne Başkent’te Kastamonu Günleri
· Kastamonulular
· Kastamonu Doğa Turizmi Üzerine
· Nevruz, Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu
· Millî Mücadele’nin 100. Yılında İstiklal Yolu ve Yiğit İnebolu
· Hidroelektrik Santralleri (HES) Üzerine Düşünceler
· Ankara Araçlılar Derneği Kalkınma Raporu
· Araç’ta Ağaçların Başına Gelenler
· AR-DER Toplantısında Araç’taki Gelişmeler Değerlendirildi
· Soymuk ve Ormanlar
· İnebolu Eski Askerlik Şubesi
· Abdurrahmanpaşa Lisesinde Bir Müze ve Bir Koleksiyon
· Yüz Yıllık Bir Köy Evi
Başlıklar, kitabın yazılmasındaki emeği, içindeki bilgi ve tespitlerin önemini yeterince açıklamaktadır sanıyoruz. Prof.Erik, Son Söz’ünü şöyle bitiriyor:
“Memleketim Kastamonu’dan derleyebildiğim anılarım ve gözlemlerim şimdilik bu kadar. Özellikle köydeki anılarım çok, hepsini yazsam sayfalar almaz, benim için ilginç olanları aktarmaya çalıştım. Amacım, esas olarak kent merkezindeki gelişmeleri yansıtmaktı. Bunda yeteri kadar başarılı olduğumu düşünüyorum. Farklı tarihlerde yaptığım gözlemlerden bazıları tekrarlanmış olabilir. Yaşanan süreci göstermesi bakımından o konuyu tekrar vurgulayarak gündemde tutmaya çalışarak farklı bir bakış açısı geliştirmeyi amaçladım. Yorumu siz değerli okuyuculara bırakıyorum.”
Sağlığımız elverdiği takdirde, Prof.Erik’in vurguladığı, âdeta ilgililerin gözlerine, beyinlerine sokmaya çalıştığı konuları özetleyen bir yazı daha yazmayı düşünüyoruz. Şimdilik, Prof. Erik’e Kastamonu- Kastamonuluların şükran duygularını ve sağlıklı, uzun ömür dileklerini iletmekle yetiniyoruz...