Premenstrüel Sendrom nedir ve nasıl beslenmeliyiz?

Abone Ol

PMS yani adet öncesi sendrom çoğu kadının regli öncesi dönemde yaşadığı fiziksel ve ruhsal problemlerdir. Genel olarak 5-11 gün önceden başlayabiliyor. Öncelikle hormonlardan kaynaklı yaşadığımız bu sendrom gayet normal. Kimimizde çok sancılı geçerken, kimimizde hafif geçebiliyor. Tabi ki çok sancılı geçenlerde bu durumun normal olup olmadığı hakkında doktora danışılmalı... Çünkü PCOS (polikistikover sendromu) bu semptomları şiddetlendirebilir. Peki hangi besinler PMS için olumlu etkiye sahiptir derseniz; işte

Premenstrüel Döngü de tüketmeye özen göstermeniz gereken besinler;

1- MAGNEZYUM

Magnezyumdan zengin besinleri tüketmek; özellikle regl öncesi ağrı ve krampları aynı zaman da tatlı isteğinizi azaltır. Regl öncesi takviye alınabilir.

Ispanak, kabak çekirdeği, kakao magnezyum kaynaklarıdır.

2- LİF/POSA

Şişkinliği azaltmak için posalı ve lifli beslenilmeli. Posa ve liften zengin besinler; sebzeler, meyveler, kurubaklagiller olarak sayılabilir...

3-D VİTAMİNİ, KALSİYUM ve B6 vitamini

Ruh halimizi düzeltmek için gerekli SÜPER 3lü; “peynirli yumurta” kalsiyum ve d vit için güzel bir menü olacaktır.

B6 vitamini pms semptomlarını hafife indirdiği görülmüş, dopamin&serotininin artmasına yardımcı; muz, esmer pirinç, yumurta B6 vitamini kaynaklarındandır.

4–ÇİNKO

Hormonları düzenler, yumurtalıklarda hücre bölünmesi ve fonksiyonların sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine yardım eder.

Genel olarak et, tavuk, balık, süt ürünleri çinko gereksinmemizin %80 inini karşılar. Bunlar dışında Kabak çekirdeği, kurubaklagiller çinko kaynaklarındandır.