Özkem Türbe
İLİ KASTAMONU
İLÇESİ AZDAVAY
YRİ ÇÖMLEKTEPE KÖYÜ
Özkem Türbe, Azdavay ilçe merkezine 45 km mesafedeki Çömlektepe Köyündedir. Köyün çevresi çok sayıda tepeden oluşmaktadır. Aynı zamanda bu köy Karadeniz sahiline, Azdavay’ın en yakın köyüdür. Çömlektepe köyü üzerindeki tepelerden havanın açık olduğunda Karadeniz’in görülebildiği de anlatılmaktadır. Köy civarlarındaki bazı yerlerden ve özellikle söğütözü denilen vadi boyundan taş kömürü çıkmaktadır. Köyün yakılarındaki bir başka köye ise bu nedenle Maden köyü de denildiği anlatılmaktadır.
Özkem Türbe ise köyün üzerindeki diğerlerine göre daha yüksek gibi görülen tepenin kenarındadır. Türbede yatan zat ile ilgili ise ne zaman yaşadığı ve nerelerden buralara geldiği gibi konularda ise köy halkı bir şey bilemediklerini anlatmaktadır. Ancak Çömlektepe köyünün eski adının Özkem köyü olduğunu anlatmaktadırlar. Türbede yatan zatın da Özkem Türbe veya Özkem Baba Türbesi diye eskilerden beri köyün büyüklerinin söyledikleri anlatılmaktadır.
Köyün çevresindeki tepelerden çok sayıda pişmiş toprak parçaları ve çok sayıda çömlek çıktığı için köyün adının Çömlektepe olarak değiştirildiği ve günümüzde daha çok bu adının kullanılmaya çalışıldığı, ancak eskilerin halen Özkem adını kullanmaya devam ettikleri anlatılmaktadır.
Köyde bazı kişilerin nazarlarının değdiği ve bu kem gözlü kişileri sabah işe giderken görenlerin o gün içerisinde işlerinin rast gitmediği de anlatılmaktadır. Bu nedenle köyün çocuklarının bir yerine ya mavi boncuk takıldığı yada tavuk gübresinin elbiselerinin bir yerine bir küçük beze sarılarak dikildiği de anlatılanlar arasındadır. Ayrıca Köyün kızları ve Kadınları da mavi renkli kumaşlardan elbiseler yaptıkları ve başlarındaki fesleri de mavi boncuklar ile süsledikleri ve bunun kendilerini nazardan ve kem gözlü kişilerden korudukları da anlatılmaktadır. Eğer bir kişiye nazar değer ise ya türbeye gidip dua etmeleri ya da türbede adak kesip bunun etinin köydeki yaşlı kişiler ile küçük çocuklara yedirilmesi gerektiği ancak adak adayıp kestiren kişinin adak kurbanından hiç et yememesi ve hatta etin suyunu dahi kullanmaması gerektiği bilgisi de dikkati çekmektedir. Adak kestiren kişinin adak kurbanının kanının sadece alınlarına bir parça kan sürülmesinin de nazar değen kişinin sağlığına daha çabuk kavuştuğu da anlatılmaktadır.
Özkem türbenin bulunduğu yer veya günümüzdeki adı ile Çömlektepe köyü ise günümüzde yörük kıyafetli kadınların halen eski kıyafetlerini giydiği ve bu kıyafetleri de günlük olarak kullandıkları ve daha ziyade mavi renkli elbiseleri tercih ettikleri ve feslerini de mavi boncuklar ile süslemeye çalıştıkları bir yerleşim yeridir.
Eski Adı Özkem olan bu köy ise aslında çok eski bir yerleşim yeridir. Mağara ve Kayalardaki işaret, resim ve izler ile ilgili Servet Hoca ile beraber bu civarları gezdiğimizde Servet hoca burasının kaçak kazılar ile fazla tahrip edildiği ve tepelerdeki ve çevredeki yerlerdeki çanak çömlek parçalarından bu yerleşim yerinin tarihinin çok eskilere inebileceğinden bahsetmişti. Burasının da Araç ilçesindeki Kahin Tepesine benzer özelliklerinin olduğunu da söylemişti. Eskiden Kahin tepesi ve Kahin Baba Türbesinde olduğu gibi buralarda adak çukurlarının olduğuna dair belirtilerin olması ise bu tarihi alanın turizme açılmasından önce mutlaka bilimsel olarak kazılması ve burasının tarihinin gün yüzüne çıkartılmasının gerekli olduğu konusunda fikir birliğine vardık ve köyden de akşamın yaklaşması nedeni ile de fazla kalmadan ayrıldık.
Kastamonu’nun geçmiş tarihine ışık tutabilecek değerdeki bu eski yerleşim yerinin ise, ya Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ya da Kastamonu Üniversitesinin mutlaka bilimsel olarak değerlendirmeye alması ve buradaki tarihin gün yüzüne çıkartılıp Kastamonu turizmine kazandırılması zamanının geldiği görüşündeyim.
Özkem Türbesinde yatan zatın da kim olduğu belki de böylece aydınlığa kavuşmuş olur. Bu çalışmalar ise tarihçilerin veya arkeologların görevi olsa gerekir. Biz yine de mekanı cennet ruhu da şad olsun diyelim.