Türkiye’de çeşitli kampanyaların düzenlenebildiği Change.org adlı internet sitesi üzerinden de yerli halk, konuyla alakalı bir imza kampanya başlattı.

Kampanya için yaptığı açıklamada, Bozkurt ilçesinde bulunan ve “Kayalar Köyü Devlet Ormanı” adı verilen doğa güzelliğinin yok olmasını istemediklerini ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın başvurusu onaylanırsa, ormanın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını belirtti. 

“31 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR ALANI, ANDEZİT VE BAZALT OCAĞINA DÖNÜŞTÜRME NİYETİNDELER”

Makarna fabrikası patladı: 30 kişi yaralandı Makarna fabrikası patladı: 30 kişi yaralandı

Açıklamanın devamı ise şöyle oldu; “Planlanan maden çalışmaları sonucunda, ormanın 22.68 hektarlık bölümü, yani 31 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanı, andezit ve bazalt ocağına dönüştürme niyetindeler. Bu, yalnızca yerel ekosistem üzerinde değil, aynı zamanda ormanda yaşayan ve ormana bağımlı olan sayısız canlı üzerinde de telafisi imkânsız zararlara yol açabilecek bir durumdur. Bu durum, ormanın kaybolması riskiyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemde oldukça endişe vericidir. Bu nedenle, sizden, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu başvurusunu reddetmek ve bu önemli doğal mirası korumak için harekete geçmenizi istiyoruz. Ormanlarımıza sahip çıkalım ve gelecek nesiller için de koruyalım.” ifadelerini kullandı.

Ek olarak ise, “bu dilekçeyi imzalayarak bu harekete katılmanızı istiyoruz.” dedi.

CUMHURİYET GAZETESİ’DE GÜNDEMİNE TAŞIDI

Ulusal yayın yapan Cumhuriyet Gazetesi’de Kastamonu’daki bu olayı gündemine aldı. Cumhuriyet Gazetesi’nden Şeyda Öztürk’ün yaptığı habere göre; Ulaştırma Bakanlığı, yeni bir maden projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlığın başvurusu onaylanırsa Kastamonu Bozkurt’taki “Kayalar Köyü Devlet Ormanı” içerisinde kalan alanda maden çalışmaları başlayacak. Proje kapsamında 22.68 hektar yani 31 futbol sahası büyüklüğündeki bölgede andezit ve bazalt ocağı işletilecek. Bakanlığın 25 hektar ve altında kalması ise çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlamaması ve halkın görüşünün alınmaması gibi aşamaların atlanması anlamına geliyor. Bu yüzden proje için daha az kapsamlı proje tanıtım dosyası (PTD) hazırlandı. Dosyada yer alan bilgilere göre, doğal alanların özelliğini kaybetmesi yüksek derece olarak nitelendiriliyor. Bununla birlikte oluşacak toz nedeniyle bitkiler de tehdit altında. Bölgede bulunan hayvan nüfusu da bu projeden etkilenecek. Tıraşlama ve ağaç kesimi nedeniyle yuva ve yavru bireylerin zarar görmesi de mümkün olarak görülüyor. Dosyada, ağaç kesimi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Öte yandan, proje alanı ve çevresinde de kuru ve akar dere yatakları bulunuyor. Bakanlık proje kapsamında dere akış yönüne müdahale edilmeyeceğini belirtiyor.

Editör: Ercan Çatal